Podílové fondy od GE by měly být hlavně jednoduché

Petr Čermák, Jan Stuchlík | rubrika: Rozhovor | 28. 5. 2008
Podílové fondy od GE by měly být hlavně jednoduché
GE Money Bank přichází s nabídkou vlastních podílových fondů, aby se zbavila image banky, do které se chodí jen pro půjčky, říká Daniel Kadaník, produktový manažer zodpovědný za rozvoj fondů. Do konce roku chce banka nabídnout dva až tři garantované a balancované fondy.

Investujete do podílových fondů?
Už roky.

Do jakých?
Spíše do akciových. Nyní mám jen několik fondů jako doplněk k penzijnímu připojištění, protože jsem investoval do nemovitostí.

Co jste dělal při nedávných propadech na akciových trzích? Prodával jste, nebo kupoval?
Vzhledem k tomu, že podílové fondy považuji za doplněk ke spoření na penzi, nakupoval jsem.

Není riskantní, že GE Money Bank vstupuje na pole podílových fondů v době, kdy se do nich kvůli nejistotě na trzích investoři příliš nehrnou?
Je pravda, že toto období není pro fondy úplně nejlepší. Nicméně nepřicházíme ani v tu nejhorší dobu. Hlavní propady se odehrály na přelomu roku. Teď, když se trhy částečně uklidnily, naopak může být doba vhodná pro nakupování.

Proč vůbec GE Money Bank s fondy začíná?
Protože jde o produkt, kam stále více domácností ukládá volné finanční prostředky. Chceme nabídnout našim klientům alternativu ke vkladovým produktům, či spořícím produktům od konkurence.

Jaké typy fondů jim chcete nabídnout?
Zatím máme jeden garantovaný fond. Chceme jít směrem garantovaných a balancovaných fondů. Spousta zákazníků nemá prostor a čas vytvářet si různá sofistikovaná portfolia z různých tříd aktiv a aktivně je řídit. Proto pro ně garantované a balancované fondy mohou být atraktivní. Garantované fondy mají poměrně omezené riziko na straně jedné, ale na straně druhé lze s nimi poměrně dobře vydělávat, když trh půjde správným směrem. U balancovaných fondů je výhodou možnost profitovat z diverzifikace portfolia. Zodpovědnost je na portfolio manažerovi a zákazník si volí jen mantinely, které daný fond má. Zda jde o dynamický, či konzervativnější fond.

Jak rychle chcete nabídku rozšířit?
Mělo by to být do konce letošního roku, kdy bychom v nabídce měli mít dva až tři fondy.

Není to málo?
Ne tak docela. GE Money Bank je zatím vnímána jako banka, kam si lidé chodí pro úvěry. To bychom rádi změnili. Chceme, aby GE byla i bankou, kam se dá chodit s úsporami. Proto nabídneme mix základních čtyř či pěti produktů, které budou univerzální natolik, aby si je mohl kdokoli koupit na pobočce. Jde především o rozšíření nabídky služeb pro naše klienty. Proto jsme se zaměřili na jednoduchost. Abychom měli jednoduchou smlouvu, aby investování se rovnalo posílání peněz na investiční účet, aby bylo možné ovládat investice přes internetbanku. Naše připravované fondy nejsou primárně akviziční nástroj pro získávání nových klientů.

Prodej fondů jiných společností tedy neplánujete?
Zatím ne. I když uvažujeme o vybudování specializovanější prodejní sítě odborníků, kteří budou schopni prodávat více sofistikovanějších produktů, včetně investičních nástrojů nějakých partnerských investičních společností.

Co jsou sofistikovanější produkty?
Třeba akciové produkty, u nichž investor očekává poměrně fundovanou radu, jak se budou vyvíjet trhy, jaké typy regionů jsou zajímavé. Jde i o jiné alternativní investice jako třeba private equity či hedgeové fondy. Ale to je vize vzdálenější budoucnosti.

Je snaha o změnu image banky česká specialita, nebo jde o trend v celé skupině GE?
Je to globální změna, která se v různých zemích projevuje různě. V některých zemích už existují investiční společnosti GE, které vytvářejí produkty pod značkou GE. V Německu zase banka prodává fondy dvaceti, třiceti globálních investičních společností.

Dá se tedy čekat, že si časem vaši klienti budou moci koupit fondy prodávané zahraničními pobočkami v jejich zemích?
GE v tomto sektoru teprve začíná. Kupuje i v našem regionu některé investiční společnosti, ale zatím je příliš brzy, abychom slibovali českým investorům zahraniční fondy se značkou GE. Teď se soustředíme na vytvoření vlastních fondů, které nabídneme do konce roku.

Budete své fondy spravovat sami v Česku?
Ne, v tuto chvíli v Česku neplánujeme brzké založení investiční společnosti. Pokud budeme například vytvářet středoevropské fondy, budeme spolupracovat s investičními společnostmi GE v Polsku či Maďarsku, kde sedí portfolio manažeři, kteří řídí portfolia pro střední a východní Evropu už deset patnáct roků. Náš první fond jsme vytvořili ve spolupráci s GE investiční společností v Maďarsku. Ta ho založila a spravuje. My jsme jeho prodejcem, protože byl připraven výhradně pro Českou republiku.

Zařadíte do svého osobního portfolia fondy české GE Money Bank?
Určitě a už jsem tak i učinil.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

12. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

Výnosnost investice do podílového fondu nesnižují pouze zaplacené vstupní a manažerské poplatky. Důležité je i to, jak vysoké má fond náklady. Ty mohou celkovou výkonnost fondu výrazně... celý článek

Nejlepší podílové fondy podle Morningstar

20. 7. 2007 | Roman Stuchlík | 1 komentář

Nejlepší podílové fondy podle Morningstar

V ČR je široká nabídka fondů s ratingem od Morningstar, dříve Standard & Poor’s. Měly by být nadvýkonné oproti konkurenci, tvrdí analytici agentury.

Jak měřit riziko investice do fondu

25. 10. 2005 | Roman Stuchlík

Jak měřit riziko investice do fondu

Jedním z největších rizik, které hrozí investorům do otevřených podílových fondů, je riziko kolísání kurzu fondu. Zjistit jak se kurz v minulosti "vlnil" nahoru a dolů, je pro investory... celý článek

Jak si vybrat podílový fond

5. 11. 2004 | redakce Peníze.CZ

Jak si vybrat podílový fond

Výběr podílového fondu není něčím, co by nemohl zvládnout každý sám. Stačí si určit, na jak dlouho chci investovat a jaké investiční riziko jsem ochoten či ochotna připustit. Poradíme... celý článek

Partners Financial Services