Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 5. 5. 2008 | 1 komentář
Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda
Podivný začátek jara se možná chýlí ke konci a máj, byť nevýznamný statisticky, se může stát převratným realisticky. Zatím se to fondů u nás netýká, protože čtvrt miliardy korun neznamená žádný zvrat. Za poslední dva měsíce to je ale nejvíce. Dow Jones si dokonce sáhl na své letošní maximum.

Záchrannou službu celého týdne sehrál opět KBC Multi Cash ČSOB CZK, který sám předvedl 273 miliony korun. Protože ostatní fondypeněžního trhu necelou stovku postrádají, zbylo na kategorii jen málo přes 170 milionů korun. To přesto stačilo vynahradit stomilionový odliv z dluhopisových a padesátimilionový ze smíšených fondů. Standardně se (opět díky seriálu ČSOB) o více něž 150 milionů korun postaraly zajištěné fondy: zájem byl jak o býky a medvědy, tak o pivovary i krátkodobý růst.

Akciové fondy se ocitly opět v plusu o 50 milionů, ale stále jde spíše o paběrkování. Jen jediný fond posunul sumu nákupů pořádně vzhůru, a to Access Russia Funddo nějž v ČSOB zamířilo hned 26 milionů korun. Duben nakonec skončil, aniž by se vymanil z dlouhotrvajícího útlumu a celkem získaná půlmiliarda je jen chabou náplastí. Přesto například investorský týdeník Fond Shop již věštecky otitulkoval v posledním vydání analytický článek „Dno akciových trhů na dohled“.

Ač je finanční a zejména bankovní sektor stále ještě pod tlakem, reportovaná čísla ostatních sektorů vůbec nevyznívají špatně. Například Citi group za poslední týdny již posílila o 10 %, na ročním ohlédnutí ale stále ještě ztrácí přes 50 %. Zato třeba akcie McDonalds' vydělaly 25 %. Nu a akcie největšího výrobce žvýkaček na světě Wrigley's posílily o více jak 20 % poté, co proběhla informace, že je převezme Mars s pomocí Buffettovy společnosti Berkshire Hathaway.

Čas k nákupům tak možná ukazuje skutečně za pět minut dvanáct. Jak ostatně tento krátký týden naznačil i v Praze. Kdo jej promarnil, přišel o 5,6 %. Těm vytrvalým naopak čarodějnice pofoukaly bolístky. Po nevýrazném začátku týdne se totiž odehrál jakýsi prodloužený akciový sabat. A sice nevím, zda české čarodějnice fungují i na Wall Street, ale někdo i tam medvědy vzal doslova koštětem.

Probíhalo to nenápadně: středeční série amerických makrodat zmrazila úsměv pesimistům, leč poslední hodina obchodování jim jej opět vrátila. FED sice snížil sazbu o čtvrt bodu, ale investoři se prý obávali, že dalšímu snižování sazeb je konec. Ovšem HDP za první čtvrtletí místo poklesu na očekávaných 0,2 % udržel tempo čtvrtého loňského kvartálu, tedy 0,6 %. Navíc počet pracovních míst v soukromém sektoru v USA v dubnu vzrostl o 10 tisíc, zatímco se očekával pokles o 60 tisíc. Také Chicagský index nákupních manažerů (PMI) v dubnu vzrostl na 48,3 bodu, přestože se očekával pokles.

Jakoby čarodějnice zakroužily i nad pražskou burzou. Poslední dubnový den se index PXpodíval po víc než čtvrt roce nad úroveň 1 600 bodů! Vzpomeneme-li hrůzné novoroční skluzavky o 23 % (od Silvestra do 23. ledna) tak jsme se konečně vrátili někam do poloviny „sešupu“. Přesto zbývá jen z letošního poklesu stále ještě „odpracovat“ přes 11 % a k říjnovému maximu zbývalo ještě skoro 17 %.

Pak šokoval 1. máj. V Česku sice bylo volno, ale Amerika svátek práce doslova oslavila růstem kolem 2 % za pomoci poklesu cen ropy i zotavení finančních institucí, ale zejména technologií. Praha tak v pátek doháněla, co svátečně prošvihla. Orco11 %, Erstea ECMo více než 5 %, další se přidaly. Erste vylétla o téměř 14 % během čtyř dnů, Orco posílilo o více jak 21 %. Jak již výše řečeno, PX byl za čtyřdenní týden +5,6 % a od začátku roku již tratí jen 8,5 % (totéž shodou okolností i za 12 měsíců).

Páteční večer ovšem již nadšení poněkud zchladil. Americké trhy sice v euforii nad o hodně menším úbytkem pracovních míst a poklesem míry nezaměstnanosti v USA na 5% vylétly ( DJIAse dotkl letošního maxima), ale začaly klesat, když opadlo prvotní nadšení. Je tedy možno považovat za varování, že přidaly jen další nerozhodný den.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Nervozita nebere konce

28. 4. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Nervozita nebere konce

Investic do fondů je stále méně než šafránu, protože i ta pouhá necelá čtvrtmiliarda pochází jen a jen z fondů peněžního trhu. Ani ty zajištěné opět nedokázaly nahradit krvácení dluhopisových... celý článek

Fondy: Další týden s červenou nulou

21. 4. 2008 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Další týden s červenou nulou

Pomalu si už zvykáme na to, že peníze z fondů spíš odtékají, než aby přibývaly. Přesto jedna z těch lepších zpráv zní, že od začátku roku odliv postihl jen dluhopisové a smíšené fondy.... celý článek

Fondy: Nejvíc táhnou akciové

14. 4. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Nejvíc táhnou akciové

Minulý týden přinesl fondům v čistém vyjádření pouhých 55 milionů korun. Zajímavá je snad jediná okolnost, a to, že mezi slepými jsou jednookým králem akciové fondy.

Fondy: Už se klubou i odvážnější investoři

7. 4. 2008 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Už se klubou i odvážnější investoři

Kladných 25 milionů korun, které v čistém vyjádření přitekly do podílových fondů za týden, je jedno z nejmenších čísel statistiky vůbec. Značí to jen prohloubení nejistoty, anebo je... celý článek

Fondy: Chudičký závěr čtvrtletí

31. 3. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Chudičký závěr čtvrtletí

Sice začal letní čas, ale na fondovém bojišti zůstává mrazivo, dokonce ještě přituhlo. Fondy přišly o dalších 350 milionů korun, takže se čtvrtletní inventura silně přiblížila nule. Odliv... celý článek

Partners Financial Services