Jak investovat aneb anatomie burzovních lží

Lucie Tóthová | rubrika: Tip na knihu | 8. 4. 2008 | 5 komentářů
Jak investovat aneb anatomie burzovních lží
„Ačkoliv na vás lupiči a „pohádkoví dědečci“ finančního průmyslu číhají za každým rohem, existuje stále množství férových a dostupných možností, jak unikat burzovním lžím“, píše Martin Svoboda v kníze Jak investovat aneb anatomie burzovních lži.

Samotný název knihy „Jak investovat aneb anatomie burzovních lží“ je poněkud zavádějící. Ale budiž autorovi odpuštěno, protože zvídavému investorovi slušně vysvětlí problematiku investičních certifikátů. Pro tyto čtenáře je kniha malým a dobrým průvodcem.

Název: Jak investovat aneb anatomie burzovních lží
- (4. aktualizované vydání)
Autor: Doc. Ing. Martin Svoboda, Ph.D.
Nakladatelství: Computer Press a.s.
Počet stránek: 201
Cena: 299 Kč
ISBN 80-251-0527

O autorovi:
Martin Svoboda už více než 18let působí v oblasti finančních a kapitálových trhů. Vystřídal mnoho různých pozic od portfolio manažera, analytika, finančního poradce, žurnalisty. Svůj odborný zájem zaměřuje hlavně na problematiku vývoje nových finančních produktů a jejich využití při správně investičního portfolia. Působí na katedře financí Ekonomicko – správní fakulty Masarykovy univerzita v Brně.

Na prvních stránkách autor rozebírá „akciový boom“ v 90. letech, popisuje situaci, která jej vyvolala, a vyvrací mýtus o neustále stoupajících akciových trzích. Kritikou nešetří, když se zmiňuje o podílovým fondech. Přirovnává je k „černým skříňkám“, do nichž investor nevidí. V tomto směru není autor v žádném případě mírný, na účet správců podílových fondů se vyjadřuje: „Investiční branže navzdory všem bombastickým marketingovým povykům pouze vaří z vody.“ První část uzavírá analýzou finančních médií a upozorňuje na neuvážené naslouchaní radám rádoby finančních poradců.

Exkurze do světa investičních certifikátů začíná historií vzniku nejstaršího akciového indexu, amerického Dow Jones . Na jeho příkladu vysvětluje důležitost indexů a píše: „Představit si burzu bez indexů je jako jezdit autem se špinavými okny: možné to samozřejmě je, ale řidič rychle ztrácí celkový přehled“. Avšak, autor sám konstatuje „Investovat do indexu se snadněji řekne, než udělá“. A proč ta nejistota? Indexy jsou čistě umělé struktury, produkty nekonečných výpočtů a elegantních formulí, které nemají hospodářsky reálnou podstatu. Indexy nejsou podniky, nýbrž pouze zobrazují jejich hodnotu.

Po značně teoretické první polovině knihy, ve které autor kromě jiného dopodrobna popisuje klady a zápory investic do indexů prostřednictvím investičních certifikátů následuje prakticky zaměřená část. Kniha představuje jednotlivé indexy (např. EURO STOXX 50, DAX, ATX), investice do trendů a v souvislosti s nimi i do komodit. Na praktických příkladech autor demonstruje, jak vytvořit finanční portfolio, které nabídne investorovi šanci na výnos se zajištěním proti možným budoucím rizikům. Při hledání té správné cesty se zaměřuje hlavně na volatilitu (kolísavost) a vzájemné korelace jednotlivých titulů (akcií, indexů, certifikátů).

Propojení teorie s praxí je značné, což je výhoda knihy. Jenže výklad je často založen na údajích až pět let starých. To je ale na finanční svět poměrně hodně. I přes tento handicap se však čtenářům dostává do rukou „příručka“, která umožní rychle a příjemným způsobem se zorientovat ve světě indexů a investičních certifikátů.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Strach a chamtivost jsou nepřítelem investora

1. 4. 2008 | Petr Čermák

Strach a chamtivost jsou nepřítelem investora

Člověk se může stát dobrým investorem, pokud zvládne sám sebe. Jinak se i dobré příležitosti snadno mohou obrátit do červených čísel. Tak by se dala v kostce shrnout kniha Johna Nowaka... celý článek

Daně a dávky přehledně a do kapsy

26. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Daně a dávky přehledně a do kapsy

Daně, sociální pojištění či sociální dávky jsou příliš složité, než aby si člověk dokázal vše zapamatovat. Proto vydavatelství ASPI přišlo s užitečnou publikací Tabulky a informace... celý článek

Ropy bude ještě dlouho dost

4. 3. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Ropy bude ještě dlouho dost

Řada vědců se snaží už několik let dopátrat, kdy začne světová těžba ropy klesat. Dat už padlo několik, přesto světová nabídka stále roste. Čeští přírodovědci Václav Cílek a Martin... celý článek

Přiznání k dani z příjmů bez chyb

26. 2. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Přiznání k dani z příjmů bez chyb

Formulář daně z příjmů každoročně potrápí miliony občanů. Vyhnout se případným chybám nedokáže každý, dokonce ani daňoví poradci. Na knižních pultech jsme objevili příručku s praktickými... celý článek

Vzrušující umění jménem burzovní spekulace

6. 2. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Vzrušující umění jménem burzovní spekulace

Jak se člověk stane spekulantem? Stejně jako se nevinné děvče dostane k nejstaršímu řemeslu na světě. Začne ze zvědavosti, pak z toho má špás a nakonec u toho zůstane pro peníze. To... celý článek

Partners Financial Services