Fondy: Chudičký závěr čtvrtletí

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 31. 3. 2008 | 1 komentář
Fondy: Chudičký závěr čtvrtletí
Sice začal letní čas, ale na fondovém bojišti zůstává mrazivo, dokonce ještě přituhlo. Fondy přišly o dalších 350 milionů korun, takže se čtvrtletní inventura silně přiblížila nule. Odliv tentokrát táhnou fondy peněžního trhu.

Situaci všeobecného úprku investorských peněz z podílových fondů se překvapivě vzpírají akciové fondy. Ty se již druhý týden jako klíště drží červené nuly. A pozor, asi každého překvapí číslo březnového součtu, které výší 350 milionů korun zůstává jen kousek za měsíčním úlovkem zajištěných fondů.

Právě zajištěné fondy se i minulý týden udržely v pozitivním teritoriu, ale jejich pouhých 110 milionů nemohlo celkovou minusovou statistiku silněji ovlivnit.

Co se děje v peněžních fondech, lze opět jen tipovat. Zřejmě slábne přesun do KBC Multi Cash uvnitř kategorie, protože ten získal tentokrát 200 milionů, zatímco ISČS Sporoinvest sám postrádá málem 400 milionů korun. Že by klienti České spořitelny měli tak bohatou pomlázku, nebo poslali peníze jinam? Ani zajištěné ESPA 34 a 35 nezískaly víc než 20 milionů, možná peníze nakonec skončily na nějakém termínovém kontu, které zdánlivě dnes nabízí vyšší zhodnocení. Jak ale upozorňují analytici, hrozí nebezpečí, že investoři „prošvihnou“ nástup dluhopisových fondů. Z nich se odliv postupně snižuje, přestože jejich roční ztráty již skutečně nejsou k vydržení.

Propadliště dějin vyhlížejí smíšené fondy, které tam posílají mnozí klienti při pohledu na jejich výkonnost, která na roce často koketuje s –10 procenty. U fondů realitních společností svítí dokonce i –40 procent. Jako z učebnice tak vyvstává rozdíl mezi fondy sekundárními a skutečného nemovitostního fondu, kterým je zatím třeba ČS Reico: a ten na roce vykazuje +3 procenta.

Silné kolísání na akciových trzích stále pokračuje, takže přes nadšení z pondělního závěru amerických trhů, kdy Evropa létala přes 3 procenta, Praha zůstala chladná, jakoby v povelikonoční kocovině. Nebo že bychom v Praze vnímali horší úterní americká data nějak citlivěji? Pokles spotřebitelské důvěry i v samotné Americe večer také nenadchly, navíc nečekaně klesly i objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které jsou hlavním ukazatelem výrobní aktivity. Zpráva tak jen přidala polínko k obavám z recese. Na druhé straně ovšem počet podaných žádostí o hypotéku vzrostl o 48 procent.

Ve čtvrtek zase čínský trh propadl na nejnižší úroveň za poslední téměř rok a na trh vtrhla medvědí nálada. Ani pátek nepřinesl žádné nadšení – alespoň že Prahu držela rally Erste a Philip Morris. Index spotřebitelské důvěry USA v březnu podle konečných údajů Michiganské univerzity klesl na 69,5 bodu, což je nejnižší hodnota za posledních 16 let, takže americké indexy i třetí den ubíraly. Praha si tedy se 3 procenty za kratší týden může lebedit.

 

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

25. 3. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

V roce 2007 se majetek ve fondech zvětšil o více jak 16 procent. Touha Čechů neztratit vložené peníze a reklama zajistily největší růst fondům fondů a zajištěným. Ačkoli nálada na trzích... celý článek

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

Historie je plná příkladů, kdy se investoři chovali iracionálně. Ať už šlo o holandské tulipánové šílenství v sedmnáctém století, internetovou mánii z konce devadesátých let minulého... celý článek

Bezpečná investice neexistuje

12. 3. 2008 | Petr Syrový | 8 komentářů

Bezpečná investice neexistuje

Při investování se často setkáváme s požadavkem: „Hlavně ať moje peníze neprodělají.“ Hodně lidí chce mít co největší jistotu, že když vloží někam peníze například na tři roky, dostane... celý článek

Investoři pozor! Forint začal plavat.

27. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Investoři pozor! Forint začal plavat.

Čeští investoři do akcií a dluhopisů střední a východní Evropy by měli zpozornět. Maďarsko uvolnilo kurz své měny a spoléhá na její posilování vůči euru. Pokud bude forint zpevňovat... celý článek

Partners Financial Services