Opce: Skoro jako pojištění

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 28. 3. 2008
Opce: Skoro jako pojištění
Opce jsou v řadě ohledů podobné pojištění. Jejich cenu ovlivňují podobná kritéria jako výši pojistného u pojištění auta nebo domu.

Opce mají řadu podobností s jiným finančním produktem, s pojištěním. Podobně jako pojištění auta chrání jeho majitele pro případ, že mu vůz někdo ukradne nebo nabourá, opce neboli právo v budoucnu koupit či prodat určité podkladové aktivum dává investorovi určitou jistotu pro případ, že cena akcie či komodity klesne či vzroste.

Stejně jako za pojištění, platí se i za opce. Je na klientovi, jak drahé a jaký druh pojištění zvolí a kolik za něj chce zaplatit. Podobnosti opcí a pojištění vystihuje následující tabulka, která srovnává klíčové pojmy spojené s pojištěním a s opcemi.

Pojištění Opce
Cena pojištěné věci (dům, auto)Cena podkladového aktiva (akcie, komodita.)
SpoluúčastCena striku (cena, za kterou investor může aktivum prodat či koupit)
Čas platnosti pojistné smlouvyExpirační den
Míra rizikaVolatila
PojistnéPremium (hodnota opce)

U pojištění nemovitosti je dům či byt vlastně totéž, jako podkladové aktivum pro opční obchodování. Podkladovým aktivem mohou být např. akcie, indexy, komodity, ETF. Stejně jako domy mají různou cenu, od které se odvíjí cena pojištění, tak i podkladová aktiva mají různé ceny.

Pokud chceme snížit cenu pojištění, zvolíme si větší spoluúčast pro pojistnou událost. U opcí si místo spoluúčasti můžeme zvolit cenu podkladového aktiva, za kterou ho v budoucnu chceme nakoupit či prodat neboli strike cenu. Platí, že opce je dražší, když je cena akcie či jiného aktiva vyšší než strike cena. Říkáme, že v takovém případě je opce in-the-money. Naopak opce je levnější, když aktuální cena podkladového aktiva je nižší než strike cena. Pak hovoříme o opci, která je out-the-money. Když se aktuální cena podkladového aktiva rovná strike ceně, je opce tzv. at-the-money. Zmiňovaný příklad platí pro call opce. Pro put opce je situace opačná. Opce jsou in-the-money, když je cena akcie pod strikem, a out-the-money, když strike je pod cenou akcie. Stejně jako u call opcí platí, že ceny opcí jsou vyšší u in-the-money než u opcí out-the-money.

Každá pojistná smlouva je časově omezená (většinou na jeden rok a následně se prodlužuje). U opcí najdeme podobnost v době expirace. Měsíc, který jsme si pro podkladové aktivum sami vybrali a kdy platnost opce (kontraktu) končí.

U opcí je důležitým pojmem volatilita. Zde najdeme podobnost u pojištění ve stupni rizika. Stejně jako je dražší pojištění např. pro domy v hustě obydlené oblasti (větší riziko vykradení, poškození), tak i opce jsou dražší v období vyšší volatility (větší nebezpeční pro obchodování - velké výkyvy a pohyby na trhu).

Cenu opce tedy ovlivňují všechna výše zmiňovaná kriteria. Jak se s cenou opce pracuje a jakou vhodnou cenu zvolit ukážeme v některém z příštích článků.

Autor působí ve společnosti Czechwealth.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Opce: Právo na dobrou cenu

21. 3. 2008 | Josef Košťál

Opce: Právo na dobrou cenu

S opcemi lze obchodovat podobně jako s akciemi. Stačí k tomu přitom mnohem méně peněz. Třeba akcie IBM stojí 114 dolarů. Nákup stovky akcií by přišel 11 400 dolarů. Stejné množství... celý článek

Jak se dá s málem vydělat hodně

22. 8. 2007 | Michal Stupavský

Jak se dá s málem vydělat hodně

Vydělat 28 tisíc korun spekulací na posílení eura lze dvěma způsoby. Buď investor koupí evropskou měnu za 2,8 milionů korun, nebo investuje do derivátů třeba jen 28 tisíc a přijme o... celý článek

Jak na opce: opční burzy

23. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: opční burzy

Jak se za víc než třicetiletou historii standardizace vyvíjelo opční obchodování? Jakou roli tady sehrála Chicago Board Options Exchange? Víte, že tato burza má víc počítačových monitorů... celý článek

Jak na opce: grafy zisků a ztrát

16. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: grafy zisků a ztrát

Jak se naše opční pozice může vyvíjet v čase? Kdy a kolik vyděláme a jaké podstupujeme riziko? Odpovědi na tyto otázky nám pomáhají objasnit grafy zisků a ztrát. Vysvětleme si je a... celý článek

Jak na opce: proč je opce finanční derivát

14. 9. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: proč je opce finanční derivát

Připravili jsme nový investiční seriál, tentokrát se podíváme na opce. Přiblížíme si základy opčního obchodování, projdeme od definic a základních pravidel po praktické ukázky komplexnějších... celý článek

Partners Financial Services