Ruská ruleta nevhodná pro spekulanty-začátečníky

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 5. 3. 2008 | 1 komentář
Ruská ruleta nevhodná pro spekulanty-začátečníky
Na pákových instrumentech se dá hodně vydělat i prodělat. V době zvýšené kolísavosti trhů jsou ještě rizikovější. Pro správný odhad výsledku spekulace je nutný dostatek informací a znalost fungování těchto nástrojů a chování trhů.

Kdo loni na podzim uvěřil, že ropa už je příliš drahá a její cena už neporoste, splakal nad výdělkem. Přesněji řečeno nad ztrátou všech investovaných peněz. V pátek 26. října bylo na burze ukončeno obchodování s investičním certifikátem Brent turbo short, byl tzv. knock-outován. Šlo o certifikát navázaný na vývoj ceny ropy Brent. Pojem turbo znamená, že u certifikátu byl použit pákový efekt, a slovo short značí, že zisku chtěl investor dosáhnout spekulací na pokles ceny této komodity. Naneštěstí pro vlastníky tohoto instrumentu se stal pravý opak. Cena vzrostla a burza ukončila obchodování s tímto cenným papírem, protože byly vyčerpány prostředky klientů. Ti tak přišli o celý vklad. Touha po zisku se rychle přetavila v prudký pád.

Short strategie

Kromě běžného obchodování, kdy počítám s růstem ceny mé investice, se dá spekulovat i na pokles aktiva. Jedná se o tzv. obchodování na short, protože probíhá v relativně krátké době (i jeden den). Investor si půjčí (většinou od makléře za provizi) cenné papíry, které prodá a doufá, že jak bude moci nakoupit zpět levněji a realizovat zisk.

„Pákový efekt je opravdu dvojsečná zbraň, kterou je nutné se naučit ovládat,“ říká Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum. Pákové instrumenty jsou velmi rizikové. Slibují vysoký zisk, ale na druhou stranu často i rychlou ztrátu vloženého kapitálu.

Páka je založena na tom, že klient složí jen část z celkové hodnoty investice, kterou ovšem ovládá celou. Pokud by si investor chtěl vytvořit vlastní pákový efekt, může si vzít na investici úvěr. „Vzhledem k výši vlastního vkladu pak může mít poměrně větší zisk,“ říká David Nový, makléř Atlantik FT. Může ale také přijít i o víc, než je jeho vlastní vklad.

Druhou možností je využít různých finančních derivátů, které s pákovým efektem pracují. Umožňují složit na účet obchodníka s cennými papíry pouze část finančních prostředků celkového objemu, tzv. marži. „Obvykle se pohybuje od 15 do 30 procent z celkové hodnoty ovládané investice,“ tvrdí Nový. Marže je na účtu blokována a slouží ke krytí případné ztráty. V případě úspěšného obchodu ji investor dostane zpět. Právě poměr marže vůči celkové nominální hodnotě investice se nazývá finanční páka. Pokud je marže pětkrát menší než hodnota investice, neboli klient složí dvacet procent z hodnoty ovládaných aktiv, je páka 1:5. To znamená, že za každých pět korun, které získá růstem hodnoty investice, musel zaplatit pouze jednu korunu ze svého.

Analytici se shodují, že hra s finanční pákou není zábava pro nezkušené investory. „Při obchodování derivátů jsou důležité jednak informace o vývoji trhu a jejich správná interpretace, ale i řízení rizika. Mnoho začínajících investorů si nedokáže udělat základní matematiku a nepřizpůsobí velikost objednávky pákovému efektu. Pak se vystavují zvýšenému riziku,“ myslí si Boris Tomčiak. „Investor si musí být vědom rizik, mít utříděné myšlenky. Určitě bych nedoporučoval obchodovat tyto rizikové instrumenty ze začátku. Navíc teď trhy více kolísají, což představuje větší riziko,“ říká Nový. Riziko se dá snížit diverzifikací. Prostředky, které investor díky páce ušetřil, může použít na jinou bezpečnější investici.

 

S pákovým efektem se investor setká hlavně u futures, opcí, certifikátů a CFD. Futures jsou z principu spojeny s pákovým efektem a slouží hlavně pro investice do komodit a měn. „Jejich vypořádání probíhá denně, pokud investor utrpí přes den ztrátu, musí marži doplnit. Pokud tak neučiní, může burza obchodování uzavřít,“ tvrdí David Nový. Pákový efekt může být skryt i v opci, tedy v právu něco po uplynutí určité doby nakoupit či prodat. Pokud je cena nevýhodná, přichází její majitel o opční prémii, za kterou kupuje. Futures a opce se mohou obchodovat na burze. Mimo burzu lze kupovat a prodávat i forwardy (varianta futures), warranty (alternativa opcí) a investiční certifikáty s pákovým efektem či CFD.

Pokud má investor osobního makléře, může se mu stát, že ho bude od některých nákupů na marži odrazovat. „Klienta v rámci odborné péče upozorníme, pokud si myslíme, že se nejedná o vhodnou investici, ale rozhodnutí je na něm,“ říká Nový a dodává: „Klienti si ovšem mohou prosadit svou a klidně i navzdory mínění makléře uspět.“ Risk je zisk, ale rozhodně to neplatí vždy.

Obchodovali jste někdy s pákovými produkty? Jaké s nimi máte zkušenosti?

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vydělat se dá, i když trh klesá

14. 12. 2007 | Petr Čermák | 6 komentářů

Vydělat se dá, i když trh klesá

Investiční certifikáty se snaží vybojovat místo v povědomí drobných investorů. Lákají na nižší poplatky a rozmanitější investiční možnosti, než nabízejí například podílové fondy.

Jak se dá s málem vydělat hodně

22. 8. 2007 | Michal Stupavský

Jak se dá s málem vydělat hodně

Vydělat 28 tisíc korun spekulací na posílení eura lze dvěma způsoby. Buď investor koupí evropskou měnu za 2,8 milionů korun, nebo investuje do derivátů třeba jen 28 tisíc a přijme o... celý článek

Partners Financial Services