Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 6. 2. 2008 | 1 komentář
Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.
Pro ochranu peněz před inflací se doporučuje investovat je do fondu peněžního trhu. Ten by měl (většinou) inflaci překonat. Jenže v několika posledních letech tento typ fondů boj s inflací prohrává a minimálně letos nejspíš prohrávat bude.

Porovnání výnosů Sporoinvest a inflace

V minulosti platilo, že fondy peněžního trhu většinou inflaci překonávaly. I když to neplatilo úplně vždycky. Podívejme se třeba na nejstarší fond peněžního trhu – Sporoinvest.

Za posledních jedenáct let má Sporoinvest proti inflaci skóre 6:5. Takže „většinou“ se mu podařilo udržet reálnou hodnotu vložených peněz, ale bylo to velmi těsné. Je nutno dodat, že v letech, kdy se mu to podařilo, bylo zhodnocení o dost vyšší než inflace, zato v letech, kdy Sporoinvest prohrál, to bylo většinou jen o několik desetin procenta. Za jedenáct let Sporoinvest vydělal ročně v průměru 5,3 procenta, zatímco inflace byla v průměru 3,8 procenta za rok.

Tento výsledek je dán skutečností, že se Sporoinvestu v letech 1997 až 1999 slušně dařilo. Když se podíváme na novodobější historii od roku 2000, dopadne celkem nelichotivě. S inflací prohrál se skóre 3:5. Průměrné zhodnocení bylo 2,6 procenta a průměrná inflace byla také 2,6 procenta.

V posledních osmi letech tedy neplatilo, že fond peněžního trhu (Sporoinvest) překonává inflaci. Platilo jenom to, že peníze jsou před inflací plus mínus ochráněné.

Porovnání výnosů Sporoinvest a PRIBOR

To byla historie. Nyní se pojďme podívat, jaké jsou vyhlídky do budoucna.
Kolik vydělá fond peněžního trhu, záleží především na výši úrokových sazeb. Když jsou vysoké úrokové sazby, dosáhne fond zajímavého zhodnocení. Když jsou sazby nízké, nemá zhodnocení kde generovat. Souvislost zhodnocení fondu a výše úrokových sazeb je dobře vidět na grafu.

Fond peněžního trhu vydělává zpravidla o trochu méně, než kolik jsou úrokové sazby na mezibankovním trhu. To, že fond vydělává o něco méně je dáno mimo jiné poplatkem za správu.

Jaké jsou tedy vyhlídky? Pro rok 2008 očekává Ministerstvo financí průměrné úrokové sazby ve výši 3,6 procenta (PRIBOR 3M). Pro rok 2009 je to 3,3 procenta.


A jaká se očekává inflace? Pro letošní rok je to 3,8 % dle odhadu Ministerstva financí (z října 2007) i podle ČNB z ledna 2008.

Letos tedy peníze uložené ve fondu peněžního trhu boj s inflací asi prohrají.

Kde máte před inflací schované své úspory?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Odešla další miliarda

4. 2. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Odešla další miliarda

Leden sice příliš nepřál akciovým trhům, ale proč tedy peníze odcházejí nejvíc z fondů peněžního trhu a dluhopisových, které za poslední týden ztratily 770 milionů korun? Naopak v akciových... celý článek

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

28. 1. 2008 | Petr Čermák, Jan Stuchlík | 6 komentářů

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

Nynější prudké výkyvy světových akciových trhů by měly nechat drobné investory v klidu. Experti doporučují, aby buď nedělali nic, nebo nižších cen využili k nákupům. Divoké zprávy jim... celý článek

Zlato míří k bodu tání

11. 1. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Zlato míří k bodu tání

Cena zlata dlouhodobě roste. Překonala historické rekordy a krátkodobě se přehoupla i přes hodnotu 880 dolarů za trojskou unci. Růst ženou bohatnoucí asijské státy, nervozita z rostoucí... celý článek

Telefonování bude letošní investorský hit

4. 1. 2008 | Petr Čermák | 6 komentářů

Telefonování bude letošní investorský hit

Index PX50 minulý rok narostl o necelých dvanáct procent. Loňské akciové hvězdy – ČEZ a Unipetrol - by podle odhadů analytiků měly letos doplnit Telefonika a bankovní skupina Erste. celý článek

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

23. 11. 2005 | Roman Stuchlík, Milan Šmíd | 1 komentář

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

Za posledních deset let "ukradla" inflace českým občanům 35 % neinvestovaných úspor. Obrana proti tomuto "zloději" je jediná – investovat. Přinášíme výpočty reálného zhodnocení v jednotlivých... celý článek

Partners Financial Services