Fondy: Nervy ztrácejí všichni

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 21. 1. 2008 | 5 komentářů
Fondy: Nervy ztrácejí všichni
Ani záchranné lano zajištěných fondů nestačilo k udržení statistiky v plusu, takže fondy dohromady ztratily 60 milionů korun. Investoři se asi budou muset připravit na příchod medvědího trhu.

Tentokrát nepomohly ani fondy peněžního trhu. Skončily také pod nulou, ale nejvíc se na celkovém odlivu peněz z podílových fondů podepsaly čtvrtmiliardové odkupy z dluhopisových fondů. Ty nevyrovnalo ani 200 milionů korun, které získaly zajištěné fondy ČSOB. Šlo tedy o nejhorší týden za více než rok, nepočítáme-li předvánoční týden sezónního odlivu téměř 400 milionů z fondů peněžního trhu.

Minulý týden z akciových fondů sice uteklo jen 60 milionů korun, což v momentální situaci volného pádu trhů neznačí žádnou velkou paniku. Zároveň ovšem silně klesla chuť investovat do smíšených fondů, když jen o málo překročila 50 milionů korun.

Pohled na výkonnost fondů je skutečně odstrašující. Roční ztráty akciových dosahují až 10 %, a třeba takový ISČS Global Stock FF vykazuje už –17,6 %. To ale stále nic není v porovnání s –35 % ČSOB Realitního mixu. I mezi smíšenými fondy najdeme 8% poklesy.

Globální korekce zatím nenabízí příliš optimismu a čekání na dno propadu se stále víc podobá proslulému čekání na Godota. Trhy vykazují nejhorší výkony za poslední roky, ty americké například jen za minulý týden ztratily nejvíc za posledních pět let. Rozvíjející se trhy – jako obvykle – propadají ještě hlouběji. Koriguje i ruský akciový trh, který byl dosud ke globálním vlivům poměrně imunní.

Pražská burza již ztratila celoroční výnos, od začátku roku 14 % a od svého říjnového maxima téměř 20 %. Jen slabou útěchou snad může být (zatím) vzpomínka na letní korekci v roce 2006 s poklesem o 24 %. Ovšem i její hloubce jsme se přiblížili už v pátek dopoledne, kdy burza padala během jednoho dne o 4 % – a jen jako zázrakem nakonec i tento strašidelný výkyv odpoledne vyrovnala.

To jen dokazuje neuvěřitelnou volatilitu, která zřejmě bude pokračovat, protože ani Bushův „záchranný plán“ za 150 miliard dolarů (1 % HDP) americké trhy nepřesvědčil. Po několika oživovacích pokusech opět trhy vyslaly negativní signál, a to přestože index spotřebitelské důvěry Michiganské university v lednu vzrostl o 5 bodů na 80,5 bodu (trh čekal další pokles). Množí se názory, že trhy zřejmě vstoupily do klesajícího neboli medvědího trendu. Po šesti růstových letech je to změna, na kterou si investoři budou zpočátku asi těžko zvykat.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dvojvládí na kapitálovém trhu končí

17. 1. 2008 | Petr Čermák

Dvojvládí na kapitálovém trhu končí

Asociaci fondů a asset managementu a Asociace pro kapitálový trhy (AKAT) 9. ledna 2008 splynuly v jednu organizaci. Nová asociace, která přebírá název AKAT, bude dále usilovat o popularizaci... celý článek

Akcie: Ponurý začátek roku na pražské burze

15. 1. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Ponurý začátek roku na pražské burze

Pražská burza si prošla týdnem výprodejů. Index PX oslabil téměř o 6 procent a při zúčtování od začátku roku je její výkonnost jednou z nejhorších na světě.

Zlato míří k bodu tání

11. 1. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Zlato míří k bodu tání

Cena zlata dlouhodobě roste. Překonala historické rekordy a krátkodobě se přehoupla i přes hodnotu 880 dolarů za trojskou unci. Růst ženou bohatnoucí asijské státy, nervozita z rostoucí... celý článek

Fondy: Krušný začátek roku

7. 1. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Krušný začátek roku

Že za tři dny po Silvestru přijde do podílových fondů 700 milionů korun, jistě mile překvapilo. Naopak velmi nemile překvapily akciové trhy jasným signálem, že bude ještě hůř.

Mazaný investor i na volbách vydělá

3. 1. 2008 | Jan Stuchlík

Mazaný investor i na volbách vydělá

Americké prezidentské volby lze pasivně sledovat, horečně o nich diskutovat, nebo na nich trochu vydělat. Stačí nakoupit na jednom z politických finančních trhů "akcie" toho správného... celý článek

Partners Financial Services