Clintonová na horské dráze

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 11. 1. 2008
Clintonová na horské dráze
Političtí investoři, kteří v USA sází na vítězství jednotlivých kandidátů ve stranických prezidentských primárkách, podlehli kouzlu demokrata Baracka Obamy a mediální masáži, která ho pasovala na nového demokratického favorita. Jenže se pořádně spletli a prodělali. Po klání v New Hampshire je zpět v sedle Hillary Clintonová.

Mediální masáž dokáže zviklat i ostřílené investory. Zvlášť když se jedná o tak ožehavé téma, jakým jsou americké nominační volby na kandidáta na prezidenta za demokratickou a republikánskou stranu. Stačil přitom jeden den, jeden neočekávaný výsledek a šance jednotlivých kandidátů na získání stranické nominace se v očích politických investorů převrátily vzhůru nohama. Řeč je o investorech, kteří kupují a prodávají na tzv. prediktivních trzích kontrakty, na nichž vydělají, když konkrétní politik jednotlivé stranické nominační volby nebo celkovou nominaci vyhraje. Naopak přijdou o všechny investované peníze, když ten, komu dali svými dolary důvěru, u voličů propadne. (Více v článku Mazaný investor i na volbách vydělá)

Stačí se podívat, jak se vyvíjí „akcie“ hlavních kandidátů za demokratickou stranu, senátorky za stát New York Hillary Clintonové a senátora za Illinois Baracka Obamy. Clintonová byla dlouho v očích investorů i veřejného mínění jasnou favoritkou, že se první listopadové úterý bude za demokratickou stranu bít v souboji o Bílý dům. Jenže stačilo, aby 3. ledna prohrála v prvních nominačních primárkách v Iowě a vše bylo jinak. Političtí investoři zahájili například na prediktivním trhu Intrade.com zběsilý výprodej. Poslali tak hodnotu desetidolarového kontraktu na celkové vítězství Clintonové během pěti dnů z hodnoty 6,49 dolaru na 2,7 dolarů. Jinými slovy zatímco 3. ledna věřili, že demokraté do prezidentského klání vyšlou Clintonovou s pravděpodobností 64,9 procenta. O pět dní později v den nominačních primárek ve státě New Hampshire jí dávali šanci jen 27 procent.

Clintonová vs. Obama očima politických investorů

Zdroj: Intrade.com

Miláčkem investorů se v té době stal černošský senátor Obama. Jeho „akcie“ vystřelily po jeho vítězství v Iowě z 2,6 dolaru na 7 dolarů. Nejen političtí spekulanti na Intrade.com, ale podle většiny výzkumů veřejného mínění i americká veřejnost věřili, že Obama bývalou první dámu převálcuje i v New Hampshire a nastartuje vítěznou cestu až k demokratickému sjezdu, který ho oficiálně označí za stranického prezidentského kandidáta. Tuto proobamovskou náladu živila i média, která ho rychle pasovala do role nového demokratického lídra.

Jenže média, sociologové i političtí investoři, kteří se podle studií prediktivních trhů téměř v odhadu budoucnosti nemýlí, se spletli. Clintonová se do kampaně v New Hampshire vrhla s vervou. Zahrála na city, když v jedné z předvolebních debat s voliči měla slzy na krajíčku. To jí podle řady pozorovatelů a amerických médií přineslo klíčovou většinovou podporu newhampshireských žen. Navíc obyvatelé tohoto malého státu v Nové Anglii se rozhodli, že se vzbouří proti všeobecnému očekávání dalšího jasného Obamova vítězství.

A tak se také stalo. Po sečtení všech hlasů od příznivců demokratické strany a nezávislých voličů, kteří se s žádnou stranou neidentifikují a kteří mohli v demokratických primárkách volit, se zjevila pro mnohé překvapivá vítězka – Hillary Clintonová. Obamu porazila o osm tisíc hlasů poměrem 39 ku 37 procentům. Přitom ještě o den dříve v průzkumech o sedm procentních bodů zaostávala.

Když se druhý den političtí investoři probudili a usedli k počítačům, jejich volba byla jasná: prodávat, byť se ztrátou, Obamu a zase po týdnu přikoupit do portfolia Clintonovou. Výsledek? Kontrakt newyorské senátorky se na Intrade.com obchodoval za 5,9 dolaru, Obamův za 3,8 dolaru. Přeloženo do řeči pravděpodobnosti: k demokratické nominaci na prezidentskou kandidátku má podle investorů zase blíž bývalá první dáma.

Clintonové podle politických analytiků, které citují americká média, pomohlo k návratu na špici pelotonu také to, že poněkud změnila vyznění kampaně. Svezla se na vlně volání po změně politického stylu, který nabízí a s nímž uspěl v Iowě Obama, a přidala k ní ještě poselství, že ona bude díky svým zkušenostem schopna tuto změnu ve Washingtonu prosadit.  Tím si podle povolebních průzkumů získala především skalní demokratické voliče, zatímco Obama oslovil spíše nezávislé. Větší podpora příznivců demokratické strany však může v závěrečném účtování hrát do karet Clintonové. A to navzdory převládajícímu veřejnému mínění, že Obama by dokázal republikánského protikandidáta v listopadu porazit spíše než Clintonová. Souboj v republikánské straně je zatím příliš vyrovnaný, než aby se dalo odhadnout, kdo někoho z demokratické superdvojky vyzve.

Všichni uchazeči o stranické prezidentské nominace se nyní přesunou do Nevady a pak do Jižní Karolíny, kde svedou další z řady nominačních soubojů. Poté už na ně čekají klíčové duely ve velkých státech jako Florida, Kalifornie či New York. Tento vrchol, který naznačí mnohé o šancích jednotlivých uchazečů, přijde v takzvané superúterý 5. února, kdy budou voliči hlasovat ve 22 státech. Do té doby budou mít političtí investoři dost času, aby zvážili na koho nakonec vsadit své peníze.

 

Uvítali byste podobné politické sázení i v Česku? Podělte se o názor s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

7. 1. 2008 | Jan Pekař | 3 komentáře

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

Ve středu 2. ledna zažily akciové trhy v USA jeden z nejnešťastnějších vstupů do nového roku. Oblíbená burzovní „novoroční rally“ se nekonala. Naopak, Dow Jonesův akciový index zažil... celý článek

Mazaný investor i na volbách vydělá

3. 1. 2008 | Jan Stuchlík

Mazaný investor i na volbách vydělá

Americké prezidentské volby lze pasivně sledovat, horečně o nich diskutovat, nebo na nich trochu vydělat. Stačí nakoupit na jednom z politických finančních trhů "akcie" toho správného... celý článek

Nervozita investorů se přelije i do roku 2008

28. 12. 2007 | Petr Čermák

Nervozita investorů se přelije i do roku 2008

Americká ekonomika je klíčovou hádankou příštího roku. Pokud se naplní očekávání většiny ekonomů a analytiků, čeká jí jen mírné zpomalení. Nervozita na finančních trzích však bude nejspíš... celý článek

Amerika možná brzy kýchne

20. 11. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Amerika možná brzy kýchne

V Americe přituhuje. Menší firmy začínají doplácet na rostoucí neochotu Američanů utrácet. Pravděpodobnost recese, která by se mohla přenést i do Evropy a zbytku světa, odhadují ekonomové... celý článek

Partners Financial Services