Do čeho investovat v roce 2008

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 28. 12. 2007 | 4 komentáře
Do čeho investovat v roce 2008
V roce 2008 si užijí lidé milující riziko. Ti ostatní mohou zvolit konzervativnější investiční strategie. Třeba investice do zajištěných fondů, dluhopisů či akcií firem, které vyplácejí dividendy.

Rok 2008 může řadě investorů zvýšit hladinu adrenalinu v krvi. Stále se čeká, zda americká hypoteční krize už definitivně skončila, nebo zda její důsledky ještě dál zahýbou finančními trhy. Nejistota panuje i kolem kondice americké ekonomiky. Podle analytiků se proto dá čekat, že trhy budou kolísat.

Je tedy lepší na investování na čas zapomenout, peníze uložit do banky a počkat až se období nejistoty přežene? „To záleží na tom, jak investor dosud budoval portfolio, nastavil si cíle a investiční horizont,“ míní Jan Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti. V případě dlouhodobých investic není potřeba takřka nic měnit, pokud jsou v dlouhodobě růstových sektorech či regionech.

U ostatních investic záleží na postoji k riziku. Jelikož se vyšší volatilita očekává i v roce 2008, je pro riziko odmítajícího investora lepší eliminovat dopady nějakého dramatičtějšího kolísání. Takovou investicí mohou být zajištěné podílové fondy či strukturované dluhopisy. Lze také uplatnit defenzivní strategii a investovat do anticyklických odvětví. Ta jsou téměř netečná ke stavu hospodářského cyklu. Jedná se například o telekomunikace. Na přečkání zlých časů jsou také vhodné firmy s vysokým dividendovým výnosem, kde mírný růst může být nahrazen tučnou dividendou.

Všudypřítomná bude i inflace. „V dlouhém horizontu přinášejí akcie či certifikáty nejvyšší výnosy. Zisky firem odrážejí ve svém růstu i inflaci, jsou tak lepší volbou než poměrně pasivní přístup ponechání prostředků na bankovním účtu, kde jsou reálné výnosy téměř nulové či dokonce záporné,“ myslí si Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. Při vyšší inflaci tedy rostou náklady spojené s držením peněz v hotovosti či na nízkoúročených účtech.

Mezi perspektivní země pro investice obecně patří Čína, Indie a ostatní asijské státy. „Za zajímavé nadále považuji také středo- a východoevropské tituly. Ze sektorů bych pro příští rok favorizoval IT a energetiku,“ tvrdí Michal Brožka z Raiffeisenbank. Analytici ale nelámou hůl ani nad tituly z rozvinutých států. „Za předpokladu pozitivního vývoje v USA a v eurozóně by se v průměru měl i příští rok udržet růst zisků na úrovni 5 až 10 procent. Tomu by měl odpovídat i vývoj na akciových trzích. Ty se dnes obchodují podle ukazatele ceny akcie ku zisku na akcii (P/E) na mírně podprůměrných úrovních a není tedy důvod, aby zároveň s očekávaným růstem zisků nerostly i ceny akcií.“ Jako perspektivní se jeví i Brazílie, kde byla nalezena ložiska ropy.

Východoevropské i asijské tituly stejně jako ostatní ovšem vyžadují určitou opatrnost. „Země jako Bulharsko či Rumunsko s vysokými deficity běžných účtů by v případě odlivu investorů zaznamenaly velké ztráty a propady měn,“ tvrdí Brožka. Hovoří se i o čínské akciové bublině. (Více v článku Dravé východoasijské trhy mají svá rizika).

Důležitým faktorem je rovněž měna, v níž se investuje. Je složité pohyb kurzů předvídat, ale analýzy naznačují, že pád koruny by nastat neměl. Pokud není možno investovat v korunách, lze se proti pohybu měn zajistit.

Podstatné riziko ovšem může představovat i člověk sám sobě. „Reakce investorů ve stresu mohou být zdrojem větších ztrát, než dokážeme připustit. Nejméně poznaným a mnohdy nejvážnějším rizikem bývá pro své peníze investor sám – s panickými reakcemi, s nákupy podle minulé výkonnosti, s pokusy časovat trh. Při dodržení investiční disciplíny a dobrém portfoliu trhy vrátí, co vzaly,“ uzavírá Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dá s málem vydělat hodně

22. 8. 2007 | Michal Stupavský

Jak se dá s málem vydělat hodně

Vydělat 28 tisíc korun spekulací na posílení eura lze dvěma způsoby. Buď investor koupí evropskou měnu za 2,8 milionů korun, nebo investuje do derivátů třeba jen 28 tisíc a přijme o... celý článek

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Investice: Kdo v roce 2006 našel zlatý důl? A kde ho hledat v roce 2007?

4. 1. 2007 | Petr Fejtek

Investice: Kdo v roce 2006 našel zlatý důl? A kde ho hledat v roce 2007?

Před rokem jsme se zeptali několika našich analytiků, kam uložit peníze tak, aby co nejvíce nesly. Jak by dopadli investoři, kteří se jejich rad drželi? Jednoznačně dobře! A co analytici... celý článek

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

12. 12. 2006 | Milan Šmíd | 1 komentář

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

Nalézt fond stabilně překonávající konkurenci je snem každého investora. Ačkoli takové existují, je jich velmi málo a většinou v České republice nejdou nakoupit. Narazit na stabilně... celý článek

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

23. 11. 2005 | Roman Stuchlík, Milan Šmíd | 1 komentář

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

Za posledních deset let "ukradla" inflace českým občanům 35 % neinvestovaných úspor. Obrana proti tomuto "zloději" je jediná – investovat. Přinášíme výpočty reálného zhodnocení v jednotlivých... celý článek

Partners Financial Services