Akcie AAA Auto: Investice k pláči. Zatím.

Lucie Tóthová | rubrika: Co se děje | 21. 12. 2007 | 9 komentářů
Akcie AAA Auto: Investice k pláči. Zatím.
Kdo si koupil akcie letošního prvního nováčka na pražské burze, prodejce ojetých automobilů AAA Auto, moc důvodů k radosti nemá. Cena akcií pořád klesá, a to i přesto, že firma pozitivními zprávami nešetří.

Úpis akcií, který vynesl majiteli společnosti AAA Auto, Anthony Dennymu, více než miliardu korun, je zatím pro akcionáře velké zklamání. V den, kdy se s těmito akciemi začalo v Praze obchodovat, se jedna prodávala za 55 korun. Nyní se cena potácí kolem 45 korun.

Vývoj kurzu akcií AAA Auto (v Kč)

Na začátku listopadu, kdy firma oznámila jmenování nového předsedy správní rady, Vratislava Kulhánka, akcie sice zareagovaly nárůstem. Nicméně brzy se zase vrátily k sestupné dráze. Na začátku obchodování se možná dalo argumentovat, že trh je nervózní a že nedokáže ani na pozitivní zprávy kladně reagovat. Po třech měsících od uvedení na burzu, kdy se situace spíše zhoršuje, je na místě se ptát, jestli skutečná příčina dosavadního neúspěchu není ukrytá jinde. Už před uvedením akcií na trh některé analýzy vyrovaly před jedním závažným rizikem - pošramocenou pověstí společnosti.

Kulhánek přišel do společnosti s cílem vybudovat silnou značku, očistit jméno AAA Auto a nabídnout seriózní služby, s důrazem na zákazníka a jeho přání. Běžnými by se třeba měly stát dnes nadstandardní služby, jako roční záruka a kdykoliv dostupný servis. K naplnění jeho vizí by mu měla napomáhat i pozice, kterou bude zastávat - neexekutivní člen představenstva a předseda rady ředitelů. Nebude se muset zabývat „každodenním“ chodem společnosti, ale bude se moci v roli jakéhosi konzultanta soustředit na vybudování nové hierarchie řízení. Jak sám řekl v týdeníku Euro, jeho nejdůležitější úkol spočívá ve jmenování výboru pro audit a dohlédnutí na to, aby společnost naplňovala nároky i těch nejkonzervativnějších investorů.

Klíčové ukazatele hospodaření vykazují slušná čísla: třeba meziroční růst počtu prodaných vozů o 32 procent. Firmě rostou i tržby a expanduje. AAA Auto koupila prodejce HK Partner (prodejny v Praze a v Kladně), který prodává nové vozy Chevrolet, Opel, Hyundai a Škoda. Firma staví nové pobočky ve střední Evropě. Poslední nově otevřenou pobočkou je sedmá prodejna v Maďarsku. Expanduje i do Ruska, kde chce podíl v síti autobazarů Rolf Group. Tato firma je mimo jiné exkluzivním dovozcem vozů Mitsubishi na ruský trh a má podíl v zastoupení Hyundai pro Rusko. Dováží i vozy Ford, Mazda, Audi, Peugeot a Mercedes. Za první pololetí roku prodala 78 tisíc aut. Pro porovnání společnost AAA Auto prodala za stejné období 60 tisíc aut.

Anthony Denny v online rozhovoru pro „Partia Online“ potvrdil informaci o vyplacení dividend ve výši 20 procent z konsolidovaného čistého zisku. Avšak zatím ani tyto zprávy investory zjevně nepřesvědčily. Analytici se shodují, že hlavní potíž je ve vysoké počáteční ceně. Jiří Procházka ze společnosti Cyrrus doslova říká, že firma byla až moc chamtivá a nechtěla se spokojit s nižší cenou, která mohla obchodování rozhýbat.

Denny je přesvědčen, že propad akcií se začátkem příštího roku zastaví. V ceně se prý také začnou odrážet pozitivní výsledky z letošních investic. Denny pořád zdůrazňuje, že akcie firmy jsou střednědobou až dlouhodobou investicí. Drobné investory, kteří při úpisu nakoupili až dvě pětiny akcií společnosti, tím však sotva uklidní.

Ti se chovají trochu jinak než velcí investoři. V porovnání s velkými hráči mají malé množství informací, na základě kterých se rozhodují. Kupují akcie „naslepo“, „neumí“ čekat, v mnoha případech kupují i prodávají pouze na základě „nepodložených“ zpráv. Analytici se shodují, že kdyby akcie stouply, drobní investoři se jich zbaví, aby vybrali zisk, nebo kompenzovali ztráty. To ovšem v konečném důsledku opět způsobí jejich pád.

 

Koupili jste akcie AAA Auto? Co byste poradili jejich majitelům?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 12. 2007 22:53, kos

Mě by jen zajímalo, kdo na tom vlastě prodělal. Banky a brokeři? AAA se nabalilo ne? Nic to nemění na tom, že jsou to šmejdi.

+54
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

AAA Auto, akcie, investice

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Americké investory nižší sazby neuklidnily

18. 12. 2007 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Americké investory nižší sazby neuklidnily

Pražská burza v úvodu týdne navázala na růstové seance ze závěru minulého týdne. Pozitivní sentiment však nevydržel moc dlouho a akcie v druhé polovině týdne převážně oslabovaly. Index... celý článek

Akcie: Amerika zase přidává plyn

11. 12. 2007 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Amerika zase přidává plyn

Pražská burza vstoupila do posledního měsíce letošního roku výrazným růstem. Index PX za týden posílil o 3,87 % a akcie se tak částečně vzpamatovaly z propadů z minulých týdnů.

Akcie: Německo i Amerika na růstové vlně

4. 12. 2007 | Pavel Slavík | 2 komentáře

Akcie: Německo i Amerika na růstové vlně

Pražská burza přerušila sérii čtyř klesajících týdnů v řadě. Index PX v pátek zavíral na 1 774,10 bodech, což znamená lehké posílení o 0,35 %.

Akcie: Americký černý týden

27. 11. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Americký černý týden

Pražská burza se v tomto týdnu podívala na nejnižší úrovně za poslední tři měsíce. Index PX po více jak dvouprocentním poklesu z minulého týdne oslabil o dalších téměř 1,5 procenta. celý článek

Akcie: Německo padá už tři týdny v řadě

20. 11. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Německo padá už tři týdny v řadě

Pražská burza byla nadále pod tlakem. Index PX oslabil o více jak 2 procenta a zavíral na 1 793,8 bodech. Celkově se jednalo o třetí týdenní pokles v řadě.

Partners Financial Services