Investiční hit letošního roku – obilí

Petr Sklenář | rubrika: Sloupek | 20. 12. 2007 | 3 komentáře
Sucho, biopaliva, vzkvétající Asie. To vše letos hnalo cenu potravinářských komodit strmě vzhůru a udělalo z nich letošní investiční hit. Dá se čekat, že sója či kukuřice budou na předních místech takového žebříčku i příští rok. Daní za to jsou a budou dražší potraviny.

Jak si v příštím roce vydělat na čím dál dražší potraviny? Co třeba investicemi do potravinářských surovin. Letos vévodila komoditním trhům pšenice. Její cena vzrostla o sto procent na historická maxima a překonala psychologickou hranici 10 dolarů za bušl (asi 35 litrů). Výrazně vzrostla i cena sóji, o 70 procent, a je nejvýše za posledních 34 let. V tomto ohledu jsou obiloviny horkými adepty na titul „Investiční bomba roku“.

Pšenici hnala letos vzhůru globálně slabší sklizeň (sucha v Austrálii, Kanadě), kvůli které klesly její zásoby na nejnižší úroveň od konce 70. let. Důležitou roli ovšem hraje i bohatnoucí Asie a rostoucí výroba biopaliv.

Týdeník The Economist uvádí, že průměrná spotřeba masa v Číně se za posledních dvacet let zdvojnásobila na 50 kilo na hlavu ročně. To samozřejmě zvedá poptávku po obilovinách, protože na vyprodukování kila hovězího masa je potřeba osm kilo obilí.

Biopaliva, která mají snížit závislost na ropě a navíc vyřešit přebytky zemědělské produkce v USA a Evropě, přinášejí zatím spíše hořké plody. Cena plodin používaných pro výrobu biolihu (například kukuřice) kvůli velké poptávce roste, a to i přes výrazné zvětšování osevní plochy. Jenže tyto energetické plodiny vytlačují ty neenergetické. Jejich osevní plocha klesá, tím se snižuje i jejich produkce a jejich cena také roste.

Navíc na cenu sóji působí kombinace několika vlivů - jako olejnina se částečně využívá pro výrobu biopaliv, je klíčovou plodinou v potravinářství, a navíc její osevní plocha letos v USA klesla na dvanáctileté minimum kvůli rozšiřování polí s kukuřicí.

Růst cen obilovin dělá na jedné straně radost zemědělcům a některým investorům, ale tato mince má i svou druhou stranu. Rostoucí ceny potravin se na konci letošního roku stávají důležitým globálním faktorem přispívajícím k inflaci a dělají vrásky centrální bankám i spotřebitelům. Nejvíce tím trpí chudší země, protože potraviny tam tvoří mnohem větší podíl ve spotřebním koši než na západě.

Stavy zásob obilovin na konci letošního roku klesly na nejnižší úrovně od 70. let. To jsou ideální podmínky, aby se zemědělské plodiny jako třeba kukuřice mohly stát investičním vítězem i v roce 2008. Vzhledem k nynější nervozitě na akciových trzích by tedy komodity mohly být tou pravou alternativou, jak rozmnožit své peníze. A v podstatě si tak i vydělat na dražší potraviny.

 

Autor je hlavním ekonomem Atlantik FT.

 

Zkusili jste někdy investovat do komodit? Jaké s tím máte zkušenosti?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ropa: komodita pro zkušené spekulanty

24. 10. 2007 | Michal Stupavský

Ropa: komodita pro zkušené spekulanty

Cena ropy kolísá kolem hranice 80 dolarů za barel. Kdo chce riskovat, může krátkodobou investicí do této komodity slušně vydělat. Dotyčný si ovšem musí uvědomit, že se vystavuje i riziku... celý článek

Jak si koupit pár barelů ropy

26. 9. 2007 | Michal Stupavský

Jak si koupit pár barelů ropy

Při obchodování s futures se dá s málo penězi vydělat i prodělat hodně. Před zahájením obchodu musí spekulant složit takzvanou dodatečnou marži, která pokryje maximální možnou ztrátu... celý článek

Potravin pro hladovějící je málo

6. 9. 2007 | Jan Stuchlík

Potravin pro hladovějící je málo

Ceny potravin prý v Česku porostou kvůli vysokým cenám zemědělských surovin na světových trzích, hrozí tuzemští zemědělci. Ve světě jsou ovšem miliony těch, kteří by se měli růstu cen... celý článek

Kvůli kukuřici roste cena sóji, pšenice či bavlny

20. 7. 2007 | Robert Šíbl

Kvůli kukuřici roste cena sóji, pšenice či bavlny

Situace na trhu s komoditami zůstává napjatá. Na vysokých úrovních se kvůli nízkým zásobám a vysoké poptávce nadále udržují ceny průmyslových kovů.

Komodity: jsou investiční příležitostí i letos

30. 6. 2006 | Petr Nováček, Andrea Keprtová

Komodity: jsou investiční příležitostí i letos

Nervozita na trzích rizikovějších druhů aktiv pomalu odeznívá, což se týká i komodit. Globální ekonomika stále ukazuje silné znaky růstu, 4% růst z loňska by se měl udržet i letos.... celý článek

Partners Financial Services