Fondy: Ještě není všem pádům konec

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 17. 12. 2007 | 2 komentáře
Fondy: Ještě není všem pádům konec
Fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy provětralo předvánoční utrácení. Odteklo z nich sedm set milionů korun. Ty nepomohla vyrovnat ani rostoucí obliba smíšených fondů. Takže celková týdenní bilance zní: mínus 226 milionů.

Pro fondy byl uplynulý týden jednoznačně letos tím nejhorším. Na téměř čtvrtmiliardovém odlivu se ale podepsaly pouze fondy peněžního trhu a dluhopisové, což lze považovat jen za sezónní výkyv. Ovšem jeho rozsah přes 700 milionů korun stáhl dolů celou statistiku.

Většina investorů se evidentně věnuje spíše dárkům pod stromeček, než svým úsporám. Jejich přesilu nemohlo vyrovnat ani 420 milionů korun, které ti ostatní přinesli do smíšených a akciových fondů. Zejména mixy se nedají vyrušit z trvalé a spíše rostoucí obliby. Také výpomoc zajištěných fondů nečekaně klesá na zanedbatelnou úroveň a nebýt zajímavého ESPA-ČS 32, blížila by se nule.

Nejde tedy o nějakou zlomovou změnu trendů, přestože akciové trhy předvedly opět další medvědí čtverylku. Vlnobití podivných informací střídají dávky varovných předpovědí, v kteréžto palbě se dá jen těžko orientovat. Platí to pro profesionály, natož pak pro amatéry. Tu a tam se snaží Ameriku uklidňovat prezident George Bush, jindy si naopak rýpne bývalý šéf americké centrální banky (FED) Alan Greenspan. Je opravdu těžké se v tom vyznat.

Dluhopisové fondy zase padly o skoro půlprocento, koruna skáče jak na trampolíně, na akcie cení zuby medvědi, kteří se nějak vůbec nehodlají uložit k zimnímu spánku.

Jejich sbor zabručel hned v úterý – Evropa vychladla o půl procenta a Praha po čtyřech dnech růstu (celkem o sto bodů čili o 5,65 %) ještě víc. Čekalo se na večerní zasedání FEDu. Zlá předtucha byla na místě. Před půl devátou středoevropského času FED snížil hlavní úrokovou sazbu o 25 bodů na 4,25 % a následovala rána – akcie padly o 2,5 %. Nejhorší pád za celý měsíc – trhy totiž chtěly po FEDu snížení o celé půlprocento.

FED na zděšení reagoval slibem, že prý se pracuje na krocích, které by měly usnadnit bankám poskytovat si navzájem úvěry. Na to trhy radostně poskočily, ale radost se vypařila a medvědi zas ovládli parket. Praze a skoro celé Evropě dali dvouprocentní ránu až ve čtvrtek. A v pátek si pochutnali na vysokých číslech americké inflace.

Akcie si tak v Americe za týden odepsaly bezmála 3 %, v Praze, zatím, jen 2 %, takže přesto by „náš“ rok s celkovým růstem o 13,5 % nebyl tak zlý. Leč ještě není všem medvědím dnům konec.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výnosné investice s dobrým pocitem

10. 12. 2007 | Petr Čermák

Výnosné investice s dobrým pocitem

Pokud investorovi není lhostejné, do jakých akcií se vloží jeho peníze, může zkusit tzv. sociálně odpovědné fondy. Ty v portfoliu nemají například firmy, které porušují pracovní a sociální... celý článek

Fondy: Nejslabší letošní týden

3. 12. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Nejslabší letošní týden

Už dlouho si fondy za týden nepřipsaly pouze necelých 140 milionů korun. Příčinou je nejen pokračující odliv z peněžního trhu a dluhopisových fondů, ale i nepříliš úspěšné ostatní kategorie,... celý článek

Jací jsou typičtí vlastníci podílových fondů

30. 11. 2007 | Petr Čermák | 2 komentáře

Jací jsou typičtí vlastníci podílových fondů

Typický český investor je osoba konzervativní, která hledá možnost lepšího zhodnocení peněz v investičních fondech. Ty prý kombinují přijatelnou míru rizika a výnosu a jsou bezpečnější... celý článek

Superlevné indexové fondy v ČR chybí

22. 11. 2007 | Roman Stuchlík | 2 komentáře

Superlevné indexové fondy v ČR chybí

Základem investičního úspěchu je nízká nákladovost investičních produktů, tvrdí zastánci indexových fondů. V ČR zatím levných „indexovek“ na výběr moc není. Situaci zachraňuje jen KBC. celý článek

Partners Financial Services