Alternativní investice: Crowdfunding. Už od pětistovky

Máte peníze navíc a chcete zkusit jiné než klasické investiční instrumenty? Máme pro vás několik tipů. Některé služby sice nejsou zrovna pro konzervativní investory, na druhou stranu – investovat můžete klidně jen pětistovku.
Alternativní investice: Crowdfunding. Už od pětistovky

Jednou z forem alternativního investování je crowdfunding. V crowdfundingu jde o financování určitého projektu nebo podniku větším počtem jednotlivců (crowd znamená česky dav). V praxi se rozlišuje mezi několika typy hromadného financování. V Česku je v posledních letech populární takzvaný odměnový crowdfunding – lidé přispějí na určitý projekt a za své peníze potom dostávají věcnou odměnu, psali jsme o něm včera:

Ještě větší boom ale zažívá půjčkový crowdfunding. Ten stojí na propojení investorů a lidí, kteří přes takzvané peer-to-peer platformy poptávají půjčky prakticky na cokoli. Vedle toho vzniká také řada peer-to-business platforem, které zprostředkovávají úvěry nejrůznějším firmám. Investičních příležitostí tady ale bývá méně a nižší je zpravidla i úrok.

Úkol platformy, ať už se přes ni půjčuje lidem nebo podnikům, je především: propojení poptávky s nabídkou, administrace úvěrů, přesouvání peněz mezi věřiteli a dlužníkem a ve většině případů také prověření zájemce o půjčku. Záruky ale od P2P platforem nečekejte. Pokud dlužník přestane splácet, o peníze můžete bez náhrady přijít. Jakmile totiž splátky nechodí déle než měsíc (někde dělá lhůta dva měsíce), dojde k zesplatnění úvěru. Dlužná částka se potom vymáhá před soudem, případně exekucí. I na P2P platformách se proto vyplatí diverzifikovat, investovat do většího počtu půjček s různou délkou splatnosti a mírou rizikovosti.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Podrobně jsme o investicích na P2P a P2B platformách psali letos v lednu. V článku najdete i přehled tuzemských platforem.

Od začátku roku ovšem došlo k několika změnám, například skončila platforma Benefi. Další novinkou je sekundární trh na portálu Zonky.cz. Na sekundárním trhu lze investice – ovšem pouze ty, kde dlužník řádně splácí – odprodat jiným zájemcům. Spuštění sekundárního trhu ale vedle nových příležitostí přineslo ještě jednu změnu – Zonky změnil svoji poplatkovou politiku. Ještě v létě dělal poplatek investora procento ročně z proinvestované částky, od září někteří investoři platí až pět procent. Poplatek se totiž odvíjí od ratingové skupiny – nejvíc, zmíněných pět procent, stojí investice v poslední ratingové skupině D.

Vedle změn na zaběhnutých webech přibyl na českém P2P trhu nováček – platforma Bondster.cz. Ta navíc funguje na trochu jiném principu než výš zmíněné weby. Bondster nepropojuje investory s jednotlivci a firmami, ale nabízí participaci na již existujících úvěrech. Ty na Bondster posílají dvě nebankovní společnosti – Acema a BEZ BANKY. Oba zmínění poskytovatelé se přitom zaměřují pouze na úvěry pro firmy a půjčky bývají zajištěné, například zástavním právem k nemovitosti.

Bondster, na rozdíl od konkurenčních služeb, nabízí svým investorům také určitou garanci. Z investice je například možné vystoupit, investor ovšem musí počítat s tím, že vystoupení je zpoplatněné. Vedle toho najdete u některých půjček garanci zpětného odkupu v případě, že je firma v prodlení se splácením. Ale pozor: zmíněné garance nabízí Bondster jen u některých půjček, nespoléhejte na ně jako na pravidlo. I tady je potřeba počítat s poplatkem platformě, který dělá procento ročně z proinvestované částky. Minimální investice začíná na sto korunách.

Investice do firmy

O Fundliftu

Fundlift funguje na tuzemském trhu necelé dva roky. Při příležitosti jeho prvních narozenin jsme si o celém projektu povídali s tehdejší šéfkou Andreou Lauren.

Fundlift rok od startu: Zájem investorů nás příjemně překvapil

Kromě crowdfundingu postaveného na půjčkách a odměnách existuje ještě další typ: equity neboli podílový crowdfunding. Namísto klasické půjčky si tady investoři kupují podíl v určité společnosti. V Česku se hromadnému investování věnuje portál Fundlift.cz. Fundlift nicméně v praxi nenabízí přímo podíl ve firmě, investoři mají na výběr z konvertibilních investičních certifikátů nebo takzvaných minibondů.

V prvním případě jde o cenné papíry, které je později možné za předem definovaných podmínek (emisní podmínky vždy najdete v popisu projektu) převést na podíl ve firmě. Typicky jde o situace, kdy do projektu vstoupí další investor (mimo Fundlift), díky kterému dojde k navýšení kapitálu firmy. Pokud takové podmínky nenastanou, může podnik certifikát splatit jako běžný dluhopis.

Minibondy fungují podobně jako klasické dluhopisy – ke dni splatnosti dostane investor zpět jejich hodnotu včetně výnosu z úroku. V závislosti na emisních podmínkách konkrétního projektu lze inkasovat úroky i průběžně. Úroky se u projektů, které výměnou za financování nabízí minibondy, pohybují nejčastěji kolem šest procent ročně. Firmy, které sázejí na financování skrze investiční certifikáty, poskytují desetiprocentní roční úrok.

Minimálně lze na Fundliftu investovat 500 korun. Každý investor ovšem musí nejdřív dokončit registrační kolečko. To obnáší kromě vyplnění klasických údajů také prokázání totožnosti pomocí nejméně dvou dokladů a poskytnutí výpisu z bankovního účtu. Fundlift je registrovaný u České národní banky jako obchodník s cennými papíry, obezřetnost při zakládání investorských účtů mu proto nařizuje zákon proti praní špinavých peněz. Pokud vaše registrace proběhne úspěšně, dojde k otevření investorského účtu, na kterém potom Fundlift, respektive Roklen360, který za Fundliftem společně s Rockaway capital stojí, spravuje vaše cenné papíry. K samotnému investování je navíc potřeba nabít si dostatečnou částku – pod přiděleným variabilním symbolem – na účet Fundliftu.

Financování jednotlivých projektů probíhá podobně jako při crowdfundingu za odměnu. Portál vystaví kampaň, kde je uvedený popis projektu včetně informativního videa. V popisu každého projektu navíc najdete přiložený byznysplán a již zmíněné emisní podmínky. Oproti webům postaveným na odměnách se ale na Fundliftu klade mnohem větší důraz na prověření životaschopnosti jednotlivých projektů. Vstup konkrétních podniků schvaluje investiční komise, obecně pak Fundlfit pouští především projekty, které mají hotový produkt, finanční obrat a v ideálním případě také platící zákazníky. Podnik si vždy stanoví cílovou částku a v případě, že se nevybere celá, odchází s prázdnou. Fundlift pak vaše peníze uvolní pro další investice.

Podílový crowdfunding nabízí také další weby, například portál Penězdroj.cz. Jde o první projekt v Česku, jehož cílem je zkombinovat několik druhů crowdfundingu na jednom portálu. V praxi se ovšem společnosti, které usilují o získání financí skrze Penězdroj, do poskytování svých podílů nehrnou. Převážná většina dosud zveřejněných kampaní proběhla formou odměnového crowdfundingu. Dalším obdobnou službou je slovenský portál Crowdberry – investovat zde ovšem můžou i čeští investoři. Minimální investice ale začíná na deseti tisících eur.

Investiční crowdfunding je velmi rizikový – dopředu se samozřejmě těžko odhaduje, zda se bude firmě v budoucnu dařit. Pokud se pro tento druh investic rozhodnete, vyplatí se investovat menší částky do většího počtu projektů.

Faktury do splatnosti

Další příležitost pro alternativní investování nabízí online faktoringové platformy. Ty necílí na jednotlivce a firmy poptávající půjčku nebo investici, ale na menší podniky, které mají problém s dlouhou splatností faktur. Ta totiž často dělá víc než tři měsíce, což malým firmám komplikuje život například při nákupu dalšího materiálu. Faktury, které na faktoringových platformách vystavují, jdou přitom nejčastěji za velkými korporacemi, typicky obchodními řetězci. Úkolem platformy je krom propojení nabídky s poptávkou také prověření menších dodavatelů, kteří proplacení faktur žádají ale i podniků, za kterými pohledávky (faktury) jdou.

Jako první začal tyto krátkodobé investice – splatnost faktur je od 30 do 120 dní, nabízet portál InvestAukce. Od spuštění webu v roce 2013 se podařilo profinancovat faktury za víc jak 817 milionů korun. Samotné investování probíhá formou aukce – jakmile je faktura vystavená, investoři soutěží, kdo nabídne lepší úrok. Vyhrává nejnižší nabídka. Jednu fakturu přitom může profinancovat pouze jeden investor. Podle statistik portálu dělá průměrný roční výnos 5,8 procenta. Jako investor neplatíte žádný poplatek.

Videoprofil

Nebaví vás číst? Představujeme fintechové startupy ve videu. 

instantPlatba a investAukce:

Profily dalších finančních startupů na Peníze.cz

Odběratelům a tedy i jednotlivým fakturám platforma na základě vlastního prověření přiřazuje rating. Firma, za kterou pohledávka jde, musí navíc splňovat podmínku minimálního obratu – 250 milionů korun. Platforma také hlídá, zda není firma předlužená (závazky nepřesahují aktiva) a nahlíží do insolvenčního rejstříku. Většina pohledávek je navíc pojištěná na 75 procent své hodnoty a právě tuto částku může investor zafinancovat.

K InvestAukcím letos přibyly dvě nové platformy, které fungují na stejném principu – Zalep.to a SpotiPay. Některé prvky jsou ovšem nastavené odlišně. Na Zalep.to například nejde o aukce – úrok je vždy předem stanovený a záleží na investorovi, zda za daných podmínek pohledávku zafinancuje. Dosud zveřejněné faktury nabízely úrok od 4 do 11 procent ročně. Investor zde musí počítat také s poplatkem platformě, která dělá 10 procent z výnosu. Poplatek po investorech – 20 procent ze zisku z odkoupené faktury – požaduje i další nováček SpotiPay.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services