Třpytivá investice

PR článek | rubrika: FINEXPO | 24. 4. 2017 | 1 komentář
Diamanty jsou věčné. Zajímavě investovat se dá ale i do dalších drahokamů. Zasazené do originálního šperku můžou potěšit nejen vás, ale i další generace.
Třpytivá investice

Komerční spolupráce

Ekonomická krize, která odstartovala v roce 2008, způsobila změnu myšlení mnoha investorů. Ti si dnes ke klasickým finančním instrumentům pořizují stále víc alternativních investic. Vedle – například – obrazů a jiných uměleckých děl, nablýskaných veteránů nebo archivních vín jsou to i klenoty.    

Hodnotu investičních šperků nedělají jen kvalitní drahé kameny, ale také vzácné kovy, precizní design a pečlivé zpracování. Velká část hodnotnějších klenotů této kategorie vzniká na zakázku. Výsledný šperk je pak uměleckým unikátem, který existuje pouze v jednom provedení. Výhodou investičního šperku je, že ve velmi malém rozměru dokáže koncentrovat velkou hodnotu, takže je investice snadno přenositelná. A v neposlední řadě – najděte ženu, kterou byste dárkem v podobě šperku s drahokamem neokouzlili.

Diamant

Přes sedmdesát procent investičních šperků prodávaných po celém světě obsahuje diamanty. Důvod je jasný – jejich hodnota dlouhodobě roste. Nabídka nových diamantů zdaleka zaostává za poptávkou – těžbu limituje klesající výtěžnost starých dolů a malý počet nových nalezišť. Kvalita diamantů i ostatních drahokamů je určována mezinárodními kritérii známými pod označením 4C. Posuzuje se brus (cut), váha (carat), čistota (clarity) a barva (colour).

Cena šperku: přes 2 000 000 korun


Rubín

Díky své uhrančivé barvě je rubín jedním z nejvýraznějších drahokamů na světě. Nejkvalitnější rubíny dosahují závratných cen. Vyskytují se v odstínech od růžové přes purpurovou, sytě červenou až po hnědočervenou. Nejžádanější a nejcennější je zbarvení označované jako „holubí krev“, tedy červená s nádechem modré. Tento vzácný drahokam je spojován s krásou a moudrostí a mluví se o něm dokonce už v Bibli.

Cena šperku: 1 258 400 korun


Tanzanit

Během bouřlivých šedesátých let minulého století se toho odehrálo opravdu hodně. Kromě vzniku The Beatles a přistání na Měsíci třeba i objevení tanzanitu. Také proto se tomuto drahokamu dodnes říká „kámen 20. století“. Porovnáváno četností výskytu surových kamenů je tanzanit zhruba tisíckrát vzácnější než diamant. Těží se pouze na jednom místě na světě, v Tanzanii nedaleko Kilimandžára. Analytici těžařské společnosti TanzaniteOne odhadují, že v největším dole se nebude těžit už ani třicet let. Cena tanzanitů proto stoupá a v budoucnu ještě poroste.

Cena šperku: 2 058 000 korun


Smaragd

Zelené smaragdy přitahují lidstvo už od starověku. V Egyptě se podle všeho těžily kolem roku 330 před naším letopočtem. Zamilovali si je však nejenom faraoni a římští vládci, ale později i středověcí panovníci. I svatováclavskou korunu zdobí 30 menších smaragdů. Cena nejkvalitnějších kamenů v kategorii nad 1 karát vzrostla za posledních pět let o úctyhodných 160 procent.

Cena šperku: 887 000 korun


Paraíba turmalín

Paraíba turmalín je nový drahokam. Objeven byl teprve v roce 1989. Během velmi krátké doby ale stihl způsobit celosvětovou senzaci, a to jak u šperkařských designérů, tak i u zákazníků. Jeho tyrkysově neonová barva je totiž ve světě drahých kamenů naprosto unikátní. Originální paraíba turmalíny z původního brazilského naleziště jsou na světových trzích velkou vzácností. Dnes se prodávají převážně kameny vytěžené z afrických dolů v Nigérii a Mosambiku.

Cena šperku: 2 000 000 korun

ALO diamonds a Alojz Ryšavý

ALO diamonds je přední české klenotnictví s nejširší maloobchodní sítí s diamantovými šperky v Česku a na Slovensku. Od roku 1995 vyrábí oslnivé klenoty s diamanty a barevnými drahokamy různých kolekcí a stylů v jednom z největších kreativních ateliérů ve střední Evropě. Jako první firma v Česku a na Slovensku začala v roce 1997 obchodovat na burzách v Antverpách, Hongkongu a Izraeli. ALO diamonds má v současné době šest luxusních butiků v České republice, tři na Slovensku a jeden v USA. Zároveň také spravuje značku ALOve, která se zaměřuje na prodej šperků v cenové kategorii převážně do 15 000 korun.

Více informací na webu www.alo.cz

Alojz Ryšavý

Jednačtyřicetiletý podnikatel pochází ze slovenské Banské Štiavnice, jeho otec byl zlatník a matka módní návrhářka. Na střední škole vystudoval obor zlatník-klenotník. Poté nastoupil do klenotnické firmy, postkomunistického družstva, která však po dvou letech zkrachovala. Alojz Ryšavý se rozhodl postavit na vlastní nohy a začal svoji práci nabízet pod vlastní živností.

V roce 1995 založil společnost Ryalo Gold, která se zaměřila na luxusní diamantové šperky. Jako první klenotnická firma z Česka začala nakupovat drahé kameny na antverpské burze diamantů. V roce 2001 se firma přejmenovala na ALO diamonds. Tváří značky se stala topmodelka Petra Němcová. Společnost postupně otevřela další pobočky v Hongkongu a Miami. Nyní se chystá na další expanzi do Spojených států.

  • Za dvacet let vybudoval Alojz Ryšavý šperkařskou firmu, která nemá v našem regionu obdoby. Nyní se chystá se svými diamantovými šperky prorazit na americkém trhu. Přečtěte si rozhovor se zakladatelem společnosti Alo diamonds:

Alojz Ryšavý: Diamantový král chce dobýt Ameriku

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services