Luxusní investice: Přepych má budoucnost

TopForex Hitparáda měn | rubrika: FINEXPO | 11. 12. 2016 | 2 komentáře
Luxus se může vyplatit. Když si správně odpovíte na otázku, jestli chcete investovat do luxusu vlastního, nebo raději vsadíte peníze na to, že si luxusní zboží budou chtít koupit jiní. A to pravděpodobně budou – luxusní zboží vybraných značek slouží jako demonstrace a odznak úspěchu a moci nejen na Západě, ale stále víc také v ekonomikách jako je Čína nebo Indie.
Luxusní investice: Přepych má budoucnost

Komerční spolupráce

Zisková marže osmdesáti nejvýznamnějších světových firem, které prodávají zboží a služby luxusních značek je skoro 11,5 procenta. Koncern Moët Hennessy Louis Vuitton SA (LVMH) – světová jednička v segmentu, vlastní značky, jako jsou Louis Vuitton, Fendi, Bvlgari, Loro Piana, Emilio Pucci, Acqua di Parma, Donna Karan, Loewe, Marc Jacobs, TAG Heuer, Benefit Cosmetics – zvýšil mezi lety 2011 a 2015 tržby kumulativně o 46 procent. Fantastické tržby i zisky ale hlásí i další firmy z první desítky firem zaměřených na luxus pro majetné.

Vyplatí se do těchto firem investovat? Odpověď na tuto otázku zní: Ano, za předpokladu kvalitně diverzifikovaného portfolia. Sázet jen na pár výrobců luxusního zboží, nebo dokonce na jedinou firmu se nemusí vyplatit. A je také dobré počítat s tím, že investice by měla být dlouhodobější, v řádu desítek roků. A v neposlední řadě – nezapomeňte přitom na klasickou poučku, že člověk by neměl nakupovat to, co právě teď kupují všichni. Poptávka šroubuje vždycky cenu vzhůru, často do nereálných výšin.

Propojeno!

Podnikat začal v devatenácti, nabízel velkoobchodům vlastní šperky. Věřil, že se mu vyplatí vyrábět dražší, ale kvalitnější zboží. A sázka na diamanty byla terno. Jeho firma rostla a jako první z Česka se dostala na antverpskou burzu, centrum obchodu s diamanty v Evropě. Dnes prodá ročně kolem patnácti tisíc šperků v hodnotě stovek milionů korun.

Diamantový král chce dobýt Ameriku

Trojí možnost investice

Investovat do luxusu je možné třemi způsoby.

Ten první je kupovat přímo luxusní zboží a doufat, že čas jeho hodnotu zvýší. Je to ovšem disciplína podobně obtížná, podobně jako investice do umění. Důležitou roli zkrátka hraje kvalifikovaný výběr zboží. Platí, že kupovat by se mělo takové, které je ve své kategorii něčím výjimečné. Jsou to například omezené edice produktů od renomovaných šperkařských firem, hodinářských manufaktur nebo i třeba výrobců luxusních automobilů. A ne vždycky přitom musí jít vyloženě o to nejluxusnější a nejdražší zboží.

Čistě pro ilustraci: V sousedním Německu se aktuálně za 125 tisíc eur nabízí velice zachovalý model BMW M3 z roku 1988 s 24 tisíci najetými kilometry. Každý rok cena stoupá: před rokem byl stejný model prodán za 70 tisíc eur a před necelými čtyřmi roky dokonce „jen“ za 30 tisíc eur. Nejstarších em trojek je zkrátka rok od roku míň, ta právě nabízená je navíc ve výjimečně zachovalém stavu, jakých je zoufale málo.

Jednoduše řečeno trh s luxusními produkty se z pohledu investora chová obdobně jako trh s uměleckými a sběratelskými předměty. Na prvním místě je potřeba vědět, co kupuji a proč to kupuji. A další podmínkou je kupovat kvalitu, což například v případě investic do umění platí stoprocentně. Kouzlo výnosné investice spočívá v tom kvalitu rozpoznat v momentě, kdy je ještě za dobrou cenu.

Druhou, podstatně přístupnější (už proto, že nemusíte disponovat úplně miliony) možností je neinvestovat přímo do luxusu, ale sázet na to, že po něm bude bažit někdo jiný. Řeč je o nákupu akcií výrobců luxusního zboží do investičního portfolia. Buď tedy přímo akcií, nebo podílů ve specializovaných investičních fondech. Zejména podílové fondy umožňují investovat do luxusu i těm, kteří nesedí na velikém balíku hotovosti.

Ne všechny „luxusní společnosti“ jsou samozřejmě k dostání, ne všechny nabízejí akcie, ne všechny najdete v portfoliích fondů. Přesto ale je z čeho vybírat. Seznam stovky nejvýznamnějších luxusních firem světa naleznete například v reportu společnosti Deloitte.

TOP 10

Luxusní světové firmy podle tržeb

Pořadí

Název

Značky v portfoliu

1.

LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton SA

Louis Vuitton, Fendi, Bulgari, Loro Piana, Emilio Pucci, Acqua di Parma, Donna Karan, Loewe, Marc Jacobs, TAG Heuer, Benefit Cosmetics

2.

Compagnie Financiere Richemont SA

Cartier, Van Cleef & Arpels, Montblanc, Jaeger-LeCoultre, Vacheron Constantin, IWC, Piaget, Chloé, Of cine Panerai

3.

The Estée Lauder Companies Inc.

Estée Lauder, M.A.C., Aramis, Clinique, Aveda, Jo Malone; Licensed fragrance brands

4.

Luxottica Group SpA

Ray-Ban, Oakley, Vogue Eyewear, Persol, Oliver Peoples; Licensed eyewear brands

5.

The Swatch Group Ltd.

Breguet, Harry Winston, Blancpain, Longines, Omega, Rado; Licensed watch brands

6.

Kering SA

Gucci, Bottega Veneta, Saint Laurent, Balenciaga, Brioni, Pomellato, Girard-Perregaux, Ulysse Nardin

7.

Chow Tai Fook Jewellery Group Limited

Chow Tai Fook, Hearts on Fire

8.

L'Oréal Luxe

Lancôme, Biotherm, Helena Rubinstein, Urban Decay, Kiehl's; Licensed brands

9.

Ralph Lauren Corporation

Ralph Lauren, Polo Ralph Lauren, Purple Label, Black Label, Double RL, RLX Ralph Lauren

10.

PVH Corp.

Calvin Klein, Tommy Hilfiger

Zdroj: Deloitte - Global Power of Luxury Goods (2016)

Při takovéto investici je potřeba mít na mysli, že oproti řekněme luxusnímu šperku, který většinou funguje minimálně jako spolehlivý uchovatel hodnoty bez větších výkyvů, platí pro luxusní akcie a podílové listy, to co pro všechny ostatní cenné papíry tohoto typu: podléhají výkyvům trhu, jejich hodnota se může v čase měnit jednak rychle a jednak i poměrně výrazně.

Speciální odrůdou investičních fondů – a třetím možným způsobem investování dop luxusu je investice do oborově zaměřených burzovně obchodovaných fondů – ETF nebo třeba i fondů kvalifikovaných investorů. Na světě jich v tomto segmentu působí řada několik. Mezi nejznámější patří například fondy společnosti Amundi (The GLUX – Amundi ETP S&P Global Luxury, UXU - Amundi ETF S&P Global Luxury UCITS ETF - B USD), produkty společnosti SPDR (SPDR MSCI Europe Consumer Discretionary UCITS ETF), fond Dominion (Dominion Luxury Fund) a další. 

Luxus dnes a zítra

Společnosti zaměřené na luxusní zboží a služby dnes v drtivé většině prosperují. K jejich hlavním odbytištím patří Německo, USA a samozřejmě Čína. Zájem o luxus mají ale i v Indii a stále rostoucí poptávka po luxusu platí i Blízký východ, Asii vůbec, ale také pro Latinskou Ameriku. Kvalitně řízené firmy zaměřené na luxus umějí tuto poptávku podchytit. A i když platí, že střednědobý investiční potenciál firem zaměřených na luxus zakolísal po nástupu finanční krize v roce 2009 až 2013, dnes už zase nabízí zajímavé investiční příležitosti možnosti.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services