Fondy: Lovit horké fondy se nevyplácí

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 15. 10. 2007
Fondy: Lovit horké fondy se nevyplácí
Necelých 300 milionů je letos třetí nejslabší týdenní příliv do fondů u nás. Přesto do akciových a smíšených přišla skoro půlmiliarda. Opět rébus? Ne, to jen všechny ostatní ztrácely.

Na „kdyby“ se na finančních trzích nehraje, takže můžeme jen sledovat, kam se asi čtvrtmiliarda vyplacená z jednoho ze zajištěných fondů přelije a zda o to víc rozsvítí ukazatele příští týden. Určitou pauzu na rozhodování lze investorům dokonce doporučit.
Přesto jde o teprve druhý letošní týden, kdy výplata podílníků ukončovaného fondu převážila do záporu i celou kategorii zajištěných fondů. Stále totiž mezi nimi nenalézáme nějakého skutečného tahouna, takže největší úlovek 70 milionů jde opět za IKS Ametystem a 60 milionů získal ČSOB World Jumper 1. Do nabídky se úspěšně zapojila i poštovní novinka PS Dividendový fond 1 s minimálním výnosem 6 % za 3,5 roku.

Peněžní trh dál ztrácí

K trvalému více než 100milionovému odlivu z IKS Peněžní trh PLUS (profil, názory) tentokrát 60 milionů korun ubral i ISČS Sporoinvest (profil, názory), takže ani 120 milionů KBC Multi Cash nevyrovnalo skóre. Celkové odkupy tak jen snížil na 60 milionů korun.
Zato dluhopisové fondy ztrácely v ještě větší přesile, takže celkový odliv se opět vrátil na úroveň 100 milionů korun. Přestože jim byl minulý týden milostiv a prakticky všechny zvýšily výnos, v příštích asi dvou letech na českých dluhopisech prakticky nikdo nejen nevydělá, ale ani neudrží reálnou hodnotu investice.

Smíšené i akciové se drží

300 milionů do smíšených a bezmála 200 milionů do akciových fondů není vůbec špatný výsledek. I když investoři tentokrát nakupovali poměrně draho, trhy jistě na podzim ještě nějaký vývoj předvedou. Šance na růst je prý 65 % – tak alespoň interpretoval vyhlídky jistý průzkum.
V mixech boduje IKS Blancovaný dynamický (profil, názory) s téměř 60 miliony, ještě víc inkasoval ISČS Konzervativní Mix FF (profil, názory) a nezahálel ani IKS Fénix smíšený (profil, názory).
Akciové fondy, zdá se, stabilizují své pozice a stále ještě sbírají body jak výkonnostní, tak v přísunu dalších peněz. ISČS Sporotrend (profil, názory) získal krásných 88 milionů korun, ING Český akciový (profil, názory, koupit) se musel tentokrát spokojit s 20 miliony. A výnos vyšší než 5 % za týden je u ISČS Sporotrend přímo šokující. Několika investorům se tedy podařilo ještě chytit vlak…

Fondy nejsou kasino

Ovšem pozor i na další šokující odhalení! Z jedné studie společnosti DALBAR, kterou citoval Petr Šimčák z Pioneer Investments vyplývá, že na periodě 1984-2002 průměrný akciový fond zhodnotil prostředky svých klientů o 9,3 % p. a. Klienti ale vydělali ve skutečnosti jen 2,6 % p. a.
Čí je to chyba? Odpověď je jednoduchá: investoři mohli mít 9,3 % p. a., kdyby průměrný fond koupili a drželi po celou dobu. To ale nedělají, mají pocit, že je třeba se ještě o své peníze aktivně starat. Ten pocit je správný, ale jakého výsledku dosáhl aktivní péčí průměrný akciový investor? Jen 2,6 % p. a.
Agentura DALBAR vysvětlila rozdíl v emoční nestabilitě investorů, kteří „loví horké fondy“. Vždy kupují fond až po jeho růstu – vidí skvělou výkonnost – a prodávají jej po poklesu – vidí nepříjemná čísla a nechtějí dále snášet pokles. Cena za tuto chybu je obrovská.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.

Sklizeň na akciových trzích

Akcie sice balancují na rekordech, ale investoři u nás zřejmě hlavně počítají s dalším růstem. Podzim skutečně bývá buď obdobím úrody, i když byl také časem velkých pádů.
Nemá smysl popisovat ani ne tak volatilní, jako spíš nejistý týden. I takové podivnůstky se děly – například ČEZ (profil, názory) si vyzkoušel nové maximum 1280 korun, ale o půl čtvrté jakoby vypnul, shodou okolností vzápětí poté, co vyšla zpráva, že investuje přes 100 milionů do ochrany ptactva před zraněním o dráty. Zato indické akcie zpevnily nejvíce ve své historii a index Sensex přidal 4,7 % na rekordních 18 310 bodů. Amerika sice trochu váhala, ale nakonec si 9. října také „střihla“ rekordní hodnoty všech hlavních indexů. Praha si musela počkat na čtvrtek, aby si vylepšila historické maximum na 1901,8 bodu.
Koncem loňského roku se PX (profil, názory) pohyboval kolem 1600 bodů, dnes můžeme tipovat, zda do konce toho letošního dobude magických 2000 bodů. Již dnes na úrovni 1900 bodů se roční výkonnost blíží 30 %.
Nu a kdo si plivnul do dlaní a nakupoval v letním údolí, má ještě o nějaké procentíčko navíc. Více než 13% pokles skutečně přivábil mnohé. Ale pozor – lovit „horké fondy“ se nevyplácí!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Kratší a již zajištěný týden

1. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Kratší a již zajištěný týden

Na čtyřdenní týden je 600 miliónů pěkný úspěch, ovšem žně měly tentokrát převážně zajištěné fondy. Ty s více než půlmiliardovým přehledem trumfly všechny ostatní, také díky téměř čtvrtmiliardovému... celý článek

Fondy: Investiční aktivita neopadá

24. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Investiční aktivita neopadá

Ani podzim zatím neodrazuje aktivnější klienty od investic. Vybrali čtvrtmiliardu z fondů peněžního trhu a dluhopisových fondů a dali je dynamičtějších portfolií. Čisté prodeje celkem... celý článek

Fondy: Kterou cestu zvolit?

17. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Kterou cestu zvolit?

Necelých 300 milionů korun je i na pošmournou náladu trhů slabý výkon. Nicméně nebýt víc než 200milionové výplaty při ukončení jednoho zajištěného fondu, dosáhl by celkový čistý prodej... celý článek

Fondy: Příliv poněkud vysychá

10. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Příliv poněkud vysychá

Tentokrát do fondů přiteklo něco přes půl miliardy korun. Tři čtvrtiny z nich zamířily do akciových fondů. To je ovšem citelně méně než v srpnu, protože akciová korekce možná ještě... celý článek

Partners Financial Services