Ropa: komodita pro zkušené spekulanty

Ropa: komodita pro zkušené spekulanty
Cena ropy kolísá kolem hranice 80 dolarů za barel. Kdo chce riskovat, může krátkodobou investicí do této komodity slušně vydělat. Dotyčný si ovšem musí uvědomit, že se vystavuje i riziku velké ztráty.

Cena ropy se už pár týdnů pohybuje na historických maximech kolem 80 dolarů za barel. Odborníci se domnívají, že by se do konce roku mohla cena vyšplhat ještě o dvacet dolarů výše. Ropa je extrémně citlivá na ekonomické i politické informace. Válka v Iráku, nejistota ohledně Íránu, rebelové a únosy v Nigérii, nejistá situace ve Venezuele, nejen tyto skutečnosti způsobují velkou nervozitu na trhu s ropou. Na růst ceny navíc tlačí rychle se rozvíjející obří ekonomiky jako Čína a Indie. Zdá se, že v nejbližší době nelze čekat výrazný pokles.

Cena ropy se vyznačuje značnou kolísavostí. Při obchodování s touto komoditou je také velice důležité odhadnout náladu na trhu. Investovat do ropy je možné doporučit investorovi, který už má nějaké zkušenosti s finančními trhy. Ropa se na světových burzách obchoduje formou termínových kontraktů futures. Mezi tři nejvýznamnější burzy, kde se s ropou obchoduje, patří International Petroleum Exchange (IPE) se sídlem v Londýně (ropa typu Brent), New York Mercantile Exchange (NYMEX) (americká lehká ropa) a Tokyo Commodity Exchange (TOCOM).

CENA ROPY BRENT V USD

Zdroj: Bloomberg

Investor, který se rozhodne do ropy investovat, musí pravidelně sledovat zprávy z celého světa. Každá drobnost může s cenou výrazně zahýbat. Lze například doporučit internetové stránky agentury Bloomberg (www.bloomberg.com). Je důležité každou novou zprávu pečlivě vyhodnotit a odhadnout, jaký vliv může mít na trhu s ropou. V klidném období bez zásadních fundamentálních zpráv může pomoci technická analýza a její indikátory.

Pro drobného investora nejsou kontrakty futures nejvhodnější, protože jsou spojeny s poměrně vysokou počáteční investicí. Drobnému investorovi lze doporučit derivátové kontrakty CFDs, (Více v článku Snadná cesta za spekulací). CFD kontrakty na ropu můžeme obchodovat pomocí internetových obchodních platforem brokerských společností. Jejich výhodou je také to, že na rozdíl od futures kontraktů obchodovaných na světových burzách nemá CFD kontrakt termín splatnosti a proto je možné držet pozici až jeden rok. Další pozitivem je, že u CFD kontraktů nedochází k fyzickému vypořádání, to znamená, že není třeba se obávat, že by se investor ráno probudil a před domem by stálo 100 barelů ropy.

Jedna z internetových platforem, které jsou na trhu dostupné - X-Trader, umožňuje minimální investici do derivátů na ropu ve výši přibližně 4500 CZK, při pákovém efektu činí 1:33 (marže 3 %). Pokud bude investor spekulovat na růst ropy a nakoupí 0,05 lotu kontraktu CFD, bude mu blokovaná marže (investovaná částka) ve výši 4500 korun. Pokud cena ropy vzroste o 1 procent, zisk bude činit 1 485 korun. Pokud by kontrakt nakoupil za cenu 75 dolarů za barel a pozici uzavřel (ukončil obchod) při ceně 80 dolarů za barel, zisk by činil přibližně 10 000 korun. Pákový efekt umožní multiplikaci zisků. Samozřejmě, že pákový efekt působí i opačným směrem. Kdyby cena ropy klesla na 70 dolarů, investor by oněch 10 000 korun ztratil.

Pro investice do ropy je nutné mít alespoň základní investiční praxi. Komu se podaří uspět na jiných méně rizikových a volatilních trzích, má velkou šanci, že při obchodování s ropou může dosáhnout slušného zisku. Lze také říci, že ropa je stále na očích, jinak řečeno, o ropě se mluví a píše vždy a všude, a tudíž není většinou problém důležité informace pro obchodování získat.

Autor je analytik společnosti X-Trade Brokers.

Zkoušeli jste už někdy investovat do derivátů na ropu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je zase v kurzu a míří k historickému rekordu

19. 10. 2007 | Jan Pekař | 2 komentáře

Zlato je zase v kurzu a míří k historickému rekordu

Ceny zlata vzrostly na sedmadvacetileté maximum. Skoro se opakuje situace z doby, kdy zlato dosáhlo rekordu: politická nestabilita ve světě se potkala s ekonomickou nejistotou ohledně... celý článek

Akcie: Praha podruhé přes 1900 bodů

16. 10. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Praha podruhé přes 1900 bodů

Po silném růstu z minulého týdne pražská burza přibrzdila. Přestože index PX rostl pouze dvakrát, dokázal uzavřít silnější o 0,92 %. Nejvyšší závěrečné hodnoty dosáhl ve čtvrtek, kdy... celý článek

Jak si koupit pár barelů ropy

26. 9. 2007 | Michal Stupavský

Jak si koupit pár barelů ropy

Při obchodování s futures se dá s málo penězi vydělat i prodělat hodně. Před zahájením obchodu musí spekulant složit takzvanou dodatečnou marži, která pokryje maximální možnou ztrátu... celý článek

Co je to bezpečná investice

12. 9. 2007 | Michal Stupavský | 1 komentář

Co je to bezpečná investice

Při správně zvolené investiční strategii se investor uchrání zklamání, že na finančních trzích ztratil značnou část svých peněz. Je třeba volit, na jak dlouho peníze investovat či do... celý článek

Podílové fondy se strategií hedge fondů

24. 8. 2007 | Roman Stuchlík

Podílové fondy se strategií hedge fondů

Kladná výkonnost fondu vždy a za všech okolností zajímá každého investora. Již desítky let se na ni specializují manageři tzv. hedge fondů. Začali se o ní zajímat ale i některé vybrané... celý článek

Partners Financial Services