Investice do dluhopisů? Záchranná loď pro finance

PR článek | rubrika: Jak na to | 12. 11. 2014
V dnešní době finančních nejistot stále více investorů hledá způsob, kam bezpečně uložit své finance. Jedním z takových způsobů může být nákup dluhopisů. Proč je výhodné investovat právě do nich, kde dluhopisy koupit a na co si dát pozor?

Investice do dluhopisů se považuje za jednu z jistějších cest. Dluhopisy jsou obligace ve své nejjednodušší podobě. Vydavatel dluhopisů se zavazuje k tomu, že bude ve stanovených termínech vyplácet dohodnutý úrok. A zároveň také, že na konci splatnosti vrátí investorovi vloženou částku.

Co se vlastně děje po nákupu dluhopisů? Jako investor se stáváte věřitelem podniku, případně státu při nákupu státních spořících dluhopisů. Určitým rizikem může být možný neúspěch firmy. V těchto případech ale máte vyšší šanci na získání vložených financí než samotní akcionáři firmy.  Při likvidaci se na prvním místě zohledňuje uspokojení věřitelů a akcionáři přicházejí na řadu jako poslední.

Kdo může investovat do dluhopisů

Tento druh investice vhodný pro začínající investory. Pro ty, kdo se ve světě investic teprve začínají orientovat, jde o dobrý způsob, jak si svět investic osahat. Není zde totiž tolik potřebný rozhled na finančním trhu.

Samozřejmě investice do dluhopisů zajímá i zkušené investory. Ti se snaží tímto způsobem diverzifikovat své portfolio. Majetných Čechů, kteří investují do dluhopisů, je 84 %.  Jsou pro ně bezpečným přístavem. Nezaměřují se ale na nákup státních spořících dluhopisů, ale jejich zájem se přesouvá ke korporátním dluhopisům, u kterých vidí příležitost vyšších výnosů.

Druhy dluhopisů a kde je koupit

Dluhopisy nejčastěji vydávají instituce. Rozlišujeme státní dluhopisy, komunální (vydávané obcemi) a podnikové (vydávané přímo firmami a korporacemi, jinak také tzv. korporátní).

Způsobů, jak se dostat k dluhopisům je více. Nejčastější formou bývá jejich nákup na mimoburzovním trhu. Ten spočívá ve vzájemné dohodě jednotlivých stran obchodu, které si přímo mezi sebou domluví jednotlivé podmínky.

Dluhopisy si můžete obstarat i na běžných trzích. O emise dluhopisů se často starají banky, ale také nebankovní investiční společnosti,  které svou činnost mají pod dozorem ČNB. Dluhopisy se rovněž obchodují na burze cenných papírů. Zde je nejlepším řešením přímo kontaktovat obchodníka s cennými papíry. Ten za vás konkrétní dluhopisy nakoupí.

Na co si dát pozor při investici do dluhopisů

Nákup dluhopisů je vždy určitý druh půjčky. Do které ale investujete nemalé peníze. Stejně jako u běžné půjčky, i tady se vám může stát, že vám dlužník nezaplatí.

Než investujete do dluhopisů, mějte vždy na paměti, jaké problémy vám může způsobit neschopnost emitenta dluhopis splatit. Před samotnou investicí si proveďte analýzu. Zhodnoťte možná rizika emitenta a jejich pravděpodobnost.

V neposlední řadě se pojistěte. Pro případy neschopnosti emitenta dluhopis splatit. A to nejlépe nemovitostí, zárukou anebo směnkou.

Vhodná opatření, možnosti i hrozby by vám emitent, nebo manažer úpisu měl vždy předem sdělit. Je proto vhodné, obrátit se na prostředníka, který se na trhu pohybuje delší dobu, má s emisemi zkušenost a umí zajistit výhodné podmínky pro obě strany.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

BH Securities

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services