Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 13. 11. 2007 | 1 komentář
Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů
Pražská burza se dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 4 % a zavíral na hodnotě 1 832,1 bodů. V průběhu minulého týdne třikrát oslabil o více než 1 %, růst zaznamenal index pouze v úterý.

Největší propad na pražské burze zaznamenaly akcie mediální společnosti CME, které ztratily více jak 13 %. Na titulu se vybíraly zisky poté, co po ohlášení výsledků titul ustřelil až k hranici 2 300 Kč. Po potvrzení nelichotivých výsledků hospodaření ztrácela dále Zentiva, která se přiblížila hranici 900 Kč (-8,6 %). Přes 8 % ztratila také Erste Bank, která byla vlečena negativním sentimentem ve světovém finančním sektoru. Jediným růstovým titulem týdne byla Komerční banka (+1,1 %), která překvapila investory dobrým hospodářským výsledkem za třetí čtvrtletí.

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 908,30 1 832,10 -3,99

Klíčové události minulého týdne

  • Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 4 % z předchozích 2,8 %, jedná se tak o největší posílení cen od ledna 2002. Nejvýznamněji se na zvýšení indexu spotřebitelských cen (CPI) podílelo zdražení potravin a energií. Rekordně vysoké ceny ropy přispěly ke zdražení pohonných hmot, a to i přes oslabující americkou měnu.
  • Nezaměstnanost v říjnu poklesla na 5,8 % ze zářijových 6,2 %. Hodnota je nejnižší od ledna 2004, kdy se ukazatel počítá dle nové metodiky.

Vývoj titulů na domácích trzích

CETV (profil, názory)
5/11 Goldman Sachs stanovila úvodní doporučení pro titul na "neutrál" a stanovila cílovou cenu na 105 USD.

ČEZ (profil, názory)
8/11 V rámci oznamování kvartálních výsledků plánuje ČEZ zvýšit celoroční prognózu zisku. Zisk bude ovlivněn jednorázovou účetní položkou ve výši zhruba 3 miliard Kč, vycházející z reformy veřejných financí. Úspora bude hlavně díky nižším daňovým sazbám na odloženou daň.
9/11 Elektrárenská společnost byla vybrána jako jeden z partnerů pro dostavbu a provoz rumunské jaderné elektrárny Cernavoda. V elektrárně probíhá dostavba třetího a čtvrtého bloku, z nichž má každý má mít výkon 720 megawattů.

Komerční banka (profil, názory)
8/11 Bankovní ústav za prvních devět měsíců letošního roku zvýšil čistý zisk na 8,12 miliardy Kč z loňských 6,83 miliardy. Dle odhadů Reuters se čekal zisk na úrovní 7,75 miliardy Kč. Banka těžila z růstu úrokových výnosů a příjmů z obchodování. Pozitivně se projevila rovněž plná konsolidace Modré pyramidy. Po období stagnace se podařilo bance zvednou příjmy z poplatků a provizí. Celkové výnosy vzrostly bance o 13,1 % na 21,78 miliardy Kč.

Unipetrol (profil, názory)
9/11 Petrochemický holding získá od Modele Europe Investments za zhruba 9 milionů EUR 14,51% podíl ve společnosti Paramo. Unipetrol má ve firmě aktuálně 73,5 %.
9/11 Po plánovaných odstávkách spustil Unipetrol RPA všechny výrobní jednotky. Provoz etylénové jednotky bude omezen na 70-80 %, ostatní jednotky pracují na plný výkon. Po odstávce najíždí do provozu i hydrokrakovací jednotka v litvínovské části společnosti Česká rafinérská. Uvedení do provozu by mělo proběhnout 13. 11. 2007.

Zentiva (profil, názory)
5/11 Firma reportovala hospodářské výsledky za prvních devět měsíců roku 2007. Výsledky korespondují se ziskovým varováním z minulého týdne. Firma dosáhla zisku 1,06 miliardy Kč při tržbách 11,13 miliardy Kč. Výrazný pokles tržeb nastal na rumunském trhu. Firma se na tamním trhu potýká s velmi špatnou platební morálkou odběratelů. Příspěvek turecké akvizice byl rovněž nižší, než společnost původně očekávala. Očekávaný přínos v posledním kvartále z turecké akvizice firma upravila směrem dolu.
7/11 ING snížilo cílovou cenu na 1 060 Kč z původních 1 420 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni "držet".

Očekávané události

  • 13/11 Hospodářské výsledky Unipetrol
  • 14/11 Maloobchodní tržby
  • 15/11 Hospodářské výsledky ČEZ


USA

Americké akcie zažily prudký sestup. Index Dow Jones klesal ve čtyřech seancích a oslabil o 4,1 %, technologický index Nasdaq byl ještě pod výraznějším tlakem a ztratil 6,1 %. Trh negativně vnímal zprávy z finančního sektoru, když společnosti dále rozkrývaly dopady hypoteční krize. Poklesy postihly i dříve odolávající technologický sektor v obavách o zpomalující poptávku v sektoru, kterou rozpoutal snížený výhled od Cisco. Microsoft ztratil přes 9 %, akcie IBM odepsaly přes 12 %. Automobilka General Motors reportovala největší historickou ztrátu a akcie ztratily 15 %. Z báze indexu Dow Jones se dařilo defenzivním titulům jako Johson&Johson (+0,57 %) a PROCTER&GAMBLE (+1,45 %).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 595 13 043 -4,1
Nasdaq
(profil, názory)
2 810 2 628 -6,5
S&P 500
(profil, názory)
1 510 1 454 -3,7

Klíčové události minulého týdne

  • Produktivita práce v US, bez zahrnutí zemědělství, vzrostla ve třetím čtvrtletí tempem 4,9 %, což je nejrychleji za poslední 4 roky. Ekonomové přitom očekávali hodnoty okolo 3,2 % poté co ve druhém čtvrtletí rostla produktivita o 2,2 %.
  • Index spotřebitelské důvěry v listopadu poklesl na nejnižší úroveň za poslední dva roky. Podle zprávy University of Michigan činí v současnosti jeho hodnota 75 bodů a je tedy o 5 bodů níže, než očekávali ekonomové. Hlavní zásluhu na jeho větším poklesu má vysoká cena ropy a pokles ceny nemovitostí, které spolu dohromady vytváří negativní tlak na spotřebu amerických domácností.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 5/11 Citigroup Inc. (profil, názory) oznámila, že dopady hypotéční krize a ztráty z hypotéčních cenných papírů firmu vyjdou na téměř 11 miliard USD. Firmě tak v tomto roce po vytvoření opravné položky klesne zisk téměř o polovinu. CEO firmy Charles Prince rezignoval na svoji pozici.
  • 6/11 Výrobce počítačových serverů Sun Microsystems Inc. (profil, názory) reportoval hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí. Po sloučení obchodní divize a propouštění dosáhl čistý zisk 89 milionů USD, tržby se zvýšily na 3,22 miliardy a zaostaly za odhady analytiků, kteří očekávali tržby kolem 3,26 miliard USD.
  • 7/11 Největší automobilka na světě, General Motors Corp. (profil, názory), reportovala rekordní ztrátu ve třetím čtvrtletí 39 miliard USD poté co společnost byla nucena odepsat hodnotu budoucích daňových benefitů. Bez zahrnutí těchto odpisů, činila ztráta 2,80 USD/a,což je více než desetinásobek toho co očekávali analytici.
  • 7/11 Čistý zisk americké mediální společnosti Time Warner Inc. (profil, názory) ve třetím čtvrtletí tohoto fiskálního roku poklesl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 53 % na 1,09 miliardy USD (29 centů na akcii). Na výši letošního zisku se negativně projevil 38% pokles tržeb internetové divize. Kromě toho byl loňský zisk zvýšen prodejem některých aktiv. Bez zahrnutí jednorázových položek zisk splnil očekávání trhu. Tržby rostly o 8,6 % na 11,8 miliardy USD.
  • 8/11 Investiční banka Morgan Stanley utrpěla v průběhu září a října ve spojitosti s rizikovými hypotékami ztrátu 3,7 miliardy USD. Ztráta se pravděpodobně projeví poklesem zisku za čtvrté čtvrtletí tohoto fiskálního roku o 2,5 miliardy USD. V reakci na zveřejněná data Deutsche Bank o 15 % snižuje cílovou cenu pro akcie Morgan Stanley. Novou cílovou cenu banka stanovila na 74 USD.
  • 8/11 Automobilka Ford Motor Co. (profil, názory) vykázala za třetí čtvrtletí čistou ztrátu ve výši 380 milionů USD (19 centů na akcii) ve srovnání se ztrátou 5,2 miliardy USD za stejné období o rok dříve. Celkové výnosy firmy vzrostly na 41,1 miliard USD z předchozích 37,1 miliardy USD. Výnosy automobilové divize vzrostly z 32,5 miliardy USD na 36,3 miliardy USD. Ztráta z provozních operací mimo určité položky činila 24 milionů USD (1 cent na akcii), přitom o rok dříve ztráta činila 850 milionů USD. Analytici v průměru očekávali ztrátu okolo 46 centů na akcii.

Očekávané události

  • 14/11 Index PPI
  • 14/11 Maloobchodní tržby
  • 15/11 Index CPI


Německo

Obchodování na německém trhu zažilo poklidnější týden. Index DAX ztratil pouze 0,5 % a nebyl ve vleku klesajících trhů v USA. Po výsledcích se přes hranici 100 EUR opět doslat koncern Siemens a posílil o silných 11,7 %. Od hranice 20 EUR se odrazily akcie Deutsche Post a přidaly přes 6 %. S negativní náladou ve finančním sektoru se svezly i akcie německých bank. O 5 % oslabily jak akcie Deutsche Bank, tak i Commerzbank. Commerzbank reportovala své výsledky, které byly ovlivněny odpisem ve výši 291 milionů EUR kvůli investicím do rizikových hypoték.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 849 7 812 -0,5

Klíčové události minulého týdnu

  • Německá průmyslová výroba se v září oproti předchozímu měsíci zvýšila o 0,3 % a překvapila tak analytiky, kteří počítali s poklesem o 0,5 %. Meziroční růst průmyslu dosáhl po očištění o rozdílný počet pracovních dní 6 %. Největší podíl na jeho růstu mělo stavebnictví a energetika, když zvyšující se poptávka na emerging markets převážila nad negativním vlivem posilujícího eura.
  • Evropská centrální banka ponechala dle očekávání klíčovou sazbu na 4 %.

Vývoj titulů na německém trhu

  • 5/11 Čistý zisk chemičky Altana ve třetím čtvrtletí tohoto fiskálního roku vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 19 % na 30,2 milionu EUR (22 centů na akcii), zatímco trh očekával zisk o 2 miliony EUR nižší. Tržby rostly o 7 % na 348,1 milionů EUR. Pro celý rok 2007 firma počítá s růstem EBITDA o 32 % na 245 milionů EUR namísto dříve odhadovaných 240 milionů EUR. Tržby by měly dosáhnout 1,4 miliardy EUR.
  • 5/11 Čistý zisk Munich Re, druhé největší zajišťovny na světě, ve třetím čtvrtletí tohoto fiskálního roku vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 69 % na 1,2 miliardy EUR a o 120 milionů EUR tak překonal očekávání analytiků. Zisk společnosti podpořily mimo jiné i mimořádné daňové úspory. Podle současných čísel by se firmě mohlo podařit překročit svůj ziskový cíl pro letošní rok.
  • 6/11 Čistý zisk Bayeru, největší německé chemičky, ve třetím čtvrtletí tohoto fiskálního roku vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku na více než trojnásobek a dosáhl 1,18 miliardy EUR (1,46 EUR na akcii). Na jeho růstu se 911 miliony EUR podílely jednorázové daňové úspory. Zisk o 30 milionů EUR překonal očekávání trhu. Tržby rostly o 4,5 % na 7,79 miliard EUR. Firma o 1 % zvýšila dohad růstu tržeb za celý letošní rok. Podle nových odhadů očekává, že její tržby vzrostou o 6 % na více než 32 miliard EUR.
  • 6/11 Čistý zisk Bayerische Motoren Werke AG, největšího výrobce luxusních vozů na světě, ve třetím čtvrtletí tohoto fiskálního roku vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 78 % na 803 milionů EUR (1,22 EUR). Tržby rostly o 19 % na 13,8 miliardy EUR. K růstu zisku přispěl jednorázový daňový zisk a lepší prodej modelů X5 a Mini, naopak růst tržeb poněkud zpomalilo oslabení dolaru. Analytici očekávali zisk 620 milionů EUR a tržby 12,9 miliard EUR. Zisk před zdaněním dosáhl 765 milionů EUR a o 125 milionů EUR zaostal za odhady trhu.
  • 7/11 Siemens, největší evropská strojírenská společnost, se ve čtvrtém čtvrtletí tohoto fiskálního roku poprvé po šesti letech propadl do ztráty, když v průběhu kvartálu prodělal 74 milionů EUR, zatímco ve stejném období loňského roku hospodařil se ziskem 148 milionů EUR. Za ztrátou stojí jednak náklady spojené s prodejem divize VDO a dále 200 milionů EUR pokuta, kterou firma dostala díky úplatkářské aféře. Provozní zisk se více než zdvojnásobil na 2 miliardy EUR a o 210 milionů EUR tak překonal očekávání trhu. Tržby rostly o 9 % na 20,2 miliard EUR.
  • 8/11 Jádrový zisk Deutsche Telekomu vzrostl za třetí čtvrtletí o 0,6 % na 5,13 miliardy EUR. Tržby společnosti vzrostly o 1,4 % na 15,69 miliardy EUR. Společnost potvrdila očekávání jádrového zisku pro letošní rok na úrovní 19 miliard EUR, příští rok by měl být na podobných úrovních.

Očekávané události

  • 13/11 ZEW index
  • 14/11 HDP za třetí čtvrtletí
  • 15/11 Index CPI


Maďarsko

Po státních svátcích se na maďarské burze opět obchodovalo všech pět seancí. Index BUX v průběhu týdne spíše oslaboval, na nejnižších hodnotách zavíral ve čtvrtek. V průběhu týdne reportovaly nekteré společnosti z hlavního indexu. Dobrými výsledky se prezentoval Magyar Telekom, který si připsal 0,75 %. O 5,8 % se naopak propadla farmaceutická firma Egis. Téměř 20 % tratila Phylaxia Pharma.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
27 382 26 894 -1,8

Klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová produkce v záři meziročně vzrostla o 8,7 % v porovnání s růstem o 12,2 % v minulém měsíci. Za růstem stál především export v automobilovém sektoru a produkce elektronických součástek.

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 8/11 Telekomunikační společnost Magyar Telekom zveřejnila lepší než očekávané výsledky díky lepším příjmům z mobilní komunikace v balkánské oblasti. Čistý zisk vzrostl o 8,1 % na 25,3 miliardy HUF z loňských 23,4 miliardy HUF. Odhady se pohybovaly na úrovni 24,3 miliardy HUF. Společnost plánuje pokračovat v expanzi ve východní Evropě, momentálně se účastní tendru na podíl v Telekom Slovenije.
  • 9/11 Výrobce generických léků Egis, majoritně vlastněný ze strany Les Laboratoires Servier, ohlasil růst čistého zisku ve čtvrtém fiskálním kvartále na 2,5 miliardy HUF. Zisk byl ovlivněn dobrým výsledkem z finančních operací. Provozní zisk poklesl o 29 % na 1,7 miliardy HUF. V roce 2008 firma plánuje zvýšit tržby o 10 % a růst čistého zisku o něco méně než 10 %.

Očekávané události

  • 13/11 Index CPI
  • 14/11 HDP za třetí čtvrtletí

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

aféra, Akcie, Aktiva, Akvizice, bankovní ústav, banky, broker, Brokeři, burza, BUX, BUX Budapest SE Index, Cenné papíry, Cenný papír, centrální banka, CETV, cílová cena, ČEZ, daňová sazba, daňová úspora, daňové přiznání, DAX, DAX Index, dolar, domácnost, doporučení, Dow Jones, Dow Jones Industrial Average, emerging markets, energie, Erste Bank, euro, Evropa, expanze, export, finance, Ford, Fundamentální, HDP, Holding, hospodaření, hospodářské výsledky, hospodářský výsledek, Hypotéka, Hypotéky, Index, Index PX, Indexy, ING, Investice, investor, karta, karty, komentáře, KOMERČNÍ BANKA, Koncern, konsolidace, kontrola, kontroly, krize, kurs, léky, Maďarsko, měna, Měny, metodika, mimořádná pomoc, model, Modrá pyramida, Moje banka, náklad, náklady, Nasdaq, Nasdaq Composite, Nasdaq Composite Index, Německo, nemovitost, nemovitosti, nezaměstnanost, očekávání, očekávání trhu, odběratel, odběratelé, odhad, odložené, odpis, odpisy, ohlásit, ohlášení, oslabení, PARAMO, platební morálka, pohonné hmoty, pokuta, pokuty, poplatek, poplatky, poptávka, porovnání, Portfolio, pošta, potvrzení, práce, pracovní cesta, pražské burzy, Procter & Gamble, produkce, produktivita, produktivita práce, prognóza, provize, průmysl, průmyslová výroba, příjem, příjmy, PX, pyramida, ropa, ropy, Rumunsko, růst, sazba, sazby, spotřeba, spotřebitelské ceny, spotřebitelský, stagnace, Standard & Poor's 500, Standard&Poor's 500 Index, svátek, Telekom, tržba, účetní, událost, události, UNIPETROL, USA, úspora, úspory, ústava, varování, veřejné finance, vůz, vyhled, výkon, vytvoření, zdanění, zdražení, zemědělství, Zentiva, ZEW

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Sešup Zentivy kvůli varování před nízkým ziskem

6. 11. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Sešup Zentivy kvůli varování před nízkým ziskem

Pražská burza zakončila týden s červenou nulou. Navzdory tomu, že index PX vytvořil v úvodu týdne nový historický rekord, když zavíral na hodnotě 1 936,10 bodů.

Akcie: Praha podruhé přes 1900 bodů

16. 10. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Praha podruhé přes 1900 bodů

Po silném růstu z minulého týdne pražská burza přibrzdila. Přestože index PX rostl pouze dvakrát, dokázal uzavřít silnější o 0,92 %. Nejvyšší závěrečné hodnoty dosáhl ve čtvrtek, kdy... celý článek

Akcie: ČEZ lámal rekordy

2. 10. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: ČEZ lámal rekordy

Zkrácený týden, který byl navíc posledním ve třetím čtvrtletí, zakončila pražská burza se ziskem 1,25 %. Při pohledu na celé třetí čtvrtletí burza oslabila o 2,3 %

Akcie: Na pražské burze mrtvo

18. 9. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Na pražské burze mrtvo

Pražská burza zakončila týden s červenou nulou. Index PX zavíral prakticky na totožné úrovni jako minulý týden. Často se opakovala situace, kdy se s jednotlivými tituly ve SPADu celé... celý článek

Akcie: Na obzoru stále žádný růst

11. 9. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Na obzoru stále žádný růst

Pražská burza v prvním zářijovém týdnu ztrácela. Index PX oslabil o 1,5 procenta. Dolu si to namířily i burzy v USA a v Německu.

Partners Financial Services