Jací jsou typičtí vlastníci podílových fondů

Petr Čermák | rubrika: Podílové fondy | 30. 11. 2007 | 5 komentářů
Jací jsou typičtí vlastníci podílových fondů
Typický český investor je osoba konzervativní, která hledá možnost lepšího zhodnocení peněz v investičních fondech. Ty prý kombinují přijatelnou míru rizika a výnosu a jsou bezpečnější než samostatná investice do akcií, tvrdí výzkum agentury GfK.

"Neběhej, když můžeš jít," je heslo investorů do podílových fondů, tvrdí studie Raiffeisen Capital Management a GfK Praha. "Znamená to, že typický český investor je osobou konzervativní," říká Jaromír Jirsa z GfK. Studie dále popisuje tuto osobu jako příslušníka střední i vyšší třídy, který má rodinu a je ve věku mezi 30 až 50 lety. Práce, kterou zastává, je často administrativního charakteru. "Nazvěme ho bílý límeček," říká Jirsa.

Přijatelný poměr rizika a výnosu nachází průměrný investor v akciových podílových fondech. Drží je 58 procent respondentů výzkumu. Dalších 35 procent uvedlo, že má podílové listy fondů peněžního trhu a 25 procent vlastní smíšené fondy. "Nejvíce, tedy 50 procent, dotázaných odpovědělo, že důvodem jejich investování je zajištění rodiny," uvádí Jirsa. A to je důvod, proč nepreferují rizikovější typy investic. Studie zjistila, že 53 procent dotázaných považuje fondy za bezpečnější než samostatný nákup akcií a 46 procent si myslí, že fondy jsou takovou modernější vkladní knížkou.

Proč Češi investují
Zdroj: GfK
Jak často Češi sledují své investice
Zdroj: GfK
Jaké fondy Češi vlastní
Zdroj: GfK
Typický investor, 42 procent dotázaných, ukládá peníze u investičních společností ve chvíli, kdy má volné prostředky. Jedná se tedy většinou o jednorázovou investici. Zhruba čtvrtina respondentů vyhledává investiční fondy, když nejsou spokojeni s mírou výnosnosti ostatních aktiv, případně je motivuje probíhající diskuze o důchodové reformě. "Nutnost zajistit se na stáří je také jedním z dominantních zájmů českého investora," říká Jirsa.

Češi nejsou spekulanty. Tři čtvrtiny respondentů uvedlo, že o investicích uvažují ve středně- až dlouhodobém horizontu. "Malé, ale neustálé výnosy stačí," je další motto studie. Nejvíce důvěry si v Česku dokážou získat renomované finanční domy, u kterých klienti cítí záruku, že o ně bude dobře postaráno. "Češi jsou stále mírně nedůvěřiví. Je to následek dění v 90. letech minulého století," tvrdí Jirsa.

Na českém trhu působí řada společností, následkem čehož zde existuje množství produktů, v nichž je složité se orientovat, zní jedna z výtek českých investorů. Další stejně často skloňovanou stížností je obtížný odhad rizika (na tyto problémy si stěžovalo zhruba 60 - 70 procent respondentů).

Nicméně Češi se snaží hledat informace o produktech, stejně jako o vývoji jimi vlastněných fondů. Jako hlavní zdroj informací uvedlo 84 procent dotázaných internet. Toto číslo ovšem může být zkresleno tím, že výzkum probíhal i prostřednictvím internetu. Mezi další zdroje informací patří tištěná média (43 procent), nezávislí finanční konzultanti (37 procent) či banky (34 procent). Ať už pochází podklady pro rozhodování odkudkoli, Češi rádi dělají rozhodnutí sami. Samostatně či společně s partnerem se o umístění volných peněz rozhoduje 89 procent dotázaných. Šest procent respondentů by za sebe nechalo rozhodnout bankovního poradce. A pokud už je investice uskutečněna, každý druhý investor se o fond zajímá alespoň jednou za měsíc.

Celkově jsou Češi se systémem investic do podílových fondů spokojeni. K tomuto tvrzení se přiklání téměř dvě třetiny lidí, na které se agentura GfK obrátila. Pouze tři procenta respondentů s fondy spokojeno není a o budoucí investici do tohoto produktu neuvažují.

Jaký typ investicí preferujete vy?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Superlevné indexové fondy v ČR chybí

22. 11. 2007 | Roman Stuchlík | 2 komentáře

Superlevné indexové fondy v ČR chybí

Základem investičního úspěchu je nízká nákladovost investičních produktů, tvrdí zastánci indexových fondů. V ČR zatím levných „indexovek“ na výběr moc není. Situaci zachraňuje jen KBC. celý článek

Fondy životního cyklu: v Česku dražší než v zahraničí

24. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy životního cyklu: v Česku dražší než v zahraničí

Penzijní fondy či investiční životní pojištění nejsou optimálními způsoby, jak si spořit na stáří. Lepší jsou takzvané fondy životního cyklu. Ty však v Česku stále nejsou tak levné... celý článek

Co je to bezpečná investice

12. 9. 2007 | Michal Stupavský | 1 komentář

Co je to bezpečná investice

Při správně zvolené investiční strategii se investor uchrání zklamání, že na finančních trzích ztratil značnou část svých peněz. Je třeba volit, na jak dlouho peníze investovat či do... celý článek

Podílové fondy se strategií hedge fondů

24. 8. 2007 | Roman Stuchlík

Podílové fondy se strategií hedge fondů

Kladná výkonnost fondu vždy a za všech okolností zajímá každého investora. Již desítky let se na ni specializují manageři tzv. hedge fondů. Začali se o ní zajímat ale i některé vybrané... celý článek

Kde končí investování a začíná spekulace

14. 8. 2007 | Vladimír Bádr

Kde končí investování a začíná spekulace

Nynější propad akciových trhů je pro mnohé šance k výdělku. Je ovšem rozdíl, jestli akciový pokles investoři vnímají jako příslib zisku v horizontu měsíců či let, nebo chtějí spekulací... celý článek

Partners Financial Services