Farmaceutický sektor: Alespoň jeden trhák za pět let, jinak nepřežijete

ČP INVEST | rubrika: Když se řekne | 10. 9. 2014
Pouze jeden lék z deseti tisíc testovaných se dostane na volný trh. Kromě toho vývoj jednoho medikamentu trvá v průměru sedm až deset let. Taková jsou čísla farmaceutického sektoru. Která společnost investuje do vývoje medikamentů nejvíc?
Farmaceutický sektor: Alespoň jeden trhák za pět let, jinak nepřežijete

Farmaceutický sektor je velmi kontroverzní. Na jednu stranu nás léčí, na na něm leží stín obrovského množství skandálů. O těch vypovídají i rekordní pokuty, které farmaceutické firmy dostaly za posledních pět let. Celkem čtyřikrát vyměřila americká justice pokutu vyšší než miliardu dolarů. Rekordmanem se stala se třemi zaplacenými miliardami (to představuje pět procent českého ročního rozpočtu) společnost GlaxoSmithKline. Firma, která v Česku prodává například lék Panadol či Coldrex, se provinila například tím, že prodávala svůj lék Paxil pro léčbu deprese u dětí, přestože jí americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (Food and Drug Administration) nepovolil užívání prostředku u lidí mladších 18 let. Takových kauz je ve farmaceutickém průmyslu mnoho. Lidé se pak často na toto odvětví dívají skrz prsty, jenže na druhou stranu – tyto firmy také za veliké peníze vyvinuly výjimečné léky, které zachraňují životy. Proto se v tomto článku zaměříme na to, které z deseti největších firem nejvíce investují do vývoje a výzkumu léčiv.

Tržby farmaceutických firem

Zvětšíte kliknutím. Zdroj forbes.com

Kdo vévodí sektoru

Mezi největší světové producenty léčiv můžeme zařadit americký Pfizer, Merck, Johnson & Johnson, Abbott Laboratories, Eli Lilly, švýcarský Novartis, Roche, německý Bayer, britský GlaxoSmithKline a francouzskou společnost Sanofi. Když seřadíme těchto deset  firem podle tržeb, bude pořadí následující:  Johnson & Johnson (71 mld. dolarů), Novartis (57 mld. dolarů), Bayer (52mld. dolarů), Roche (52 mld. dolarů), Pfizer (51mld. dolarů),  Merck (48 mld. dolarů),  Sanofi (42 mld. dolarů), GlaxoSmithKline (GSK 41 mld. dolarů), Abbott (40 mld. dolarů) a Lilly (23 mld. dolarů). U některých firem (J&J, Bayer) ale tržby silně ovlivňují i příjmy z odvětví mimo farmaceutický sektor.

Při srovnání společností podle zisku, dojde v sektoru hned k několika změnám. Naprosto dominuje Pfizer (22 miliard dolarů), následován firmami J&J (14 mld. dolarů), Novartis (12,5 mld. dolarů), Roche (12 mld. dolarů), GSK (8,5 mld. dolarů), Merck (6,2 mld. dolarů), Abbott (6 mld. dolarů), Lilly (4,5 mld. dolarů), Sanofi (4 mld. dolarů) a Bayer (3,2 mld. dolarů).

Takto vysoký zisk Pfizer staví na vrchol světového žebříčku marže. O gigantickém poměru 42 % zisku k celkovým tržbám se zbytku firem světa ani nezdá. Celé odvětví má přitom průměrnou marži 19 %. Jde o nejvyšší poměr tržeb a zisku napříč všemi odvětvími. Pouze bankovní sektor má stejnou marži. Ostatní odvětví jsou hluboko pod. Například automobilový sektor má v průměru marži jen šest procent. Jakou část svého přijmu ale odevzdávají farmaceutické firmy na výzkum?

+ 15 % V PRŮMĚRU KAŽDÝ ROK!

ČP Invest investice

ZA 5 LET VYDĚLAL FOND FARMACIE NAŠIM KLIENTŮM PŘES 100 %.
Nenechte si ujít příležitost a investujte
do farmaceutického sektoru ještě dnes!

Investujte do akcí největších farmaceutických firem světa již od 3000 Kč jednorázově nebo 500 Kč měsíčně.

Uzavřít smlouvu onlineČP Invest logo

Výzkumu dominují Spojené státy a Švýcarsko

Ne každá firma, která má vysoký zisk, investuje do dalšího rozvoje svých léků. Výzkum léčiv je totiž extrémně drahý. Statistky vývoje nových léků jsou neúprosné. Pouze jeden lék z deseti tisíc pokusů se dostane na volný trh. Kromě toho vývoj jednoho léku trvá v průměru sedm až deset let. Fakt, že se lék dostane na trh, ale vůbec neznamená, že si na sebe vydělá. Pouze tři léky z dvaceti pokryjí svým prodejem náklady na svůj vývoj. Z těchto tří medikamentů pouze jeden pokryje svým výnosem vývoj těch deseti tisíc pokusů. V konečném důsledku to znamená, že farmaceutická firma musí každých pár let přinést na trh „trhák“, který svými prodeji přinese příjmy více než miliardu dolarů.

Na poli výzkumu nejvíce investuje švýcarská firma Roche. Ta, přestože má příjmy srovnatelné s Pfizerem, tak dává do výzkumu o 1,3 miliardy dolarů více. Pro porovnání je ale lepší ukazatel poměru celkových investic do výzkumu k celkovým příjmům. Většina firem je nad deseti procenty, ale jasným vítězem se stává americká společnost Eli Lilly and Co., která, ač má nejnižší příjmy ze všech zastoupených, tak do výzkumu dává celé čtyři miliardy dolarů. Ano, celých 17 procent ze svého příjmu firma investuje do výzkumu a rozvoje nových léčiv. 

Pořadí podle poměru investic do výzkumu a celkových tržeb

Firma

Země

Investice do výzkumu (mld. dolarů)

Příjmy (mld. dolarů)

Čistý zisk (mld. dolarů)

Poměr příjmů a výdajů na výzkum

1

LILLY

USA

4,0

23

4,5

17,39 %

2

ROCHE

SUI

7,0

52

12

13,46 %

3

MERCK US

USA

6,0

48

6,2

12,50 %

4

NOVARTIS

SUI

6,9

57

12,5

12,11 %

5

SANOFI-AVENTIS

FR

5,0

42

4

11,90 %

6

PFIZER

USA

5,7

51

22

11,18 %

7

GLAXOSMITHKLINE

UK

4,2

41

8,5

10,24 %

8

ABBOTT LAB.

USA

3,3

40

6

8,25 %

9

JOHNSON & JOHNSON

USA

5,8

71

14

8,17 %

10

BAYER

GE

3,2

52

3,2

6,15 %

Zdroj: Evropská komise, Reuters, Wikipedia

Akcie všech farmaceutických firem lze nakoupit na jejich domovských burzách. Jestliže uvažujete o investici do tohoto sektoru, jeho průměrný růst za posledních pět let nejlépe ilustruje index Dow Jones U.S. Pharmaceutical. Sektor dokázal za poslední „pětiletku“ investorům zdvojnásobit jejich investici. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pět globálních značek, které znáte, ale neznáte

25. 8. 2014 | ČP INVEST

Pět globálních značek, které znáte, ale neznáte

Každý ví, co je Pilsner Urquell, kdo ale zná SABMiller? Pravděpodobně ne úplně každý, kdo sedí v hospodě a pije tento nápoj, by vám řekl, že je to původem jihoafrická společnost, která... celý článek

Partners Financial Services