Pět globálních značek, které znáte, ale neznáte

ČP INVEST | rubrika: Publicistika | 25. 8. 2014
Každý ví, co je Pilsner Urquell, kdo ale zná SABMiller? Pravděpodobně ne úplně každý, kdo sedí v hospodě a pije tento nápoj, by vám řekl, že je to původem jihoafrická společnost, která je dnes druhým největším výrobcem piva na světě – včetně toho z Plzně. A to byl lehčí příklad. Proto jsme pro vás vybrali pět společností, jejichž názvy vám pravděpodobně moc neřeknou, ale jejichž produkty znáte velmi dobře.
Pět globálních značek, které znáte, ale neznáte

Diageo

Historie této firmy není příliš dlouhá. V roce 1997 vznikl tento název spojením dvou slov – latinského „dies“, což znamená den, a řeckého „geo“, tedy svět. Společnost tím chtěla vyjádřit, že dává potěšení do každého dne celému světu. Jestli tomu tak skutečně je, můžete zhodnotit sami.

Podnik se sídlem v Británii vznikl splynutím firem Grand Metropolitan a Guinness. Po 17 letech existence je firma největším světovým výrobcem destilátů a předním producentem piva a vína. Značky, které Diageo vzorně reprezentují, budete určitě znát. Jde o světově nejprodávanější vodku, skotskou a likér. Jména jako Smirnoff, Johnnie Walker a Baileys nemusíme představovat.

S akciemi firmy Diageo se obchoduje na londýnské burze. Velikostí tržní kapitalizace necelých 50 miliard liber patří mezi deset největších společností obchodovaných v Londýně.

Inditex

Tato společnost otevřela svůj první obchod ještě pod původním názvem Zara ve španělském městě La Coruña v roce 1975. Již pod názvem Inditex pokračuje její expanze za hranice Španělska, a to od roku 1988. Dnes má obchody už po celém světě a výjimkou není ani Česko.

Když půjdete do obchodního centra, prodá vám Inditex oblečení pod značkami Zara, Pull and Bear, Bershka a mnoha dalšími. Inditex vlastní po celém světě přes šest tisíc obchodů a je to největší prodejce textilu na světě. I kvůli tomu je její zakladatel a největší akcionář Amancio Ortega nejbohatším Španělem.

S akciemi Inditexu se obchoduje na madridské burze, roční tržby společnosti činí přes 13 miliard eur.

Viacom

Příliš dlouho jsme se pohybovali v Evropě, a proto se přesuňme do USA. Název Viacom vznikl jako zkratka tří slov – Visual & Audio Communications. To předznamenává, že se dostáváme do sektoru médií. Viacom byl založen v roce 1975 a v roce 2005 zaměstnával skoro 40 000 lidí. V témže roce pak došlo k rozdělení mediálního velikána na CBS a Viacom.

Dnešní Viacom zaměstnává už pouze 10 000 lidí a v Česku můžeme firmu znát díky kabelové nebo satelitní televizi a hudebním kanálům MTV či VH1 Z filmové tvorby Viacomu pak určitě každý zná trilogii Kmotr, ságu Star Trek nebo sérii Indiana Jones – ty Viacom produkuje pod značkou Paramount.

S akciemi Viacomu se obchoduje v New Yorku, tržby firmy dosahují skoro 14 miliard dolarů.

+ 15 % V PRŮMĚRU KAŽDÝ ROK!

ČP Invest investice

ZA 5 LET VYDĚLAL FOND FARMACIE NAŠIM KLIENTŮM PŘES 100 %.
Nenechte si ujít příležitost a investujte
do farmaceutického sektoru ještě dnes!

Investujte do akcí největších farmaceutických firem světa již od 3000 Kč jednorázově nebo 500 Kč měsíčně.

Uzavřít smlouvu onlineČP Invest logo

Brown-Forman

Z New Yorku se přesuňme do Kentucky, konkrétně do největšího města tohoto státu – do Louisville. Zde totiž v roce 1870 vznikl dnešní největší americký výrobce destilátů a vína – společnost Brown-Forman. Původem farmaceut George Garvin Brown pravděpodobně netušil, že jeho nápad nalévat tu nejlepší whiskey do skleněných láhví bude mít takový úspěch.

Dnes společnost, která je obchodovaná v New Yorku, vydělá ročně přes 3,5 miliardy dolarů a zaměstnává skoro 4000 lidí. Mezi její top značky patří v Česku známý Jack Daniel’s nebo Finlandia.

Hennes and Mauritz

Po Inditexu je Hennes and Mauritz druhý největší prodejce oblečení na světě. Momentálně má obchody v 53 zemích světa a zaměstnává přes 100 000 lidí. Když napovíme, že první obchod tato firma otevřela ve Švédsku ve městě Västerås, už vám bude jasnější odkud značku, která vznikla spojením švédského slova „hennes“ (výraz znamenající „pro ni“ nebo „její“) a „Mauritz“(výrobce loveckých oděvů), znáte.

Snad v každém obchodním středisku je dnes řetězec H&M. Tato značka se pod názvem Hennes and Mauritz obchoduje na švédské burze a její roční příjem činí okolo 140 miliard švédských korun.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services