Investiční certifikát je, když…

PR článek | rubrika: Jak na to | 12. 6. 2014
Není papír jako papír. Třeba cenný papír s sebou nese nějaké právo na výnos, vlastnické právo apod. a přestavuje určitou hodnotu. A je-li navíc investičním certifikátem, dá se na něm i získat.

Zákon rozlišuje více jak dvacet druhů cenných papírů. Investiční certifikáty patří k těm dluhovým, jsou dlužním úpisem. Emitenti, kteří vydávají investiční certifikát, se zavazují investorům (kupujícím) ke splacení hodnoty certifikáty v předem stanovenou dobu. Hodnota certifikátu je odvozena od podkladového aktiva, kterým mohou být akcie dluhopisy, indexy, komodity apod.

Svět investičních certifikátů je díky tomu velmi pestrobarevný. Podle třídy podkladových aktiv lze certifikáty dělit do jednotlivých skupin na např. indexové, dluhopisové, komoditní atd. Kombinace podkladových aktiv může být ale v principu prakticky libovolná. Podle konstrukce certifikátu jsou jim přiřazována další jména. Např. pod označením Turbo certifikát se skrývají certifikáty, jejichž podstatným rysem je pákový efekt, tedy určité zadlužení, bez ohledu na druh podkladového aktiva. Jiným příkladem je Garantovaný certifikát, což  je instrument s garancí vrácení obvykle celé vložené částky, pokud se ceny podkladových aktiv nevyvíjejí příznivě.

Ze stejných důvodů může být život certifikátu velmi variabilní. V rámci emisních podmínek jsou nastaveny parametry certifikátu, které jsou jakýmisi křižovatkami v jeho běhu. Pokud dojde z pohledu cen podkladových aktiv k naplnění nějaké takové předem stanovené podmínky, následuje přesný krok (rovněž předem sjednaný). Certifikát může být pak např. splacen dříve s prémií nebo naopak se spoluúčastí investora na případné ztrátě atd. Vše je předem zakotveno v emisních podmínkách a tento popis - definice - může být velmi košatý. To klade určité požadavky na investora, aby se s nimi podrobně seznámil. Ale tak to bývá se vším a popravdě řečeno, např. jakékoliv pojištění - studium souvisejících pojistných podmínek - Vám zabere času mnohem více času.

Investiční certifikáty se dají nakoupit přímo od emitenta obvykle prostřednictvím obchodníka s cennými papíry nebo se obchodují na veřejném trhu, na burze. Pražské burza jich nabízí v současné době kolem šedesátky. Stejnou cestou se dají i prodat.

Investiční certifikáty nejsou bez rizik. Druh a míra rizika se odvíjejí především od konstrukce certifikátu a od podkladového aktiva. Nezanedbatelná není ani bonita emitenta. Poskytují ale investorům, možnost dosáhnout snáze a levněji tam, kam by se jako osamocení  investoři nebo spekulanti nedostali.  

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

BH Securities

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services