Mám pro vás životní příležitost!

Martin Tománek | rubrika: Co se děje | 27. 11. 2013 | 8 komentářů
Je pět hodin odpoledne, sedíte u kávy a najednou zazvoní telefon. Muž s britským přízvukem se představí jako James Madison.
Mám pro vás životní příležitost!

Jan Novák: Novák, prosím.

James Madison: Dobrý den, pane Nováku, u telefonu James Madison ze Sierra Holdings.

Jan Novák (váhavě a překvapeně): Dobrý den.

James Madison: Pane Nováku, volám vám, protože mám pro vás exkluzivní nabídku, kterou neváhám nazvat životní příležitostí.

Jan Novák (odmítavě): Ehm, já bohužel nemám čas.

James Madison: Prosím věnujte mi dvě minuty vašeho času, pokud vás nezaujme moje nabídka, můžete pak hned položit telefon.

Jan Novák (po pár vteřinách váhání): O co jde?

James Madison: Nejdřív mi ve zkratce dovolte, abych se představil. Jsem James Madison a pracuji pro švýcarskou společnost Sierra Holdings. Naše privátní poradenská firma nabízí svým klientům exkluzivní možnosti investování na kapitálovém trhu. Zaměřujeme se na akcie menších, velmi nadějných firem. Máme v této oblasti konkurenční výhodu, sídlíme ve Švýcarsku a v týmu máme analytiky s velkými zkušenostmi.  

Jan Novák (lehce pobouřeně): Dobře, ale jak jste na mě dostali kontakt?

James Madison: Bylo mi řečeno, že vás před nějakým časem kontaktoval můj kolega a poslal vám brožuru s popisem našich investičních služeb.

Jan Novák: Prosím? O ničem nevím a nic jsem nedostal!

James Madison (překvapeně a trochu dotčeně): Aha… omlouváme se. V tom případě – chcete poslat brožuru, nebo vám mám říct pár detailů?

Jan Novák (po chvíli váhání): Co tedy nabízíte?

James Madison: Před pár dny jsme investorům začali nabízet akcie nadějné firmy, která se zabývá těžbou zlata. A právě zlato, jak určitě víte, v posledních letech zažívá obrovský boom. Firmy po celém světě otevírají nové doly, aby mohly uspokojit rychle rostoucí poptávku. Firma se jmenuje Blackhawk Mines Corporation. Je to menší firma, která zatím unikala pozornosti investorů. Má proto velký potenciál, očekávám, že cena akcie půjde několikanásobně výše.

Jan Novák (s lehkým zaujetím): Blackhawk, nejsou to ty vrtulníky?

James Madison: To taky, tady se ale bavíme o zlatu. Ale teď ta zdaleka nejlepší zpráva. V tuto chvíli vám akcie mohu nabídnout pouze za euro a pět centů za kus, ale ze spolehlivého zdroje mám informaci, že se velký balík těchto akcií chystá v následujících týdnech koupit jeden z velkých investorů. Firma má totiž vyhlídky na rychlý růst ziskovosti, i z důvodu stále rostoucí ceny zlata. Za několik málo týdnů se tak budete moci akcií zbavit se zajímavým ziskem.

Jan Novák (opatrně): Jaká jsou rizika?

James Madison: Malá, protože firma podniká v oboru, který zažívá boom. Navíc se s akcií obchoduje na frankfurtské burze, což je zárukou kvality a rovněž likvidity. Je tady ale jedna velká nevýhoda. V tuto chvíli vám bohužel nemohu prodat více než patnáct tisíc akcií. O akcie této firmy je v poslední době obrovský zájem.

Jan Novák: 15 000 akcií?

James Madison: Ano… Ale myslím, že je to dobře. Chci, abyste si to vyzkoušel s málem, abyste si ověřil, že to funguje. Potom můžete, pokud budete chtít, investovat více.

Jan Novák: Dobře, ale budu potřebovat nějaký čas na rozmyšlenou.

James Madison: V tom nevidím problém, pane Nováku. Jen bych vás chtěl informovat, že se jedná o věc, po které je velká poptávka. Potřebuji vědět co nejdříve, jestli máte zájem, abych vám příslušný počet akcií zamluvil. Jak jsem řekl, zkusíme to s málem, a pokud budete spokojen, můžeme udělat větší obchod. Důležité pro nás je, aby byly spokojené obě strany. Je mi líto, ale nemohu vám akcie držet bez vaší slovní záruky.

Jan Novák (po delším zaváhání): Dobře, dobře. Koupím zatím těch patnáct tisíc kusů a uvidíme.

James Madison: Výborně, správné rozhodnutí. Formální záležitosti si s vámi projde moje sekretářka…

Rostou? Rostou! Kupujte dál!

Po telefonátu máte trochu smíšené pocity, a tak se rozhodnete obrátit na svého spolehlivého přítele: Google. Sednete k PC a najdete si stránky Sierra Holdings i stránky Blackhawk. Všechno sedí. Večer ještě dorazí e-mail od pana Madisona, který vás utvrdí ve vašem rozhodnutí. Posíláte peníze. A protože jste opatrní, necháte si nastavit stop loss na jednom euru. Nemůžete ztratit.  

Za dva týdny vás kontaktuje George Edwards, který se představí jako kolega pana Madisona. Po krátkém přátelském rozhovoru vám doporučí přikoupit akcie Blackhawk, tentokrát ale za euro a devět centů (cena akcie lehce vzrostla, funguje to!) s tím, že vstup velkého investora je na spadnutí. Přikoupíte. V následujících dnech mezi vámi a pány Edwardsem a Madisonem probíhá častá komunikace. Jen je vám trochu divné, že se s nimi můžete spojit pouze prostřednictvím jednosměrné telefonní linky. Pokud s nimi chcete hovořit, musíte poslat e-mail a počkat na kontakt. Ach ti Švýcaři, asi jiná kultura. Příběh ale nekončí, spíš začíná.

Hele, má to zádrhele

Cena akcie vzrostla na 1,2 eura. Poté vám přijde oznámení, že Sierra Holdings ve Švýcarsku končí a pánové se stěhují do Asie. A velký investor, který by akcie Blackhawk koupil, stále nikde. Pan Madison ujišťuje, že se nic neděje. Zbytečné se znepokojovat, nějaké zpoždění nehraje žádnou roli, zvlášť u tak skvělé příležitosti.

Potom ale přijde další překvapení. Na frankfurtské burze se přestává obchodovat s akciemi Blackhawku, nicméně dostanete ujištění, že se s nimi bude obchodovat v Londýně. To ale jaksi nevyjde. Další informace: bude se s nimi obchodovat v Číně. A zase nic. Snažíte se kontaktovat samotnou společnost Blackhawk, ale nevede to vůbec nikam. Váš hněv zesílí v okamžiku, kdy pan Edwards nabízí jiné akcie, na kterých se údajně zaručeně zahojíte. Způsob komunikace s oběma pány se už nenese v přátelském duchu. Jste nervózní, opakovaně žádáte, aby vám zaslali potvrzení o vlastnictví akcií, nakonec vyhrožujete právníky. Stejně je vám ale jasné, že jste investovali do pochybných akcií, které nemůžete prodat. Jak by řekli obchodníci z jedné nejmenované americké investiční banky, kteří před finanční krizí nebyli zrovna přesvědčeni o kvalitě produktů, které nabízeli svým klientům: „God, what a piece of crap.“

Co budete dělat? A koho vlastně budete žalovat? Vystupují pánové pod pravými jmény? A kde vlastně jsou?

Co se stalo?

Právě jste se stali obětí podvodu, kterému se ve finanční branži říká „pump and dump“. Zjednodušeně řečeno, podvodník nakoupí akcie nějaké no-name malé firmičky a následně je agresivně nabízí nic netušícím investorům, kterým slíbí všechno, po čem je na finančním trhu nezměrná poptávka: slibný příběh, vysoké výnosy, nízká rizika. Cena akcie roste a roste se sílící poptávkou. Podvodník následně své akcie prodá a zrealizuje zisk. Oběti podvodu ale zpravidla skončí špatně. Buď prodají s velkou ztrátou, nebo mají problém akcie vůbec prodat za jakoukoli cenu.

Anketa

Telefonují vám občas s životní investiční příležitostí?

Fakt, nebo fikce?

A teď si vypůjčíme frázi z jednoho oblíbeného seriálu: Fakt, nebo fikce? Stal se tento příběh, nebo vás taháme celou dobu za nos?

Ano, příběh se opravdu stal. Některé detaily telefonátu jsou sice domyšlené, nicméně zásadní fakta příběhu sedí. Klient nakoupil patnáct tisíc akcií firmy Blackhawk a určitě to nebyla zrovna nejpovedenější investice. S akciemi Blackhawk se skutečně obchodovalo ve Frankfurtu. Němci totiž v roce 2008 umožnili, aby se s akciemi malých, začínajících firem obchodovalo na málo regulovaném trhu, který nesl název First Quotation Board. Možná si řeknete, jaká to může být skvělá podpora pro inovace. Na druhou stranu nedostatečná regulace často vede k excesům. Segment byl v roce 2012 zrušen, aby se zabránilo „masivním a častým případům tržní manipulace“.

Popsané praktiky ve skutečnosti nejsou ničím zcela výjimečným. Na toto téma byl v roce 2000 dokonce natočen film s názvem Boiler room (česky pod názvem Riziko). Vřele doporučuji shlédnout. Možná tam najdete něco, s čím se později setkáte v reálném světě, když jednoho dne zazvoní telefon. V něčem měl pan Madison jistě pravdu. Ne každý den dostanete životní příležitost vyhodit pár set tisíc korun z okna. 

Investiční seriály Martina Tománka

Fondy, které za to stojí

Investice do komodit

Martin Tománek

Zaměřením hodnotový investor. Předmětem jeho zájmu jsou především akciové trhy a podílové fondy. V Partners Financial Services se věnuje exkluzivní službě poskytování nadstandardních produktů, sestavování portfolií pro bonitní klientelu a školení v oblasti investic. 

Vyučuje mezinárodní politickou ekonomii na Univerzitě Hradec Králové.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+69
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

16. 11. 2011 | Jan Müller | 16 komentářů

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

Na Peníze.cz jsme o už psali o churningu. Tedy praxi, kdy makléř s vašimi investicemi pracuje nad míru: koupí, prodá, koupí, prodá – až celou investici rozpustí v poplatcích za každou... celý článek

Spasí český kapitálový trh přeběhlíci nebo nahrávky?

20. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Spasí český kapitálový trh přeběhlíci nebo nahrávky?

V pondělí jsme vám představili nové a dosti kontroverzní samozvané čističe českého kapitálového trhu. Jdou po krku těm, mezi které ještě nedávno sami patřili. Dnes se podíváme na jejich... celý článek

Capital Partners končí, soudům se však nevyhne

18. 2. 2011 | František Mašek | 17 komentářů

Capital Partners končí, soudům se však nevyhne

Po dvacetimilionové pokutě a odchodu z pražské burzy ukončí firma Capital Partners činnost obchodníka s cennými papíry. Není divu. ČNB jí neudělila jen vysokou pokutu, ale zakázala... celý článek

Capital Partners: Po velké pokutě od ČNB chtějí firmu znovu žalovat její klienti

7. 1. 2011 | František Mašek | 31 komentářů

Capital Partners: Po velké pokutě od ČNB chtějí firmu znovu žalovat její klienti

Když loni soud odmítl žalobu klientů Capital Partners, označila ji tato makléřská firma za součást mediální kampaně, která je proti ní vedena. Nyní ji hodlají klienti žalovat znovu.... celý článek

Partners Financial Services