Pravidelné investice: Investorem může být každý – jednoduše a s menším rizikem

Pavla Kubínová | rubrika: Jak na to | 29. 11. 2013 | 10 komentářů
Nemá cenu čekat, až budete mít na účtě dost peněz na životní investici. Pravidelné investování je vhodné pro kohokoli bez ohledu na výši jeho úspor a omezuje rizika, která s sebou nese kolísání kapitálových trhů. Předvedeme to názorně i na infografice.
Pravidelné investice: Investorem může být každý – jednoduše a s menším rizikem

„Rád bych investoval, ale nemám žádné úspory, které bych k tomu účelu mohl využít.“ Tak zní nejčastější odpověď na otázku, zda přemýšlíte o zhodnocení peněz na kapitálových trzích. Omyl! Pro investování nepotřebujete nijak velký počáteční kapitál – začít můžete klidně už s pětistovkou měsíčně! Pravidelné investování má navíc proti jednorázové investici i řadu výhod…

  • Mnohokrát málo je nakonec hodně. Odkládat pravidelně malou částku tolik „nebolí“ a ve finále, pokud vytrváte, to může – včetně zhodnocení – přinést opravdu hodně. 
  • Pravidelnou investicí se vyhnete sázce na jedinou kartu, tedy že například nakupíte za všechny peníze něco, co chvíli po nákupu ztratí na hodnotě. Je jasné, že ceny na trhu rostou i klesají, zkrátka kolísají. Pravidelně investovat znamená odkládat z měsíční spotřeby peníze v různých fázích vývoje světových trhů. 
  • Pravidelné investování dokáže vytvořit zdravý návyk, který oceníte po letech – při náhlé potřebě peněz a samozřejmě v pozdějším věku.

ING Investment Management (C.R.), a. s., je předním správcem finančních prostředků, který působí v České republice již od roku 1997 a je jednou z dceřiných společností ING Group. Česká kancelář ING Investment Management řídí aktiva ve výši 102,5 miliard korun (ke konci roku 2012). Své služby poskytuje klientům, jako jsou například pojišťovny, penzijní fondy, firmy nebo neziskové organizace a prostřednictvím podílových fondů také retailovým investorům. V rámci svých investičních aktivit se česká kancelář ING Investment Management specializuje na akciový, dluhopisový a peněžní trh v České republice a na Slovensku a ve spolupráci s lokálními kancelářemi ING Investment Management v Polsku a Maďarsku i na další akciové trhy ve střední Evropě. 

Proč investovat pravidelně

V první řadě může jít o dobrý zvyk. Když budete investování odkládat až na dobu, kdy konečně budete mít dost peněz na pořádný nákup, může se stát, že ta doba nikdy nepřijde. Vždycky se najde něco, co prostě potřebujete právě teď, takže dostatečnou úsporu nikdy nebudete mít.

Vedle klasického spoření představuje pravidelné investování další způsob shromažďování a zhodnocování peněz pro nejrůznější účely. Podíly ve fondu se navíc dají prodat v řádu dní, takže k penězům se dostanete vždycky, když je budete potřebovat – ať už se rozhodnete si pravidelným investováním přichystat základ na pořízení bydlení, ať už počítáte s tím, že bude potřeba platit dětem studia (a studentský život), nebo se tímto způsobem rozhodnete částečně si zajistit stáří.

Pokud ovšem jste disciplinovaní a umíte šetřit, za nějakou dobu jistě pěknou sumu uspoříte. Pak hrozí jiné riziko: vsadíte ji celou na nesprávnou kartu. Začátečníkovi se to snadno může stát. Nebo prostě nebude správná doba a ceny budou vysoko a po vašem nákupu půjdou na dlouho jen dolů. Pravidelné investování pomáhá snížit kolísání hodnoty vašeho portfolia způsobené výkyvy na finančních trzích.

Tak pravil guru

Benjamin Graham

„Očekávejte výkyvy, ale také profit, který z nich plyne. Investovat do akcií znamená přijít do styku s kolísáním trhu. Ale místo toho, abyste při propadech akciových trhů utíkali z boje, můžete toho chytře využít ve vlastní prospěch.“

Benjamin Graham
Americko-britský ekonom a profesionální investor, obecně považovaný za zakladatele bezpečného investování

Zdroj: Forbes: Take Advantage Of Dollar-Cost Averaging

Jak to funguje

Pravidelné investování vychází z konceptu „dollar-cost averaging“ neboli průměrování cen. V praxi to znamená nakupování investic za stejné peněžní částky v pravidelných intervalech po dlouhou dobu. Někdy nakupujete dráž (při růstu trhů), někdy ale naopak levněji (při poklesu trhů). Průměrná cena, za kterou nakupujete investici, se drží někde mezi.

Tímto způsobem můžete využít dokonce i situace, kdy ceny aktiv na trzích klesají. V té chvíli totiž za svoji pravidelnou částku nakoupíte větší množství aktiv než před poklesem. Jakmile trhy začnou opět růst, zhodnocuje se vám tak větší množství například podílových listů fondů. Pokud byste investovali jen jednorázově, měli byste pořád stejný počet podílů, které by zhodnocovaly pořád stejným tempem.

Navíc pravidelné investování snižuje riziko, že jako investor špatně načasujete nákup aktiv s nejvyšším růstem. Pravidelné nákupy průměrují nákupní ceny a jsou zejména vhodné pro pasivní investory, kteří mají delší investiční horizont, to znamená, že si mohou na výnosy počkat, a nechtějí (nebo nemají čas) pravidelně sledovat vývoj své investice.

Tento systém ulehčuje investorovi břemeno odpovědnosti za špatné načasování jeho záměru.

Systematické a rovnoměrné nákupy běžných akcií ve skutečnosti nepředstavují pro člověka větší psychologickou zábranu než pravidelné ukládání peněz na spořicí účty nebo placení životní pojistky. Pokud si dokáže zvyknout na to, že čas od času hodnota jeho investice zamíří také dolů. Odměnou za tuto „újmu“ je pak ovšem možnost vyššího zhodnocení.

Infografiku si rovněž můžete stáhnout v tiskové kvalitě ve formátu pdf.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 12. 2013 10:40, Pavla Kubínová

Dobrý den,

K reklamě: Jedná se o redakční spolupráci, tzn. zpracování článku k určité problematice, která je zajímavá jak pro čtenáře, tak samozřejmě zviditelní naši společnost. Nicméně kromě využití reálných dat našeho fondu a loga tam nevidím žádnou reklamu, vychvalování naší společnosti atd.

Co se týká poplatků, to je vděčné téma veškerých kritiků. Ano, samozřejmě že za službu profesionální správy fondů zaplatíte. Pokud nechcete, nikdo vás nenutí - obchodujte sami. Nicméně většina lidí nemá tolik znalostí ani času se tomu věnovat a pro ně je pak výhodnější koupit si fondy.
Přesnou výši poplatků zjistíte v Klíčových informacích pro investory, které jsou veřejně dostupné. Pak už je na vás, zda a případně pro jaký fond se rozhodnete, anebo zda upřednostníte ivnestování "na vlastní pěst".

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2013 5:18, Pepa

Netvrdil bych, ze jde o investovani.Vic bych rekl,ze jde o stradani.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete investovat? Sedm výhod podílových fondů

7. 11. 2013 | Pavla Kubínová | 5 komentářů

Chcete investovat? Sedm výhod podílových fondů

Podílové fondy patří k nejúspěšnějším a nejrozšířenějším finančním produktům. Maximálně totiž usnadňují přístup na investiční trhy a otevírají obyčejnému člověku cestu k investování... celý článek

Malé peníze: Kdo smí radit s investicemi

21. 6. 2013 | Jan Müller | 18 komentářů

Malé peníze: Kdo smí radit s investicemi

Náš čtenář by rád investoval do podílových fondů. Jak mu může poradit finanční poradce? Nijak! Na to musí být poradce investiční, certifikovaný centrální bankou. Rozdíl v jediném slůvku,... celý článek

Fondy, které za to stojí: Franklin European Small-Mid Cap Growth

20. 11. 2012 | Martin Tománek | 2 komentáře

Fondy, které za to stojí: Franklin European Small-Mid Cap Growth

V dalším díle seriálu o zajímavých podílových fondech představíme akciový fond, který může vhodně doplnit portfolio dynamického investora. Franklin European Small-Mid Cap Growth Fund... celý článek

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

16. 10. 2012 | Martin Tománek | 25 komentářů

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

Peníze.cz přinášejí úvodní díl nového seriálu věnovaného podílovým fondům. Jeho autor se rozhodl postupně představit některé fondy do hloubky. A volí pozitivní přístup: nebude se zabývat... celý článek

Partners Financial Services