Očima expertů: Nová zdanění investic. Prospějou někomu?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 30. 8. 2013 | 6 komentářů
Prodloužení časového testu, (ne)zrušení daně z dividend a úprava zdanění investičních fondů. Jak se na navrhované změny dívá ekonom Lukáš Kovanda, investor Jaroslav Šura, analytik Jaroslav Brychta a další osobnosti ze světa financí?
Očima expertů: Nová zdanění investic. Prospějou někomu?

Nejen zástupci investičních fondů, ale i menší obchodníci s cennými papíry a pravidelní investoři se zlobí, že jim stát neustále komplikuje život. A jak to vypadá, je v podstatě jedno, kdo zrovna říká Stát jsem já. Direkty v podobě nejrůznějších zdanění a ochranných (?) opatření totiž hrozí stejně zprava jako zleva. Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek se před lety rozhodl prodloužit takzvaný časový test, tedy lhůtu, po které můžete prodat nakoupené cenné papíry, aniž byste z vydělaných peněz museli platit daň z příjmů. Investor, který chce této výhody využít, si tak místo dosavadních šesti měsíců bude muset počkat celé tři roky. Ovšem zároveň – a to je podstatné pro drobné investory – pokud prodáte cenné papíry za sto tisíc a méně, nemusíte si s daní lámat hlavu vůbec. Další satisfakcí pak mělo být, že se u cenných papírů zruší daň z dividendy, což naopak investoři s radostí přivítali. Když už začínali s těmito změnami všichni počítat, přišel „prezident dolních deseti milionů“, které prý „dividendy většinou nepobírají“, s vyjádřením, že zrušení daně z dividend je „poslední Kalouskův tunel“, kterému by se mělo zabránit zákonným opatřením.

Zákonné opatření

V době neexistence Poslanecké sněmovny může vláda navrhovat Senátu takzvaná zákonná opatření. Ta se mají týkat věcí, které by si neodkladně žádaly uzákonění a na nové poslance nemůžou počkat. Zákonné opatření je postavená na roveň zákona, má ale omezenou platnost: na své první schůzi ho musí schválit nová Poslanecká sněmovna.

Premiér v demisi Jiří Rusnok ale – pro mnohé překvapivě – se Zemanem nesouhlasí a k podobnému kroku se prý nechystá. Daň z dividend a podílů na zisku totiž podle něj v České republice platí především malí akcionáři a podílníci firem, velké korporace se jí umí vyhnout. Zákonné opatření prý naopak Rusnok využije pro úpravu zdanění investičních fondů. Nelíbí se mu totiž, že by fond platil na dani z příjmů jen pět procent a podílníci ze svých zisků dokonce nic. Dá se předpokládat, že levicový Senát premiérovi vyjde vstříc a navrhovaná zákonná opatření by schválil, stejně tak se dá předpokládat, že prezident Zeman by je podepsal.

Jak se na zásahy státu do oblasti finančních trhů dívají oslovení odborníci? Co si myslí o těch aktuálních – prodloužení časového testu, dani z dividend a úpravě zdanění investičních fondů?

Lukáš Kovanda

ekonom a žurnalista

Lukáš Kovanda
+44
+
-

Asi to v diskuzi k anketě schytám, ale zrovna v poslední době notně přetřásané změny v oblasti finančních trhů, které přichystalo Kalouskovo ministerstvo, považuji v celkové perspektivě za kladné. Prodloužení časového testu není jednoznačně negativní záležitost. Zejména proto, že je Kalouskovi úředníci navrhli doprovodit legislativním návrhem na zrušení daně z dividend. Jelikož je daň z dividend de facto druhým zdaněním zisku, považuji její zrušení za jednoznačně správný tah.

Bohužel nyní bude tento návrh torpédován socialisty v Senátu – ve spojení s vždy želatinově pružným Janem Fischerem. Přeje si to totiž Miloš Zeman, jenž zrušení daně z dividend v evidentně již předvolebním výroku nazval „posledním Kalouskovým tunelem“. Občas mě některý Zemanův bonmot pobaví, neb mám pocit, že se trefuje do černého. Tento ale míří zcela a úplně vedle a Zeman jím nechtěně zesměšňuje jen sám sebe.

Roman Pospíšil

generální ředitel Pioneer Asset Management

Roman Pospíšil
+1
+
-

Samozřejmě sledujeme aktuální legislativní vývoj a dosud jsme naše produkty připravovali v souladu s navrhovanou daňovou úpravou, která prošla standardním připomínkovým řízením (jehož se účastnili také odborníci z trhu) a měla vstoupit v platnost k 1. lednu 2014. Na základě nejnovějších informací z médií a vyjádření politické reprezentace nám však v tuto chvíli nezbývá, než vyčkat konečného rozhodnutí. Současná nejistota ohledně legislativní úpravy však může poškodit obraz celého odvětví a přispět k nižšímu zájmu veřejnosti o kolektivní investování. 

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
+83
+
-

Čím víc zásahů, regulací, dotací, tím hůř pro daný sektor a ekonomiku. Politikům nestačí, že zmršili telekomunikační a energetický sektor (to bude divení, proč energetické firmy nebudou investovat do nových zdrojů a raději budou pálit uhlí), teď svoje špinavé pracičky natahují k finančním trhům. Dividendu že pobírají bohatí? Tak zrušme burzu, tam proletariát také ani nepáchne… Prezidentovi by měl nějaký poradce sdělit, že velcí investoři mají zdanění dividend „vyřešené“ a že jeho populismus se týká většinou drobných investorů. A že kapitál je velmi mobilní a umí se rychle přesunout tam, kde je méně regulací, zdanění a více právní jistoty.

Jan Traxler

privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Jan Traxler
+31
+
-

Jako investor samozřejmě uvítám, pokud bude zrušena daň z dividend. Jde totiž hlavně o to, že když vám přijde dividenda ze zahraničí (což mimochodem platí i pro většinu „českých akcií“), přijde už zdaněná a u nás ji musíte zdanit znovu. Pak můžete na finančním úřadě uplatňovat nárok na zápočet daně sražené v zahraničí. Je to zbytečně složitá byrokracie pro daňové poplatníky i pro úředníky na finančních úřadech. Osvobození dividend od daně z příjmu má primárně snížit administrativní náročnost. Bohužel toto osvobození se týká pouze dividend z Česka, Evropské unie, Norska, Švýcarska a Islandu. Takže pokud vlastníte nějaké akcie třeba v USA, tak máte smůlu a stejně budete muset dividendu přiznávat a absolvovat onen složitý proces. Nicméně ono to stejně může být nakonec úplně jinak a „oranžoví populisté“ ještě zavedou třeba třicetiprocentní daň z dividend. Kdo ví.

Vít Jedlička

analytik Colosseum

Vít Jedlička
+45
+
-

Současná změna je jeden z mála pravicových kroků minulé vlády, která během svého působení zvedla nebo zavedla celkem dvacet daní. Nulové zdanění dividend, snížené zdanění investičních fondů, to může výrazně pomoci celému odvětví a může to přilákat velké množství zahraničních investorů.  Kapitál je značně flexibilní a rychle si najde mezi zeměmi oblast, kde je nejméně svazován a zdaňován.

Prodloužení daňového testu z šesti měsíců na tři roky na druhou stranu může mít velmi negativní vliv na českou burzu, která se už teď potýká s nízkými objemy obchodování. 

Jaroslav Brychta

šéf analytického týmu X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta
+24
+
-

Stát nehází klacky pod nohy jen investorům, ale v podstatě všem – investory počínaje, podnikateli a domácnostmi konče –, takže mě tyto kroky nepřekvapují. Samozřejmě že to působí demotivačně a samozřejmě že se tím omezuje možnosti spoření. Dokud ale bude jediným zájmem politiků zaplnit nenasytnou státní kasu a přerozdělovat stále víc finančních prostředků, budeme podobné kroky vídat stále častěji.

Richard Siuda

ředitel prodeje Conseq

Richard Siuda
+2
+
-

Neustálé změny nás samozřejmě trápí, neboť to dělá související administrativu stále složitější. Ovšem to se týká především regulace přicházející z Evropské unie, zmiňované změny daní nejsou typickým příkladem.

Co se týče změny časového testu, myslím si, že výnos z daně z kapitálových výnosů je zcela marginální a náklady na zpracování a případnou kontrolu jej ještě sníží. Jiná je situace u zdanění fondů, protože tam zcela jistě musí stát reagovat na nové možnosti fondů podle zákona o investičních společnostech a investičních fondech a nemůže dopustit, aby bylo možné běžné podnikání „zabalit“ například do fondů kvalifikovaných investorů a vyhnout se tak placení korporátní daně.

Radim Dohnal

analytik Saxo Bank

Radim Dohnal
+17
+
-

Finanční trhy, to je podstupování rizika s cílem zisku. Kdo na nich podniká, snaží se na základě předpokladů mít riziko alespoň trochu pod kontrolou. Pokud vláda – v zájmu získání hlasů té části veřejnosti, která si myslí, že investování je hříčka bohatých – na poslední chvíli změní zdaňování, pak tento krok jistě neposílí jistoty účastníků kapitálového trhu. Zde je dobré připomenout určité plamenné prohlášení o tom, že varšavská burza je napřed a že v Praze se děje něco špatného. Ano, v Praze se děje něco nepatřičného, ale kritika by měla mířit na tuto vládu, která i tímto domácí kapitálový trh dále činí méně atraktivním. Pokud vláda chce nadále udržet v maximální míře vklady občanů v bankách a odradit je od investic na kapitálovém trhu, pak postupuje správně.

Libor Kochrda

ředitel IBIS InGold 

Libor Kochrda
+17
+
-

Jakékoliv zvyšování daní a košatění daňového systému je špatná cesta. Tyto kroky vedou výhradně k vytváření nerovných podmínek v rámci produktových skupin, tedy některé finanční produkty znevýhodňují oproti jiným. Jsem zastáncem jednoduchého, transparentního a především stabilního daňového systému. Snaha o zrušení duplicitního zdanění dividend je určitě správný záměr. Naopak pokus o prodloužení časového testu a související návrhy jednoznačně znevýhodňují drobné investory, neboť přesně je případné změny negativně postihnou. Velcí investoři si bezpochyby najdou pro své investice daňově i legislativně přívětivější lokaci.

Aleš Tůma

finanční analytik Partners 

Aleš Tůma
+5
+
-

Anketa

S kým byste dnes nejspíš souhlasili?

Pokud levice není schopná vymyslet nic originálnějšího než zdanění „bohatých“, je to jen smutný projev laciného populismu. Za prvé, co se týče dividend, je nesmysl, že je to nějaký „tunel“. Dividenda je vyplácena z už zdaněného zisku. Zrušení daně z dividend by naopak mohlo přitáhnout zpět do Česka některé firmy, které teď sídlí v daňových rájích. Aspoň premiér Rusnok se svojí zkušeností z financí si to uvědomuje. Uvidíme, jestli přesvědčí hradního pána a spol.

Druhá otázka je zdanění fondových investic. Je asi pravda, že by šlo provést určitou „daňovou optimalizaci“ podnikání za pomoci založení fondu vyplácejícího dividendy a tak se vyhnout placení daní. Ale bylo by chybou vylít s vaničkou i dítě a zdanit zase sakumprásk všechno.

Třetí oddělená otázka je pětiprocentní daň ze zisku na úrovni fondu. Ta má minimální rozpočtový přínos a jen znevýhodňuje retailové fondy. Je velká škoda, že plány na její zrušení spadly pod stůl. Mohlo by totiž přilákat k registraci v Česku spoustu nových fondů a navazujících služeb, na čemž by stát v konečném důsledku vydělal.

A posledně časový test pro investory – to už je stará otázka. Svět se kvůli tomu nezboří, ale přínos pro státní pokladnu je opět minimální a investorům se zvýší náklady na byrokracii.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 8. 2013 18:33, ...

Jeste par takovych prispevku a Zeman tenhle web necha zavrit :)

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak dnes vydělat na dluhopisech. Strategie kup a drž

19. 8. 2013 | Jan Traxler | 2 komentáře

Jak dnes vydělat na dluhopisech. Strategie kup a drž

Někdo drží dluhopisy kvůli úrokům, jiný spekuluje na pohyb jejich tržní ceny. Pokud kupujete dluhopisy kvůli vyšším úrokům, zaměřte se na podnikové dluhopisy.

Očima expertů: Akcie. Je trh vždycky ten nejchytřejší?

9. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Očima expertů: Akcie. Je trh vždycky ten nejchytřejší?

Každý investor má svoji metodu. Někdo nechá nákupy i prodeje na někom jiném, jiný naopak dny a noci zkoumá fundamenty, aby odhadl, jak se trh zachová. A asi každý by chtěl dlouhodobě... celý článek

Očima expertů: Je čas sloučit pražskou burzu s varšavskou?

12. 7. 2013 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Je čas sloučit pražskou burzu s varšavskou?

Stále častěji se mluví o vzniku jednotné středoevropské burzy, pod kterou by spadala i dosud strádající pražská burza. Jak se na tuto možnost dívá šéf Burzy cenných papírů Praha Petr... celý článek

Prodej cenných papírů osvobozen od daně až po třech letech? Co přinese prodloužení časového testu

8. 7. 2013 | Jaroslav Šura | 5 komentářů

Prodej cenných papírů osvobozen od daně až po třech letech? Co přinese prodloužení časového testu

Existuje daňová úleva pro investování do cenných papírů. Pokud je prodáte až po určité době od nákupu, nemusíte z peněz vydělaných prodejem platit daň z příjmů. Tato lhůta – říká se... celý článek

Investiční chyby: Investujete do nástrojů, kterým nerozumíte

27. 6. 2013 | Martin Tománek

Investiční chyby: Investujete do nástrojů, kterým nerozumíte

Warren Buffett kdysi řekl, že by lidé měli investovat pouze do věcí, kterým rozumí. Jistě tím nemínil doporučení, aby český investor nakupoval pouze akcie ČEZu a Komerční banky a vyhýbal... celý článek

Partners Financial Services