Jak nejlépe investovat? Přečtěte si tipy a triky českých dolarových milionářů

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 3. 7. 2013 | 9 komentářů
Jaké investice jsou v současné době nejatraktivnější a kterým se raději obloukem vyhnout? Kde můžeme v příštích letech očekávat nejvyšší zhodnocení? A kde nasávat nejlepší investiční tipy? Inspirujte se českými dolarovými milionáři.
Jak nejlépe investovat? Přečtěte si tipy a triky českých dolarových milionářů

Nejistá situace na finančních trzích přiměla nejbohatší Čechy přehodnotit své investiční strategie. Podle studie výzkumné agentury Perfect Crowd, kterou iniciovala J&T Banka, se Češi s disponibilním majetkem v hodnotě alespoň 19 milionů korun, tedy jeden milion dolarů, v současné době nejvíce zajímají o dlouhodobé investice, které by jim pomohly chránit hodnotu majetku proti větším výkyvům. Atraktivní je tak zejména nákup půdy a pozemků. Klasické bankovní produkty a produkty, do nichž až příliš zasahuje stát, naopak vůbec netáhnou.

Milionáři skupují pozemky

Wealth Report 2013

Letošní studie společnosti Perfect Crowd je již třetím pokračováním výzkumu, který se zabývá českými dolarovými milionáři. Výzkumný vzorek tvořilo 164 klientů J&T Banky, jejichž disponibilní majetek má hodnotu minimálně 19 milionů korun. Do studie, která probíhala od února do dubna, nebyli zařazeni miliardáři.

Ze studie J&T Wealth Report 2013 vyplývá, že české dolarové milionáře lákají především investice do stavebních a zemědělských pozemků. Často investují také do firem. Ať už v podobě nákupu celé společnosti, nebo alespoň korporátních dluhopisů. Státní dluhopisy naopak dlouhodobě ztrácejí důvěru, a pokud do nich bohatí lidé přeci jen investují, tak spíš kvůli patriotismu. V kurzu nejsou ani běžné bankovní produkty, jejichž úroky neustále klesají, takže většinou nezvládají pokrýt ani inflaci. „O klasické finanční produkty není mezi dolarovými milionáři moc velký zájem. Drtivá většina z nich má už termínovaný vklad dávno sjednaný, podobně jako podílové fondy,“ dodá k výsledkům výzkumu Jan Schmid ze společnosti, která průzkum realizovala. Roste také poptávka po uměleckých dílech.

S ohledem na současnou nízkou cenu zlata by mohl překvapit negativní postoj milionářů právě k této komoditě. Zástupci J&T Banky pro to však mají své vysvětlení. „Studie vznikala od února do dubna, tedy v době, kdy se zlato ještě drželo hodně vysoko a investory nelákalo. Následně však proběhla razantní korekce jeho ceny, což se okamžitě projevilo i ve zvýšeném zájmu milionářů. Z toho je patrné, že bohatí lidé vývoj na trzích bedlivě sledují a v případě zajímavých investičních příležitostí bleskově reagují,“ říká generální ředitel J&T Banky Štěpán Ašer.

Nejzajímavější investice

Stavební pozemky: 35 %
Nákup firem: 35 %
Zemědělská půda: 31 %
Korporátní dluhopisy: 31 %
Umělecká díla: 21 %

Nejméně atraktivní investice

Termínované vklady: 41 %
Akcie českých firem: 26 %
Státní dluhopisy: 25 %
Zlato: 22%
Podílové fondy: 18%

Nejatraktivnějším odvětvím jsou nové technologie

Na otázku, v jakých oblastech hospodářství můžeme v příštích třech až pěti letech očekávat nejlepší zhodnocení, odpovídají čeští milionáři shodně – budoucnost bude patřit novým technologiím. „V Česku mají nové technologie tradici. Investoři hledají odvětví s velkou dynamikou, které by jim zajistilo vysoké výnosy. Nejzajímavějšími oblastmi jsou tak pro dolarové milionáře nanotechnologie, energetika a biotechnologie,“ vyjmenovává Jan Schmid. Tvůrci studie však zároveň upozorňují na to, že i když se investice do energetiky v žebříčku umístily poměrně vysoko, tak jejich podíl v investičním portfoliu milionářů postupně klesá. Odeznívá totiž boom spojený s investicemi do solární energie, která už není zdaleka tak populární jako před lety. Příčinnou jsou především solární daň a zvýšená regulace, které obrousily atraktivitu tohoto odvětví.

Nejatraktivnější odvětví

Nanotechnologie: 41 %
Energetika: 29 %
Biotechnologie: 28 %
IT služby: 23 %
Odpadové hospodářství: 19 %

Nejužitečnější zdroje informací

Kontakty a obchodní partneři: 48 %
Bankéři: 40 %
Investoři a podnikatelé: 28 %
Finanční analýzy: 26 %
Vyhledávání na internetu: 22 %

Další část výzkumu se věnovala tomu, které zdroje informací o investičních možnostech se českým milionářům nejvíc osvědčily. Také zde mají čeští boháči poměrně jasno. Nejužitečnější informace totiž nejčastěji získávají ze svého blízkého okolí. „Milionáři dávají především na rady svých blízkých spolupracovníků, obchodních partnerů a bankéřů. Překvapivě nízká je pak důvěra ve finanční analytiky,“ vysvětluje Jan Schmid z Perfect Crowd. Zástupci J&T upozorňují na to, že v českých médiích v tuto chvíli vystupuje až příliš mnoho finančních analytiků, kteří se vyjadřují takřka ke všem otázkám, takže jejich důvěryhodnost v očích investorů a podnikatelů klesá. Například v sousedním Slovensku je prý situace poněkud jiná a názory finančních analytiků tam mají větší váhu než u nás.

Co negativně ovlivňuje podnikání

Korupce: 57 %
Špatná vymahatelnost práva: 56 %
Nestálost právního prostředí: 41 %
Administrativní zátěž: 40 %

Nejpalčivější problémy

Korupce: 67 %
Nedostatek lídrů a politické vize: 48 %
Efektivita státní správy: 40 %
Fungování justice: 29 %

Vyhlídky nejsou dobré

Že současnou hospodářskou situací nevidí čeští milionáři příliš růžově, vyplývá už ze samotného zaměření jejich investic, které jsou aktuálně hodně „defenzivní“. Spíše než na růst majetku se všichni soustředí na udržení jeho hodnoty.

Zásadním problémem české ekonomiky a podnikatelského prostředí je podle dolarových milionářů špatně fungující státní správa. Vedle korupce je podle nich největší hrozbou špatná vymahatelnost práva, nestálost právního prostředí a zbytečná administrativní zátěž.

Čeští dolaroví milionáři

Čeští dolaroví milionáři jsou převážně vysokoškoláci. V průměru jim je 50 let. Nejmladšímu respondentovi bylo 22 let a nejstaršímu 90 let. Ženy jsou ve skupině dolarových milionářů minoritou, je jich pouhých 10 %. Svět milionářů je stále světem mužů. Dolaroví milionáři jsou nejčastěji majiteli či jednateli firem, vedoucími pracovníky v roli zaměstnance nebo osoby samostatně výdělečně činné. V České republice podle odhadů J&T Banky v současné době žije zhruba 25 tisíc dolarových milionářů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2013 2:45, Bedja

Jo, čeští dolaroví milionáří dokázali vykrást banky a fondy a poslední 10 let už neví jak dál. Když jejich uvěznění nechá na seve čekat. Tedy dělají dnes samé hloupé investice, aby ty miliony zas ztratili. Tedy nevim, jaký má ten článek smysl, když poučení z něj neplyne. Ale asi se najde poučení v těch příspěvcích pod článkem.

+63
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Nákup nemovitosti jako nejlepší investice na stáří. Ano, či ne?

22. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Nákup nemovitosti jako nejlepší investice na stáří. Ano, či ne?

Zajistí nám nákup vlastní nemovitosti klidný důchod, nebo je lepší investovat jinam? Zeptali jsme se Petra Macha, Tomáše Prouzy, Martina Skalického, Lukáše Kovandy a dalších osobností... celý článek

Jak investovat do komodit? Tři kapitáni, jedna loď

8. 2. 2013 | Martin Tománek | 5 komentářů

Jak investovat do komodit? Tři kapitáni, jedna loď

Do titulku posledního článku jsem vtělil otázku, jestli patří komodity do investičního portfolia průměrného investora, a přiblížil jsem debatu, která se na to téma dnes vede. Pokročíme.... celý článek

Očima expertů: Investice pro rok 2013

18. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Investice pro rok 2013

Na čem se dá v tomto roce zbohatnout? Tipy rozdávají Aleš Michl, Aleš Tůma, Jan Traxler, Tomáš Prouza, Tomio Okamura a další osobnosti ze světa financí a byznysu.

Nemovitostní fond: jak investovat do realit, i když na ně nemáte

20. 5. 2011 | František Mašek | 9 komentářů

Nemovitostní fond: jak investovat do realit, i když na ně nemáte

Před pár lety se zdálo, že každá finanční skupina v ČR bude mít vlastní nemovitostní fond. Globální finanční krize ale jejich nástup zastavila. Klasické nemovitostní fondy během ní... celý článek

Největší boháči přestali věřit nemovitostem

25. 6. 2008 | Petr Čermák | 11 komentářů

Největší boháči přestali věřit nemovitostem

Roste počet lidí, jejichž majetek je větší než milion dolarů. Situace nejen na finančních trzích nutí milionáře k větší opatrnosti. Na oblibě tak získávají dluhopisy a hotovost.

Partners Financial Services