Warren Buffett a záchrana Goldman Sachs: Další skvělý počin nejznámějšího investora

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 2. 4. 2013 | 10 komentářů
Warrenu Buffettovi se podařila další fenomenální investice. Bez utracení jediného centu se zařadí mezi největší akcionáře investiční banky Goldman Sachs.
Warren Buffett a záchrana Goldman Sachs: Další skvělý počin nejznámějšího investora

Když Warren Buffett v roce 2008 přispěchal s pětimiliardovou injekcí kapitálu pro kolabující investiční banku Goldman Sachs, mnozí se škrábali na hlavě, co to má zase za lubem. Postupem času se ale ukázalo, že to nebyla vůbec špatná investice. Právě naopak! Podívejme, jakou hru to světoznámý investor přezívaný Mudrc z Omahy rozehrál.

Spása jménem Buffet

Píše se rok 2008 a kreditní krize právě přivedla nejednu velkou banku na pokraj krachu. Pomoc zoufale hledá i americký investiční gigant Goldman Sachs. Warren Buffett a jeho společnost Berkshire Hathaway proto poskytuje bance pět miliard dolarů výměnou za preferenční akcie ve stejné hodnotě a „záruku“ (warranty) na nákup běžných akcií za dalších pět miliard dolarů za tehdejší cenu 115 dolarů za akcii.

Ještě dodejme, že u u preferenčních akcií si Buffett dojednal roční desetiprocentní dividendu. Banka si zase ponechala možnost akcie při výplatě dividendy odkoupit a této možnosti v roce 2011 využila. Při odkupu ale musela banka vyplatit Buffettovi jednorázovou dividendu ve výši 1,64 miliardy dolarů. Z investovaných pěti miliard dolarů se tak Buffettovi za tři roky vrátilo třikrát po půl miliardě dolarů (10% roční dividenda) a navíc 1,64 miliardy dolarů za „předčasné splacení dluhu“. Za tři roky tedy vydělal celkem 3,14 miliardy dolarů, což dává „velmi solidní“ výnos ve výši 63 procent.

Show must go on!

To ale stále není všechno. Buffettova společnost Berkshire Hathaway totiž nadále vlastní „záruku“ (warranty) na nákup dalších akcií Goldman Sachs za cenu 115 dolarů za akcii v celkové hodnotě pět miliard dolarů. Aktuálně se cena jedné akcie banky pohybuje na burze v New Yorku mezi 145 a 150 dolary. Tyto pětileté „záruky“ bude moci Buffett uplatnit v říjnu tohoto roku. Pokud by cena akcií Goldman Sachs zůstala na dnešní úrovni, vydělá na tomto obchodě Buffett dalších přibližně 1,4 miliardy dolarů. Jeho celkový výnos z této investice tak překročí 4,5 miliardy dolarů, zhruba 90 procent investice. To není zlé, co říkáte?

Vývoj ceny akcií Goldman Sachs

Vývoj ceny akcií Goldman Sachs

Zdroj: Reuters

Mezi hlavními akcionáři Goldman Sachs

Minulý týden pak vyplula na svět další zajímavá informace. Warren Buffett se prý dohodl s bankou, že nevyužije svého předkupního práva na nákup zhruba 43 milionů akcií (za pět miliard dolarů při ceně 115 dolarů za akcii), čímž by získal skoro desetinový podíl na této bance. Místo toho s Goldmany vypořádá „záruky“ bez použití kapitálu: Banka vyplatí Buffettovi rozdíl mezi tržní cenou akcií a nominální hodnotou „záruky“, tedy již zmiňovaných přibližně 1,4 miliardy dolarů. Pointa? Tato částka ale nebude vyplacena v hotovosti, nýbrž ve formě akcií Goldman Sachs! 

Berkshire Hathaway se tak stane při stávající ceně jedné akcie vlastníkem zhruba 9,5 milionů akcií Goldman Sachs a se zhruba dvouprocentním podílem se tím pádem zařadí mezi její největší akcionáře. Buffett přitom za nákup akcií neutratí ani cent. Vše získal za to, že bance před pěti lety půjčil pět miliard dolarů s desetiprocentním úrokem.

Vývoj ceny akcií Berkshire Hathaway

Vývoj ceny akcií Berkshire Hathaway
Zdroj Reuters

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Buffett ještě nepatří do starého železa

Takhle se to dělá s velkými penězi! Kdyby drobný investor v roce 2008 koupil akcie Goldman Sachs za cenu 115 dolarů, vydělal by za pět let 28 %. Ani to není špatné, Warren Buffett ale dokázal investicí do Goldman Sachs ve stejném období vydělat 90 %.

Buffett opět všem ukázal, že ještě nepaří do starého železa a moc dobře ví, co dělá. Snad nikdo na světě se nemůže chlubit tolika úspěšnými investicemi jako právě on. Myslím, že se všichni máme ještě hodně co učit a měli bychom využít toho, že Buffett je stále aktivní a sledovat jeho kroky.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 4. 2013 9:54, Vladimir

Takže uveďme to na pravou míru.
Aby se Goldmani zachránili, tak přistoupili na podmínky, které znamenají, že menšinoví akcionáři jsou okradeni jednou na dividendě - dostanou až co zbude po výplatě 10% preferenčních akcií a pak jsou okradeni podruhé naředěním hodnoty jejich podílu emisí nových akcií - takhle to dělal Buffet ve všech firmách kde za doby krize investoval. To vše za asistence ministerstva financí US, které je spojeno s lidmi z Goldman Sachs a také může pomoci nějakými těmi bezúročnými půjčkami či odkupem bezcenných aktiv no a tady je okraden daňový poplatník a každý držitel dolarů, tedy i občané ČR - viz rezervy ČNB držené nyní v dolarech namísto v prodaném zlatě a její ztráty z této držby.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 4. 2013 4:10, Bedja

Zase to má pán z pojišťovny zcela obráceně. Warren Buffett vzal úplatek od zločinné organizace GS a spolupracuje s těmi zločinci. To je jedna z nejhorších investic od Buffetta. Je to nemorální a je to něco jako úplatek a korupce.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ameriku spasí ropa z břidlic

18. 2. 2013 | Jan Traxler | 4 komentáře

Ameriku spasí ropa z břidlic

Těžba břidlicových plynů a břidlicové ropy výrazně pomůže rychlejšímu růstu americké ekonomiky. Nevěříte?

Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

4. 2. 2013 | Peter Garnry | 2 komentáře

Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

V dohledné době by se akcie měly vracet k průměru. Ty, které rostly nejvíc, by měly klesnout, ty co zaostávaly, by měly svoje ztráty umazat. Tak to aspoň říká akciový stratég Saxo Bank... celý článek

Akcie Nokie. Když jsi na dně, můžeš jen nahoru

23. 7. 2012 | Jan Traxler | 8 komentářů

Akcie Nokie. Když jsi na dně, můžeš jen nahoru

Chcete si zaspekulovat? Hledáte vysoké zhodnocení a nevadí vám riskovat? Pak zvažte akcie společnosti Nokia, které jsou na nejnižší hodnotě od roku 1994.

Analýza: Nový investiční hit? Frontier markets

27. 4. 2012 | Jan Traxler | 5 komentářů

Analýza: Nový investiční hit? Frontier markets

Čína, Indie, Brazílie… to jsou v současné době pro investory nejoblíbenější trhy. Daleko větší růstový potenciál však skýtají méně rozvinuté trhy označované jako frontier markets. Jak... celý článek

Warren Buffett: Zapomeňte na zlato, kupujte akcie

25. 10. 2010 | Vladimír Hobza | 7 komentářů

Warren Buffett: Zapomeňte na zlato, kupujte akcie

CNN navštívila legendárního investora Warrena Buffetta. Rozhovor se týkal nejen zlata a současné ekonomiky. Zázrak z Omahy si každopádně nedělá starosti s tím, zda má za posledních... celý článek

Partners Financial Services