Knipl letadla v rukou čiperného důchodce: 1700 podvedených, miliardová škoda

Důchodce z Náchodska, který v uplynulých osmi letech podvodně vylákal ze zhruba 1700 lidí takřka miliardu korun, zadržela v úterý 26. února policie.
Knipl letadla v rukou čiperného důchodce: 1700 podvedených, miliardová škoda

Na známém principu letadla založil svůj velmi účinný podvod 68letý podnikatel. „Ve smlouvách se zavázal, že vklady vložené na jeho soukromý účet bude v 70denních cyklech úročit pěti až devíti procenty. Za rok měly být tedy jejich vklady zúročeny až o 45 procent,“ uvedla Ivana Ježková, krajská policejní mluvčí.

Lidi lákal například na to, že smlouva slibovala neexistující pojištění vkladů u jedné ze zahraničních pojišťoven. „Kromě toho, že obviněný muž nebyl oprávněn poskytovat produkty a služby, které podléhají dohledu České národní banky, věděl, že tyto závazky v žádném případě nemůže dlouhodobě plnit,“ dodává Ježková.

Lidé vkládali i desítky milionů. Účty jsou prázdné

Podnikatel vystupoval ve vztahu ke svým klientům podle jejich výpovědí velmi solidně a věrohodně. Zpočátku skutečně úroky vyplácel podle domluvy, ovšem ne díky investování, ale díky dalším vkladatelům. „Navenek tak vyvolával zdání, že peníze skutečně zúročuje a vkladatelé tak přibývali. Postupně nebyly výjimkou vklady v řádech desítek milionů korun,“ říká Ježková. Další zákazníky tak získával na doporučení stávajících „investorů“. 

Letadlo „spadlo“ v minulém roce. Od začátku roku 2012 se začalo ozývat stále více klientů, kteří žádali vyplatit nejenom úroky, ale svůj celý původní vklad. Problémy s vyplácením začaly vrcholit na jaře roku 2012. „Firma obviněného podnikatele tedy převedla svoje aktivity na jinou společnost a klientům oznámila, že k 31. 12. 2012 původní společnost svoje aktivity končí a že všichni budou k 31. březnu 2013 v plné výši vyplaceni,“ přidává další podrobnosti Ježková.

K výplatě ale nedošlo, nebylo totiž z čeho. Kriminalisté tak pro účely trestního řízení zajistili jako výnos z trestné činnosti alespoň nemovitosti obviněného a jeho dvě motorová vozidla. „Účty byly prázdné,“ říká mluvčí.

Důchodci hrozí až deset let.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 3. 2013 7:32, dre

Lidé vkládali milióny? to jsou blbi.Holt mamon je horší než rakovina.Dobře jim tak.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 3. 2013 20:38, hugo

ani vtipný, ani inteligentní...to jste si spletl web, tohle není Rudé Právo, ale peníze.cz...

Zobrazit celé vlákno

-47
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

SMH: výnos bez rizika, nebo další letadlo?

15. 12. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

SMH: výnos bez rizika, nebo další letadlo?

Jak se stát milionářem? Začněte s miliardou. Tak by se dala shrnout rada pro investory chtivé rychlých zisků „na forexu“.

Naše Finančné Perpetuum Mobile aneb Nechcem zľavu zadarmo

8. 11. 2011 | Aleš Tůma | 38 komentářů

Naše Finančné Perpetuum Mobile aneb Nechcem zľavu zadarmo

Někdo neustále vynalézá perpetuum mobile, jiný studenou fúzi... a někdo zase systém, jak bezpracně dosáhnout doživotní renty.

Nové investiční letadlo létá bez emisí

3. 10. 2011 | Aleš Tůma | 16 komentářů

Nové investiční letadlo létá bez emisí

Akcie padají, spořicí účty už nejsou, co bývaly, podporu stavebního spoření démon Kalousek osekává, na to penzijní se chystá tunel, slamník sežraly myši... Tak co takhle investovat... celý článek

Tutanchamonova kletba

11. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ

Tutanchamonova kletba

Hledat poklady v zemi pyramid se nevyplácí. V roce 1922 otevřel Howard Carter hrobku faraona Tutanchamona. Záhy poté začala jeho spolupracovníky a blízké kosit smrt. Do pyramid se zkrátka... celý článek

NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích

1. 4. 2011 | Jan Boček | 11 komentářů

NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích

Sociální sítě poskytují nové, uvěřitelné kulisy finančním pyramidám. Ty se teď objevují v novém kabátku, jako je česká kopie Facebooku jménem Nameee.

Partners Financial Services