Bublina bibliofilních bublinobijců. Kupte knihu o investicích – nezbude vám na ně!

Aleš Tůma | rubrika: Recenze | 13. 6. 2012 | 1 komentář
Investiční bubliny bublají i tam, kde by to nikdo nečekal. Například na trhu knih o tom, jak se vyhnout bublinám. Dali byste za 250stránkovou příručku 850 dolarů?
Bublina bibliofilních bublinobijců. Kupte knihu o investicích – nezbude vám na ně!

Řeč je o knize Margin of Safety z pera investičního manažera Setha Klarmana. Na Amazonu se výtisk z druhé ruky momentálně prodává za lidovou cenu zmíněnou v úvodu. Exemplář s podpisem autora je v nabídce za 2499 dolarů. Z většiny knihoven už byla kniha dávno ukradena.

Proč takový zájem? Klarman je poněkud stydlivka a je méně známý než třeba Warren Buffett, ale výsledky má o to zajímavější. Od založení před 30 lety do roku 2010 jeho společnost Baupost dosáhla průměrného zhodnocení kolem 20 procent ročně a dnes patří mezi největší hedgeové fondy na světě.

Ponechme stranou námitky škarohlídů, že mezi miliony investorů se vždy najde nějaký takový náhodný šťastlivec. I pokud to je Klarmanův případ, jeho kniha asi nebude brakovou příručkou instantních rad, jak zbohatnout, kterých je plný regál v každém větším knihkupectví. Skrývá se v ní tedy klíč klíč k fenomenálním výnosům?

Hledání akciového grálu

Nechte si poradit u odborníků

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů?

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Klarman si rozhodně nebere servítky při kritice finančních institucí. Přirovnává je ke stádu slonů, které často zašlape zajímavé investice do země, pod jejich skutečnou hodnotu. Šance pro hodnotové investory se často skrývá právě v drobcích (nebo spíš trusu?), které po nich zbudou.

Základní myšlenka je celkem jednoduchá a vystihuje ji už název publikace. Při každé investici je nutné mít určitou bezpečnostní rezervu. Nedá se spočítat, jestli je férová cena akcie X deset dolarů nebo dvanáct. Ale pokud spadne blízko likvidační hodnoty firmy, která je kupříkladu sedm dolarů, víme s dostatečnou rezervou, že jde o dobrou koupi.

Hodnotové investování samozřejmě neznamená kupovat akcie jen proto, že spadly. Firma může být levná zaslouženě. Pravý grál je akcie, která je levná nezaslouženě. Najít ji je samozřejmě složitější...

Pasti na investory

Někdy Klarman nabízí vyloženě hraběcí rady, například: „Investoři, kteří nechtějí prodělat, musí svoje investice nastavit tak, aby přežili, a dokonce prosperovali za jakýchkoliv okolností.“ To ale neznamená, že nemá i mnohem užitečnější poselství, právě naopak. Patří mezi ně třeba rada nepodílet se na IPO „horkých“ akcií. Jakou šanci asi máte, když proti vám stojí investiční bankéř lačný poplatků a emitent s veškerými informacemi o chodu firmy? Kdyby jen tuto radu poslechli zájemci o akcie Facebooku...

Podobných pastí na investory Klarman popisuje víc. Některé jsou známé dodnes, například bublina na trhu spekulativních dluhopisů na přelomu 80. a 90. let. Na jiné si dnes už nikdo nevzpomene, ale všechny spojuje jeden nadčasový znak. Investoři se nechali zlákat na sliby nadprůměrných výnosů, podpořené trochou toho finančního inženýrství, a přestali vnímat skutečná rizika. V dnešní době permanentně nulových úrokových sazeb to může být nadmíru aktuální.

Cena pro nepoučitelné

Anketa

Kolik knih musí přečíst dobrý investor?

Velká část knihy se věnuje různým anomáliím na trhu, na kterých lze vydělat. Nepopisuje ale nic tak převratného, aby to při troše studia nešlo najít v jiných (a levnějších) příručkách o analýze akcií a dluhopisů. Kámen úrazu bývá právě v úspěšné aplikaci v praxi.

Cena 850 dolarů je tedy o to paradoxnější... Ale možná naopak perfektně ilustruje poselství knihy o chování investorů. I když autor čtenářům bez obalu naservíruje, že žádný jednoduchý vzorec na zbohatnutí neexistuje, stejně ho budou v knize hledat.

Seth Kalrman: Margin of Safety
Mimochodem ani Klarman není neomylný, v roce 2010 v obavách z inflace sázel na prudký propad amerických dluhopisů. Zatím se stal pravý opak, výnosy spadly na historická minima. Ne že by to byl zásadní důvod k optimismu. Předlužené vyspělé ekonomiky teď stojí na rozcestí. Buď se sebou začne Evropa „něco“ dělat, nebo se z ní stane druhé Japonsko s chabým růstem a zombie bankami závislými na permanentním přísunu likvidity od centrální banky. I v takové situaci ale budou některé firmy prosperovat a hodnotové investování může pomoci oddělit zrno od plev.

Seth Klarman: Margin of Safety: Risk-Averse Value Investing Strategies for the Thoughtful Investor. HarperCollins 1991.

Autor je analytik Partners Financial Services

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Analýza: Máme se po vlně znárodňování bát investic do Latinské Ameriky?

17. 5. 2012 | Jan Traxler | 5 komentářů

Analýza: Máme se po vlně znárodňování bát investic do Latinské Ameriky?

Po sérii znárodnění v Bolívii a Argentině berou investoři nohy na ramena. Má smysl investovat v Latinské Americe? Není to příliš rizikové?

Fejsbúk a další aj-pí-ou: Lajkovat, nebo nelajkovat?

20. 3. 2012 | Aleš Tůma | 3 komentáře

Fejsbúk a další aj-pí-ou: Lajkovat, nebo nelajkovat?

Facebook nedávno za nemalé mediální pozornosti oznámil, že uvede svoje akcie na burzu. Když vám zavolá makléř a bude vás přesvědčovat, abyste tuto jedinečnou příležitost využili, je... celý článek

Tomáš Packa: Investujeme bez emocí

3. 3. 2012 | Martin Vlnas | 5 komentářů

Tomáš Packa: Investujeme bez emocí

„Snažíme se omezit vliv lidského rozhodování, nepodléhat stádním náladám, kterým propadají individuální investoři,“ říká Tomáš Packa, portfoliomanažer investiční společnosti C-QUADRAT... celý článek

Akcie na rok 2012

27. 12. 2011 | Jan Traxler | 20 komentářů

Akcie na rok 2012

A máme za sebou zase jedny Vánoce. Dostali jste pod stromeček, co jste si přáli? Pokud ne (ale vlastně i pokud ano), můžete si něco nadělit sami. Po třech letech se opět rýsují zajímavé... celý článek

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

16. 11. 2011 | Jan Müller | 16 komentářů

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

Na Peníze.cz jsme o už psali o churningu. Tedy praxi, kdy makléř s vašimi investicemi pracuje nad míru: koupí, prodá, koupí, prodá – až celou investici rozpustí v poplatcích za každou... celý článek

Partners Financial Services