Analýza: Nový investiční hit? Frontier markets

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 27. 4. 2012 | 5 komentářů
Analýza: Nový investiční hit? Frontier markets
Čína, Indie, Brazílie… to jsou v současné době pro investory nejoblíbenější trhy. Daleko větší růstový potenciál však skýtají méně rozvinuté trhy označované jako frontier markets. Jak na těchto trzích investovat?

Termín emerging markets všichni známe a běžně používáme. I mezi rozvíjejícími se trhy však existují značné rozdíly, a tak se postupně začaly dělit na více a méně rozvinuté emerging markets. Pro méně rozvinuté rozvíjející se trhy se v poslední době vžil nový termín „frontier markets“. 

Mezi frontier markets se řadí Argentina, dále arabské země Kuvajt, Katar, Bahrajn, Omán a Saúdská Arábie. Z Afriky sem patří všechny země se zavedenou burzou a dostatečnou likviditou vyjma Jihoafrickou republiku, která patří mezi klasické emerging markets. Na asijském kontinentu najdeme šest států spadajících do kategorie frontier markets – Kazachstán, Mongolsko, Vietnam, Srí Lanku, Pákistán a Bangladéš. V Evropě máme také řadu frontier markets, je to v podstatě celý Balkán včetně Rumunska a Bulharska, Ukrajina a Pobaltí.

Proč investovat do frontier markets?

Investiční poradna na Peníze.cz

Máte peníze? A máte jich málo? Pochopitelně, vždycky by jich mohlo být víc. Tak s tím něco udělejte! Poraďte se s poradnou.

Investiční poradnu na Peníze.cz vede Marek Hatlapatka, vedoucí analytického oddělení investiční společnosti Cyrrus.

Cyrrus

Kromě evropských zemí se všechny frontier markets vyznačují rychle rostoucím počtem obyvatel, přitom s poměrně nízkou penetrací pro nás běžných spotřebních produktů a služeb. Tak například v Nigérii, se 170 miliony obyvatel sedmé nejlidnatější zemi na světě, má mobilní telefon méně než 60 procent lidí, víc než dvě třetiny obyvatel nemají vlastní bankovní účet. Zajímavý investiční potenciál zde tedy skýtají mimo jiné i akcie bank a telekomunikačních společností, které na rozvinutých trzích patří k málo perspektivním investicím.

Z pohledu volatility, likvidity i právní ochrany jsou akcie frontier markets bezpochyby rizikovější než akcie z velkých rozvíjejících se trhů jako Brazílie nebo Čína, o rozvinutých západních trzích ani nemluvě. Ovšem z pohledu ocenění akcií v poměru k ziskům firem se frontier markets s průměrným P/E 11 jeví jako bezpečnější investice než akcie v USA s P/E 14. Při tom u akcií na frontier markets se očekává daleko větší růst ziskovosti, takže P/E podle očekávaných zisků pro rok 2012 vychází pouze 9.

Obecně tyto ekonomiky rostou rychleji než rozvinuté. To je samozřejmě citelné jak na makro úrovni (HDP), tak na mikro úrovni (růst zisků firem). Investiční společnost City of London uvádí u indexu MSCI Frontier Markets pro rok 2012 očekávaný růst zisků na akcii o 18 procent. Pro srovnání u indexu MSCI Emerging Markets uvádí očekávaný růst zisků na akcii pouze 5 procent.

Templeton Frontier Markets překonává index MSCI

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Drobný investor může do akcií společností na frontier markets investovat prostřednictvím fondu Templeton Frontier Markets. Více fondů s podobným zaměřením v seznamu fondů s povolením k veřejné nabídce v ČR nenajdete. A nakupovat jednotlivé akcie přímo na burzách v Nairobi nebo Lagosu je pro malé investory prakticky nereálné.

Fond Templeton Frontier Markets je ale velmi dobrou volbou. Od založení dne 14. 8. 2008 zhodnotil investorům vložené prostředky o 60 procent, zatímco index MSCI Frontier Markets za stejné období poklesl o 20 procento. To je obdivuhodná outperformance

Vývoj investice do fondu Templeton Frontier Markets

Zdroj: Franklin Templeton Investments

Mark Mobius lépe skládá portfolio

Za úspěchem fondu stojí světoznámý portfoliomanažer Mark Mobius a jeho investiční tým, který se zaměřuje na rozvíjející se trhy. Po sektorové stránce se fond od indexu MSCI Frontier Markets příliš neliší. Hlavní zastoupení mají akcie bank, telekomunikačních společností a firem z těžebního a zpracovatelského průmyslu. Fond má ale mnohem lépe rozloženo portfolio regionálně.

Index MSCI zohledňuje tržní kapitalizaci jednotlivých akcií a díky tomu akcie kuvajtských firem zabírají v indexu 30 procent. Společně s Katarem a Spojenými arabskými emiráty tvoří více než polovinu indexu. Naproti tomu fond Templeton Frontier Markets má v portfoliu rovnoměrněji rozložené pozice na asijských, afrických i východoevropských trzích.

Regionální struktura portfolia fondu a indexu

Vhodné pro agresivní investory a dlouhodobé investice

Chcete investovat, ale máte obavy o své úspory? Chcete spravovat své finance s jistotou, ale přesto vydělávat? Investujte s Garancí Plus, která vám přináší 100% návratnost investice a možnost zajímavého zhodnocení.
Více informací o produktu
Nyní sjednáte i přes internet! Sjednat online >>>

Pro agresivního investora jsou frontier markets jako dělané. Jejich potenciál se hodí zejména pro dlouhodobé investice, ideálně na bázi pravidelného investování. Fond od společnosti Franklin Templeton Investments má na poli frontier markets monopol a díky velmi dobré diverzifikaci stojí za zvážení i jako koření do konzervativnějších dlouhodobých portfolií.

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fejsbúk a další aj-pí-ou: Lajkovat, nebo nelajkovat?

20. 3. 2012 | Aleš Tůma | 3 komentáře

Fejsbúk a další aj-pí-ou: Lajkovat, nebo nelajkovat?

Facebook nedávno za nemalé mediální pozornosti oznámil, že uvede svoje akcie na burzu. Když vám zavolá makléř a bude vás přesvědčovat, abyste tuto jedinečnou příležitost využili, je... celý článek

Tomáš Packa: Investujeme bez emocí

3. 3. 2012 | Martin Vlnas | 5 komentářů

Tomáš Packa: Investujeme bez emocí

„Snažíme se omezit vliv lidského rozhodování, nepodléhat stádním náladám, kterým propadají individuální investoři,“ říká Tomáš Packa, portfoliomanažer investiční společnosti C-QUADRAT... celý článek

ETF a contango: pořádný tanec s vašimi penězi

1. 3. 2012 | Vlad Ender | 2 komentáře

ETF a contango: pořádný tanec s vašimi penězi

Mantra posledních let zněla „investuj do komodit, investuj do komodit, investuj do komodit“. A protože ne každý si může zaparkovat na zahradním jezírku tanker s ropou, hledali jsme... celý článek

Očima expertů: Investice. Kde zbohatnout v roce 2012?

20. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: Investice. Kde zbohatnout v roce 2012?

Výhledy na rok 2012 nejsou dobré. Možností k dobrým investicím prý nebude mnoho. Vždy se ale najdou výjimky. Kde bude šance vydělat podle ekonoma Aleše Michla, podnikatele Tomia Okamury,... celý článek

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

5. 12. 2011 | Václav Valášek | 14 komentářů

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

Konec roku je záminka pro analytiky, aby předvedli svůj ostrovtip. Jak houby po radioaktivním dešti raší investiční doporučení na rok příští. Všechna se ohánějí grafy a čísly, vypadají... celý článek

Partners Financial Services