Nové investiční letadlo létá bez emisí

Aleš Tůma | rubrika: Co se děje | 3. 10. 2011 | 16 komentářů
Nové investiční letadlo létá bez emisí
Akcie padají, spořicí účty už nejsou, co bývaly, podporu stavebního spoření démon Kalousek osekává, na to penzijní se chystá tunel, slamník sežraly myši... Tak co takhle investovat do emisních povolenek?

Právě na ty se po zlatě, diamantech a kdovíčem ještě zaměřila pozornost stavitelů investičních pyramid. Tedy alespoň podle inzerátů rozesetých po internetu, které lákají ke spolupráci s australskou firmou Carbon Central Network.

Letadlo do ráje

Systém je jednoduchý, nakoupíte si startovní balíček – nejlevnější za 120 eur, VIP balíček „Carbon Trader“ za 400. Balíček obsahuje (údajně) emisní povolenky, se kterými můžete poté obchodovat. A samozřejmě si budovat vlastní tým, jehož každý člen si také koupí startovní balíček...

Myšlenka emisních povolenek je celkem známá a jednoduchá. Země, které podepsaly Kjótský protokol, se tak zavázaly nepřekročit určitý objem emisí CO2. Za tím účelem vydávají povolenky, se kterými se dá obchodovat například na některé z komoditních burz. Pokud to vlády myslí s bojem proti americkým imperialistům... pardon, proti globálnímu oteplování vážně, budou postupně utahovat šrouby, snižovat povolené množství emisí a ceny povolenek porostou do závratných výšin. Dá se na tom vydělat a ještě zároveň zachránit orangutany!

Ponechme stranou debatu, jestli má podobný systém smysl a jestli může uspět (rozvojové země si o tom myslí své). Zaměřme se čistě na CCN. Kde je háček?

Slibem nezarmoutíš. Veselme se tedy!

Prvním varovným znamením jsou desítky stejných naklonovaných kostrbatě strojově přeložených webových stránek. Ty obsahují velmi líbivé řeči o tom, jak všichni společně zachráníme naší zelenou (nikoli modrou) planetu, ale velmi málo konkrétních informací. Samozřejmě nesmí chybět slib vysokých výdělků. Apel na ekologii je mimochodem dobrý marketingový nápad, zřejmě jde o první multilevel zacílený na zeleně orientované jedince, což je rostoucí trh!

Z webů CCN není jasné, kdo komu co má vlastně prodávat. Tedy jestli se hezky česky znějícími „carbon kredity“ myslí emisní povolenky, nebo tzv. uhlíkové offsety, což je něco docela jiného. S uhlíkovými offsety se lze setkat třeba při nákupu letenek – „připlaťte si 10 dolarů a my za vás vysadíme strom“.

Anketa

Účastníte se MLM letadel?

Propojení s emisními povolenkami existuje – znečišťovatelé mohou získat povolení emitovat CO2 i investicí do uhlíkových offsetů. Ne každý offsetový projekt se ale automaticky počítá, musí nejdříve získat oficiální schválení. Některé projekty ve třetím světě dopadají vysloveně tragikomicky, přinejmenším když se do nich zapojují rockové hvězdy.

Proč ČEZ nenakoupí u Františka?

Každopádně představa, že některý průmyslový či energetický gigant půjde místo burzy nebo specializované firmy kupovat povolenky od „carbon tradera“ Franty Vopičky, je poněkud úsměvná.

Perlička na závěr – jak jsme na tom s raketově rostoucími cenami emisních povolenek v ČR? Inu, jsou tak drahé, že je ČEZ a další firmy dostaly od vlády zdarma...

Poznámka závěrem: Jak vyplynulo na povrch po publikaci článku, vedoucí osoby firmy CCN, Erminio Kotlar a John Campbell, už za sebou zřejmě jedno letadlo mají (nebo snad došlo k dvojnásobné shodě jmen?). Podle tohoto dokumentu, který je ke stažení z kalifornských vládních stránek, šlo o letadlo s názvem „LifeWealth8“.

Autor je analytikem Partners For Life Planning

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 4. 2014 9:00, Fero Gachulinec

V CCN sa situacia a tym aj nas sentiment nastastie zmenila tym, ze p. Sabine Raabe z House of Lords UK zagarantovala vygenerovanie znacneho poctu (v milionoch rocne) karbonovych kreditov v pomerne kratkej dobe z dvoch REDD projektov v Kolumbii, ktore su pod zascitou nadacie ZEM. Nadaciu ZEM (THE EARTH FOUNDATION) zalozila prave Sabine Raabe.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 10. 2011 22:39, Karel Kortyš

Omlouvám za předchozí chybné oslovení, takže ještě jednou.
Vážený pane Tůmo. Pravděpodobně jste snědl veškerou moudrost světa. To Vám ale neberu... Nezdá se Vám však poměrně riskantní napsat o společnosti CCN, že je to letadlo? Máte veškeré dostupné informace o společnosti? Určitě ne. Myslím si, že si tímto možná koledujete i o žalobu. Abyste v budoucnu Vaše příští jízlivé články nepsal jen okousanou tužkou na cár papíru v ubytovně Armády spásy. Jsem si celkem jist, že společnost zváží potřebné právní kroky za Vaše nelichotivá, pomlouvačná a ničím nepodložená tvrzení. S pozdravem Kortyš

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tutanchamonova kletba

11. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ

Tutanchamonova kletba

Hledat poklady v zemi pyramid se nevyplácí. V roce 1922 otevřel Howard Carter hrobku faraona Tutanchamona. Záhy poté začala jeho spolupracovníky a blízké kosit smrt. Do pyramid se zkrátka... celý článek

Nejlepší život s Best Life? ČNB varuje!

28. 4. 2011 | František Mašek | 19 komentářů

Nejlepší život s Best Life? ČNB varuje!

Potřebujete peníze, chcete vypovědět životní pojištění nebo hledáte zajímavou investici? Pardubická firma Best Life nabízí odkup životního pojištění až za trojnásobek odkupní hodnoty!... celý článek

Edbusy: neslavný konec velkých slibů

19. 4. 2011 | František Mašek | 22 komentářů

Edbusy: neslavný konec velkých slibů

Klientům slibovali, že za deset měsíců zhodnotí jejich necelých dvacet tisíc na osm set tisíc korun. Ekonomické perpetuum mobile se ale nějak zadrhlo. Krajský soud v Brně odsoudil manažery... celý článek

NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích

1. 4. 2011 | Jan Boček | 11 komentářů

NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích

Sociální sítě poskytují nové, uvěřitelné kulisy finančním pyramidám. Ty se teď objevují v novém kabátku, jako je česká kopie Facebooku jménem Nameee.

Partners Financial Services