Nejlepší příležitosti se rodí z krize

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 22. 9. 2011 | 14 komentářů
Nejlepší příležitosti se rodí z krize
Jsme na prahu velké krize. Neměli bychom ale házet flintu do žita – právě v krizích se rodí nejlepší nápady a příležitosti.

Poslední týdny se mě lidé ptají: „Jak to, že jsi najednou takový pesimista? Proč tolik strašíš lidi?“ Ano, už tři měsíce píšu samé negativní výhledy, jsem ohledně dalšího vývoje v Evropě i USA velkým pesimistou. Straším lidi, že situace v Evropě je vážná, euro už dlouho nevydrží, že se blíží skutečná krize a že globální hospodářská recese už je v plném proudu, ačkoliv to statistiky potvrdí zhruba s půlročním zpožděním.

Strategie: prodat a držet (se)

Doporučuji jim, aby prodali akcie, zejména veškeré pasivní indexové produkty, než bude situace ještě horší. Sám jsem s klienty začal prodávat akcie pozdě, začali jsme ve větším prodávat až od června, měli jsme tak učinit hned koncem loňského roku. Ale pořád lepší realizovat ztrátu dvacet procent než procent padesát. Momentálně držíme pouze vybrané silně podhodnocené nebo silně růstové akcie.

Doporučuji jim také zbavit se eur a nemít velký kapitál u evropských bank a ve fondech peněžních trhů, které by mohly být citelně zasaženy dluhovou spirálou a pádem eura. V žádném případě bych nechtěl mít v portfoliu evropské dluhopisy. A vyhýbal bych se i americkému dolaru.

Dieta může být užitečná

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Zároveň jsem ale i optimista, protože právě v krizích se rodí nejlepší podnikatelské a investiční příležitosti. Nikomu neradím, aby si na zahradě vykopal skrýš a schoval se do ní. Naopak povzbuzuji lidi, aby s možností velké krize počítali, připravili se na ni a využili příležitostí, které nám naskytne.

Klesající tržby nutí podnikatele vymýšlet nové nápady na zlepšení výrobků nebo poskytovaných služeb a zvýšení konkurenceschopnosti. Proto se říká, že hospodářská recese je užitečná – pročistí trh od neefektivností a stimuluje nové nápady. Každý úspěšný podnikatel mi dá zapravdu, že těžké časy jsou vždy nepříjemné, ale pro rozvoj byznysu jsou nepostradatelné.

Krize může být také požehnáním pro investory, pokud mají připravený kapitál k nákupům a pevné nervy. Ceny akcií, nemovitostí i komodit by měly v následujících měsících klesat. Můžete si tak po třech letech opět nadělit pod stromeček nějakou tu akcii z vánočních výprodejů. Na nákup investiční nemovitosti je, myslím, stále ještě pár let čas, než ceny opravdu klesnou na zajímavou úroveň.

TIP REDAKCE

Investiční univerzita na Peníze.cz

Chcete investovat, ale napřed byste rádi problematiku prozkoumali ze všech stránek? Není třeba – pro začátek stačí naše stránky. Vyzkoušejte Investiční univerzitu na stránkách Peníze.cz.

V krizích se rodí nápady a příležitosti

Sám mám tedy smíšené pocity. Na jednu stranu mám velké obavy z krize a děsím se toho, kam až může vývoj v následujících měsících dospět. Na druhou stranu vím, že v roce 2009 jsme po „krizičce“ (v porovnání s krizí, která se blíží, to byla opravdu jen malá krizička) vydělali s klienty 75 procent. Bude rok 2012 podobně úspěšný? Věřím, že ano.

Zatímco v tomto roce se nám vůbec nedaří, spálili jsme si ruce na účetních podvodech u akcií čínských firem, realizovali jsme i další nepovedené investice a po dvou úspěšných letech jsou nyní klienti od ledna ve ztrátě 20–25 procent, rok 2012 by mohl být opět rokem investičních příležitostí.

Anketa

Těšíte se na krizi?

Z podnikatelského hlediska mě „doba temna“ nutí přemýšlet a hledat cesty, jak zajistit firmě stabilnější příjmy. Když nejsou klienti v zisku, není ani podíl na zisku, a tudíž nejsou ani peníze na pracovníky. Takže musím hledat jiné možnosti. Proto jsme také od srpna spustili službu FINEZ Research a chceme ve větší míře dělat kurzy pro investiční poradce. To jsou pro firmu pevné příjmy bez ohledu na vývoj na trzích. A to vše by se nezrodilo, kdyby mě k tomu nenutily „těžké časy“.

Takže ať už jste podnikatel, investor, finanční poradce, nebo třeba švadlena, vězte, že krize s sebou vždy přináší špatné i dobré. Pomalé, neflexibilní a málo kreativní stáhne ke dnu. Bystřejší lidé, otevření inovacím, naopak z krize vychází posíleni. Má rada na závěr zní: „Zařaďte se do správného tábora a buďte připraveni jednat.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 9. 2011 20:34, KarelT

Ona ta krize není jen finanční, můj názor je že jde mnohem hlouběji a v širším záběru. Kupříkladu ještě nikdy nebyla společnost tak složitá a závislá na faktorech které nemůže pořádně ovlivňovat. V Japonsku udeří tsunami a u nás to bude mít za následek zdražení elektřiny. Takže pokud krize kupříkladu způsobí částečnou de-globalizaci, viděl bych alespoň nějaký přínos. Ovšem pokud to nedopadne úplně špatně (třeba válkou). Možná se za 10-20 let opět dočkáme vlastního domácího zboží a potravin, které sice asi bude dražší, ale kvalitnější a hlavně dají normální práci našim lidem. Ne, opravdu si nemyslím že je dobré když je město přecpaný spoustou krámů s čínskýma blbostma, hernama, kancelářema realitek, pojišťoven, bank a dalších "služeb"....

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 9. 2011 7:37, gabriel

Doporučuje i akcie: budou laciné, můžete si nějakou dopřát pod stromeček. Ale článek není věnovaný investičním doporučením, je to – viz ostatně rubriku – spíš komentář o tom, co také přináší krize. Tedy příležitost k očistě, k novým přístupům atd. Neměl bych autorovi za zlé, že to ilustruje i vlastním příkladem.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

9. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

Přečtěte si, jak se na současnou zlatou investiční horečku dívají členové NERVu Jan Procházka a Jiří Weigl, ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka, podnikatel... celý článek

Jak chránit majetek před hyperinflací, devalvací měny a bankovní krizí?

5. 9. 2011 | Jan Traxler | 18 komentářů

Jak chránit majetek před hyperinflací, devalvací měny a bankovní krizí?

Během několika let se můžeme potýkat s hyperinflací a devalvací měn, ještě dříve můžeme být svědky bankovní krize. Přitom aktuálně upadá svět do hospodářské recese a ke slovu se hlásí... celý článek

Nepanikařte, bude líp. Možná...

30. 8. 2011 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Nepanikařte, bude líp. Možná...

Politici stvořili systém, na který nestačí. Jejich neschopnost může přivodit další vážnou krizi.

Akcie ve výprodeji… a to je jen začátek

12. 8. 2011 | Jan Traxler | 12 komentářů

Akcie ve výprodeji… a to je jen začátek

Akciové trhy zachvátila panika. Analytici radí „Nepanikařte a využijte propadu k nákupům.“ Souhlasím, ale dodávám: nakupujte postupně na horizontu cca šesti měsíců, protože pravděpodobně... celý článek

Škola finanční gramotnosti: úvod do investování

2. 8. 2011 | Roman Baroš | 11 komentářů

Škola finanční gramotnosti: úvod do investování

Na účtu peníze nevydělávají, sotva si udrží hodnotu. Rádi byste tedy investovali, ale máte strach a pocit, že investování je výsada bohatých. A nevíte jak na to. Strach mít nemusíte,... celý článek

Partners Financial Services