Edbusy: neslavný konec velkých slibů

Edbusy: neslavný konec velkých slibů
Klientům slibovali, že za deset měsíců zhodnotí jejich necelých dvacet tisíc na osm set tisíc korun. Ekonomické perpetuum mobile se ale nějak zadrhlo. Krajský soud v Brně odsoudil manažery firmy Edbusy Martina Žouželku a Lukáše Přibyla na 8,5 a 7,5 roku do vězení.

Zázrak jménem Edbusy (Education Business System) se nekoná! Jak sdělila serveru Peníze.cz mluvčí Miroslava Sedláčková, Krajský soud v Brně odsoudil manažery firmy Martina Žouželku a Lukáše Přibyla do vězení na 8,5 a 7,5 roku. Klientům slibovali, že jejich necelých dvacet tisíc promění během deseti měsíců na čtyřicetinásobek – 800 tisíc korun. Policie ve firmě zabavila 211 milionů korun, odhadovaná škoda ale činí přes půl miliardy. Počet poškozených se pohybuje kolem 12 tisíc.

Čtenářský maraton

Vzhledem k velkému počtu poškozených a komplikovanosti případu trvá čtení rozsudku již dva týdny. Soudce nejprve konstatoval, že jsou oba obžalovaní vinni, potom začal číst jména všech poškozených, jak mu ukládá zákon. Teprve včera se dostal k tomu, aby oznámil výši trestu. Za co soud Žouželku a Přibyla odsoudil, bude zřejmě podle Sedláčkové přečteno v pátek. Obžaloba hovořila o podvodu a neoprávněném podnikání.

Oba odsouzení tvrdí, že jsou nevinní, kdyby prý jim policie nebránila v podnikání, své sliby by splnili. Hodlají se odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Půjč si. A víra tvá ti vydělá!

Na počátku této povedené kauzy nebylo slovo, ale Schopná půjčka a Rentiér PIL (Produkt pro Inteligentní Lidi). Tyto produkty měly podle firmy Edbusy, která je zařizovala, přinést klientům do kapes až osm set tisíc – a to od třetí strany, neznámého dobrodinného investora. O půjčce se mluvilo snad proto, že pánové z Edbusy neměli povolení České národní banky (ČNB) investovat či zprostředkovávat obchody. Nevybírali tedy peníze na investici, ale peníze za „zprostředkování půjčky“. Vlk se tak podle představitelů firmy zřejmě nažral a koza zůstala celá. ČNB však tento postup označila za neoprávněné shromažďování vkladů, k němuž neměla Edbusy povolení.

Nejednejte bezhlavě!

Sliby jsou chyby, kdežto fakta zůstávají fakty:

  • Máte aspoň hrubou představu, do čeho, na jak dlouho a za jakých podmínek investujete nebo za jakých podmínek si půjčujete?
  • Podívejte se na internet, zda tam nenajdete o firmě negativní informace.
  • Jak je firma, které svěřujete peníze, veliká, jaké má renomé a jaké reference, nejsou to jen pochvaly od „tety Běty“ či „strýce Jeronýma“?
  • Je firma v obchodním rejstříku? Jaký je předmět její činnosti a základní kapitál?
  • Má firma povolení k investování či zprostředkování investic od ČNB či od zahraničních subjektů? A je v seznamu regulovaných a registrovaných subjektů ČNB. Pozor na „české pobočky zahraničních firem“, které údajně žádnou licenci nepotřebují!
  • I když název společnosti připomíná renomovanou zahraniční instituci, důkladně si ji proklepněte!
  • U internetových obchodníků si ověřte, zda mají potřebné povolení, nejméně dvakrát!
  • Když někdo nabízí daleko vyšší výnosy než bankovní vklady, ptejte se na základě čeho. Zdůrazňuje přitom firma dostatečně rizikovost podobné investice? Pozor na produkty s garantovanými výnosy!
  • Pozor na „složené investice“. Proč investovat na základě půjčky, když to jde bez ní?
  • Vymyslet něco vskutku nového je obtížné. Nevěřte na perpetua mobile a utajená know-how, která nikdo nesmí znát.
  • V případě jakýchkoliv nejasností kontaktujte ČNB.

A dá se nakonec hovořit i o neoprávněném zprostředkování investic – pracovníci Edbusy na webu tvrdili, že peníze klientů zhodnocuje někdo jiný.

Podrobnosti ale tajili – viz třeba článek Edbusy kličkuje na Finmagu.  Na přímou otázku, jak to tedy funguje, tehdy majitelé firmy autorovi článku dali pěkně přímou odpověď: svěřte nám peníze a po deseti měsících zjistíte, že program funguje. Geniální rada! Řadě poškozených klientů Edbusy však zřejmě podobný popis cesty k vysokému výdělku přišel normální…

A netrapte se nyní nad finanční negramotností českého národa – hlásí se i poškození důvěřivci ze Slovenska, Maďarska, Rakouska či Polska.

Na dotaz, jak je možné vydělat garantovaných 12 % nebo i více, majitelé firmy uvedli, že jde o obchodní tajemství. Vymysleli totiž něco nového a nemohou být konkrétnější, aby jim někdo jejich know-how nepřebral. Nepřipomíná vám to něco? Podobná argumentace není u firem pohybujících se na hraně zákona (tady šlo podle prvoinstančního rozsudku o podnikání za hranou zákona) nic nového.

Na serveru firmy Edbusy se bylo pouze možné dozvědět, že investice směřují do nemovitostí, oblasti cestovního ruchu, rozvoje obchodních systémů; obchodovalo se prý však také na burze a investovalo do komodit. Příznačné je, že se vedení společnosti bránilo označit veřejně své aktivity za investování či zprostředkovatelskou činnost. Ve  vyjádření pro server Finmag se k tomu však jaksi mimoděk přihlásilo. Doslova v něm stálo: „Jistě pochopíte, že konkrétní odpověď vám neposkytne jak společnost Edbusy, tak i jiné společnosti a subjekty zabývající se zprostředkováním finančních produktů.“ Takže – zprostředkování obchodů.

Bububu státe, arbitráž na tebe!

Anketa

Co říkáte trestům pro šéfy Edbusy?

Po zásahu policie vedení firmy dokonce hrozilo státu arbitráží, při které by ho žalovalo přibližně o 1,7 miliardy korun. Kvůli postupu policie, která jim údajně bránila v podnikatelské činnosti. Že podle ČNB firma ke svým aktivitám potřebovala licenci a tu neměla? To nestojí za řeč! Jak přitom informoval server Peníze.cz zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí Jakub Haas, žádná arbitráž s Edbusy neprobíhala a ani neprobíhá.

Společnost se základním kapitálem dva miliony korun – již na první pohled skutečně dostatečně velkým, aby dokázala plnit své závazky stamilionové závazky – je od 15. května 2009 v likvidaci.

Když si zadáte na webu adresu edbusy.cz, jste přesměrováni na stránky DV Money. To je prý zkratka z „dáme vám money“, pardon peníze. Nabízí regionální inzerci půjček, úvěrů, hypoték a pojištění. Inzeráty si tu podávají zejména nebankovní poskytovatelé půjček a takzvané oddlužovací společnosti. Tedy přesně ty firmy, které „líčí“ na klientelu, kterou dokázala pobláznit Edbusy: chudé, chudší, zadlužené a předlužené. Tentokrát si však jistě všechny dají pozor, aby se jejich podnikání nedostalo do rozporu se zákonem...

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 4. 2011 6:56, franc

Autor zřejmě nemá správné informace(což by jistě měl mít) a nebo záměrně mlží. Jestliže je podle něj 9520Kč necelých 20tis tak by se měl vrátit na první stupeň ZŠ. A pokud pro někoho zprostředkuji službu a vyberu za to peníze, tak žádnou licenci nepotřebuji.

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 4. 2011 13:34, petr

Nebyly to sliby, byly záměry.Firma vše plnila,pak přišla policie a přerušila chod firmy. Neexistuje společnist,která by ustála takový zásah. Pak byla nařčená že neplní.Jistě že ne,protože nemohla na sé účty. Další věcí je to, že nešlo o zhodnocení vkladu na 800 tisíc,ale poskytnuté úhrady na spracování věru a následné sprostředkování jeho výplaty od externého investora klientovi.A to bylo těch 800 tisíc.Nepřetáčejte prosím podle svých potřeb své domněnky že šlo o zhodnocení, to je zhovadilost.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích

1. 4. 2011 | Jan Boček | 11 komentářů

NAMEEE: Nová pyramida na tekutých píscích

Sociální sítě poskytují nové, uvěřitelné kulisy finančním pyramidám. Ty se teď objevují v novém kabátku, jako je česká kopie Facebooku jménem Nameee.

Capital Partners končí, soudům se však nevyhne

18. 2. 2011 | František Mašek | 17 komentářů

Capital Partners končí, soudům se však nevyhne

Po dvacetimilionové pokutě a odchodu z pražské burzy ukončí firma Capital Partners činnost obchodníka s cennými papíry. Není divu. ČNB jí neudělila jen vysokou pokutu, ale zakázala... celý článek

Madoff: Podvodník, kterého odhalila až finanční krize

23. 12. 2008 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Madoff: Podvodník, kterého odhalila až finanční krize

Americký investiční guru Bernard Madoff připravil klienty podle obžaloby o 50 miliard dolarů. Podvody mu procházely díky nadhodnocování výnosů i hodnoty aktiv. Přitom bližší pohled... celý článek

Partners Financial Services