Očima expertů: kam investovat na rok, kam na pět let

Očima expertů: kam investovat na rok, kam na pět let
Dokud nemáte nic, je vám na světě blaze. Jak ale jednou přijdou peníze, začínají starosti: jak se o ně postarat, kam je investovat, aby nechřadly a rozmnožovaly se. Co radí experti?

Peníze.cz se investováním zaobírají pravidelně. Kromě článků na dané téma a zpráv z finančních trhů přinášejí i denní přehled o tom, jak si vedou komodity, akcie, dluhopisy i fondy nebo světové měny.

Na našich stránkách najdete také  Investiční univerzitu, ta shrnuje jakési minimum, které by měl ovládnout každý, kdo se chce pustit na bouřlivé vody investování. Nejvíc se ale stejně vždycky vyplatí naslouchat i těm, kdo se danou věcí – v našem případě tedy investováním – zabývají profesionálně. Nuže, tady jsou.

Milan TOMÁŠEK

hlavní stratég ČP Invest

Milan Tomášek, hlavní stratég ČP Invest

ROK: Vyhledával bych investice v ropném sektoru, konkrétně ve společnostech, které zajišťují služby pro těžařské firmy a jako perspektivní se jeví také „uranové tituly“. Určitě bych se vyhnul investicím do peněžních fondů, které nabízejí velmi omezený prostor pro zajímavé zhodnocení. Reálné výnosy (očištěné o inflaci) budou totiž záporné.

5 LET: Vyhledával bych příležitosti u farmaceutických společností, které jsou velmi levné, případně investice do zlata, stříbra a těžařských firem. Z dlouhodobého hlediska bych omezil investice do státních dluhopisů. Důvodem jsou nízké úrokové sazby, hrozba inflace a snižování ratingů.

Štěpán PÍRKO

hlavní portfoliomanažer Colosseum

ROK: Letos očekáváme prostředí ekonomického růstu se zvyšující se inflací. V tomto prostředí jsou dobré cyklické komodity, jako je měď nebo ropa a akcie. Pozitivně stále vidíme zemědělské komodity, zejména kukuřici, kávu nebo rýži. Hodně však bude záležet na velikosti osetých ploch, což se dozvíme až v březnu. Nemějte všechno na kapitálových trzích. Vzhledem ke stále přetrvávajícímu riziku bankrotu některého velkého dlužníka je vhodné držet část portfolia ve zlatě a paradoxně i v hotovosti.

5 LET: Očekáváme, že vzhledem k enormnímu zadlužení států se centrální banky rozhodnou problém „vyřešit“ inflací. Ochranu před inflací poskytnou reálná aktiva, jako jsou komodity, zlato nebo nemovitosti. V prostředí vysoké inflace je nevhodné držet peníze na běžném účtu, termínovaném vkladu nebo v dluhopisovém fondu.

Petr HLINOMAZ

burzovní analytik BH Securities

ROK: Letos, možná hlavně v první polovině roku, by to měly být americké akcie, vyhnout se asi dluhopisům. Inflace, hrozba růstu úrokových sazeb nebo kreditní riziko státních dluhopisů omezují možnosti zisků v dluhopisech, komodity jsou po předchozích růstech s otazníkem, volatilní měny se hodí spíše na krátkodobější spekulace. Zato akcie, a především v USA, mohou mít stále růstový prostor, když firmy zeštíhlely, nabraly hotovost, vracejí se k dividendám nebo odkupu vlastních akcií a živě operují v oblasti fúzí a akvizic.

5 LET: Asi bych zůstal u akcií, ale jako region bych si vybral spíše rozvíjející se trhy, včetně střední a východní Evropy, kde by měl být rychlejší ekonomický růst. Přes popularitu a všeobecný zájem o asijské akcie, zejména Čínu, bych byl opatrný, protože mohou být snadno nadhodnocené. Spíše bych se poohlédl ještě v Rusku, byť to není zrovna „investorsky bezpečné“ prostředí. Stojí trochu stranou, ale komodity mu dávají docela slušný potenciál.

Pavel HOFFMAN

marketingový ředitel IKS KB

ROK: Volil bych mix rychle rostoucích a vyspělých akciových trhů. Z vyspělých trhů bych se klonil k americkým a japonským akciím. Z rychle rostoucích trhů vidím největší potenciál v komoditně orientovaných trzích (např. Rusko a Latinská Amerika). Naopak není vhodné volit dluhopisy, u kterých by se výnosy mohly pohybovat jen lehce nad nulou.

5 LET: V dlouhodobém horizontu by se měla vyplatit sázka na univerzální smíšené fondy, které mohou snižovat a zvyšovat váhu akcií v závislosti na situaci na trhu.

Miloš FILIP

investiční ředitel ING Investment Management

ROK: Letos vidíme relativně příznivě vývoj v tradičních dividendových sektorech, jako jsou telekomunikace, farmacie, potravinářství. Slušný poměr výnosu k riziku mohou nabídnout dluhopisy s vyšším výnosem (high yield) a korporátní dluhopisy.

V prostředí nízkých úrokových sazeb mohou jen velmi nízké výnosy nabídnout státní dluhopisy v Evropě a USA. Rizikové mohou být investice do aktiv v evropských periferních ekonomikách, které se potýkají s problémy veřejných rozpočtů.

Anketa

Rady které osobnosti si vezmete nejspíš k srdci?

5 LET: Vzhledem k prodlouženému podzimu života české koruny bych raději vsadil na korunové investice zajištěné proti očekávanému posilování domácí měny vůči hlavním světovým měnám. Zajímavé budou rozvíjející se trhy – Latinská Amerika, Čína a okolí, Střední Vvchod a Afrika. Silný růst v těchto částech světa by měl táhnout vzhůru výkonnost fondů zaměřených na energie, suroviny a materiály nebo komodity. Pokračovat by snad mohlo něco jako „druhá technologická revoluce“, spojená s mobilními komunikacemi, průnikem nových webových aplikací a 3D technologií do běžného života.

Očekávané ekonomické oživení, rostoucí poptávka po surovinách rozvíjejících se ekonomik a vysoké veřejné dluhy v západních ekonomikách mohou společně rozdmýchat plamínky inflace. V takovém případě může být problematické držet dluhopisy a obecně dluhopisová portfolia s pevným výnosem.

Martin ŘEZÁČ

vedoucí portfolio manažer Investiční společnosti České spořitelny

ROK: Více příležitostí je letos na trzích akcií, komodit, realit a případně jiných alternativních investic. Naopak příliš velký prostor k růstu nevidíme na trhu státních dluhopisů. Tento rok pravděpodobně zažije hodně dluhopisových investorů zklamání.

5 LET: Horizont pěti let je tak dlouhý, že nelze žádnou investiční příležitost předem vyloučit a klíčem ke správně zvolené strategii je dobře diverzifikované portfolio. Takto dlouhý investiční horizont přirozeně vybízí i k vyššímu zastoupení rizikových investic.

Autor je šéfredaktorem www.investicniweb.cz; psáno pro Lidové noviny 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-171
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 5. 2011 11:21, Miroslav Kuťák

Zajímavější by byl pohled očima zkušených a hlavně úspěšných investorů. Pohled finančního poradce, "experta", prostě člověka, který nabízí bankovní produkty nepovažuji za směrodatný.

MK

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak investovat do komodit

31. 3. 2011 | Petr Novotný, Tomáš Prouza | 6 komentářů

Jak investovat do komodit

Lidé mají k investicím do komodit buďto nadšený, nebo naopak velmi rezervovaný přístup. Přitom by měly být automatickou součástí každého portfolia.

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

31. 3. 2011 | Petr Novotný | 6 komentářů

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

Když je po dešti a měsíc jde nahoru, uslyšíte na otázku Rostou, rostou? nejspíš kladnou odpověď. Podobně přálo počasí v minulých letech komoditám – kdo zainvestoval, většinou neprohloupil.... celý článek

Očima expertů: Jste spokojeni se službami své banky?

25. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Jste spokojeni se službami své banky?

V dalším pokračování oblíbené ankety Očima expertů jsme se tentokrát zeptali odborníků, jak jsou spokojeni se službami, které jim poskytuje jejich banka.

Jak porazit inflaci? Akcie nepomohou!

3. 3. 2011 | Milan Tomášek | 20 komentářů

Jak porazit inflaci? Akcie nepomohou!

Proti inflaci se obecně doporučuje bojovat nákupem nemovitostí, hmotného majetku, komodit, ale i akcií. U některých položek je to v současné době diskutabilní. Jednou z nich jsou akcie.... celý článek

Jaké investice preferovat v příštím roce

28. 12. 2010 | Jan Traxler | 15 komentářů

Jaké investice preferovat v příštím roce

Dva roky zpátky jsem říkal: „Dávejte si pod stromeček akcie.“ Globální akciový index MSCI World vzrostl za rok 2009 o 27 %. Loni jsem doporučoval nakupovat pšenici a kukuřici. Obě komodity... celý článek

Partners Financial Services