Penzijní fondy nepřekvapily: inflaci porazily jen s odřenýma ušima!

Dušan Šídlo | rubrika: Analýza | 23. 3. 2011 | 36 komentářů
Penzijní fondy nepřekvapily: inflaci porazily jen s odřenýma ušima!
Penzijní fondy budou za loňský rok připisovat zhodnocení na úrovni spořicích účtů. V průměru zhruba dvě procenta. Vyplývá to z aktuálně zveřejněných dat zveřejněných Asociací penzijních fondů. Boj s inflací tedy vyhrály. Bylo to ale těsné!

Penzijní fondy lze srovnávat podle celé řady ukazatelů. Chlubí se počtem svých klientů nebo objemem spravovaných úspor. Jediný ukazatel, který klienty v dlouhodobém horizontu právem zajímá, je ale výše připisovaného zhodnocení, které má na delším horizontu větší efekt než samotná státní podpora.

Přestože penzijní fondy budou zveřejňovat zhodnocení za loňský rok až za několik měsíců, z dosud dostupných údajů je již možné připisované zhodnocení odhadovat. Na základě dat o výši prostředků účastníků penzijních fondů ke konci roku 2009 a 2010, zveřejněných Asociací penzijních fondů, lze vypočítat průměrnou hodnotu prostředků klientů. Když touto hodnotou podělíme výnos, který penzijní fond rozdělí mezi klienty, získáme připsané zhodnocení za rok 2010.

Kolik to dělá?

Dušan Šídlo
Autor článku je analytik společnosti Partners, odborník na pojišťovnictví, publicista a komentátor.
Mimo jiné též autor oceňované knihy o pojišťovnictví a pojištěních Život jako riziko .

Penzijní fond rozděluje nejméně 85 %, maximálně 95 % hospodářského výsledku. V naprosté většině dochází k rozdělení 85 %. Pět procent je určeno na navýšení rezervního fondu a zbylých deset procent náleží akcionáři. Výsledky výpočtu jsou zachyceny v tabulce. Skutečně připsané zhodnocení však může být ve finále jak vyšší, tak i nižší, neboť jeho hodnotu je možné ovlivnit různými účetními postupy.

Penzijní fondOdhad 2010Skutečnost 2009
Allianz PF3 %3 %
PF Komerční banky2,2 %0,2 %
Generali PF2,1 %2,4 %
PF České spořitelny2 %1,3 %
PF České pojišťovny2 %1,2 %
ING PF1,9 %0,1 %
AEGON PF1,5 %2,1 %
AXA PF1,5 %2 %
ČSOB PF Stabilita1,4 %1,4 %
ČSOB PF Progres1 %1 %
Zdroj: www.produktovelisty.cz

U většiny fondů se bude zhodnocení za loňský rok pohybovat mezi 1,5 % a 2 %. Předpokládané průměrné zhodnocení prostředků účastníků, pokud si penzijní fondy nechají svůj podíl na zisku, je 1,9 %. Průměrné zhodnocení penzijních fondů je tak pouze nepatrně nad průměrnou inflací. Ta v loňském roce činila 1,5 %. Penzijní fondy sice připíší o něco více než za předloňský rok, zhodnocení však zhruba odpovídá průměrnému úroku na spořicích účtech v průběhu loňského roku. Jedinou útěchou pro klienty tak zůstává státní příspěvek.

Co říci k loňským výsledkům?

Anketa

Ukládáte peníze do penzijního fondu?

Penzijní fond Allianz připisuje i za loňský rok nadprůměrný zisk. Je jediným penzijním fondem, který v každém roce nepřipsal účastníkům nižší zhodnocení než 3 %. AEGON Penzijní fond by měl připsat zhodnocení 1,5 %. Pokud si akcionář nevezme 10 %, bude zhodnocení 1,7 %. Vyššího úroku lze dosáhnout pouze díky případné dotaci. ING Penzijní fond v roce 2009 odprodal všechny akcie a realizoval vysokou ztrátu. Po dvou velmi slabých letech se vrací do průměru. Generali penzijní fond má třetí nejlepší výsledek, tak jak se očekávalo (malý penzijní fond). Po nečekaně velmi slabém předloňském výsledku, se zpátky do nadprůměru vrací Penzijní fond Komerční banky. Černý Petr tak pravděpodobně zbude pro Stabilitu a Progres, penzijní fondy ze skupiny ČSOB.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 3. 2011 18:46, Jája a Pája

Milá Slávko,
nutno přemýšlet obyčejným selským rozumem. Politici ruku v ruce s hlavními lídry současných PF zajistí, že současné připojištění již nebude tak výhodné a donutí lidi k jejich výběru = ukončení (již to dokázali znepříjemnit lidem u stavebka, že?).
A pak lidi budou lanařit do těch nových bombastických nízkonákladových bezpoplatkových důchodových fondů. Čirou náhodou bude umožňěn nějaký přechod ze starého připojištění do nových fondů ve 2. pilíři.
A proč? No nyní je tam nějakých 216 mld. Kč majetku.
Celé je to "kočírováno" tak, že se lidem znepříjemní stavebko (410 mld. Kč) a současné penzijko (216 mld. Kč)a lidi se tak s těmito financemi "vmanévrují" do nových důchodových PF.

Jasné?

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 3. 2011 9:42, chk

muzete mi sem dat odkaz odkud cerpate informaci ohledne mleka?
btw, v penzijnich fondech nespori duchodci:).

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jakpak nám asi dneska Kalousek zreformuje daně?

18. 3. 2011 | František Mašek | 27 komentářů

Jakpak nám asi dneska Kalousek zreformuje daně?

Diskuse o penzijní reformě a správné výši DPH jsou zbytečné – stačí radikálně snížit daň na pivo, cigarety a nezdravé potraviny a vše se vyřeší! Podobný námět v návrhu daňové reformy,... celý článek

Aleš Tůma: Přežijí penzisté fondy, nebo fondy penzisty?

14. 3. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Aleš Tůma: Přežijí penzisté fondy, nebo fondy penzisty?

V souvislosti s plánovanou penzijní reformou se často objevuje otázka: kde máme jistotu, že nám fondy za pár let někdo neznárodní, neprovede „měnovou reformu“ a podobně. Existuje vůbec... celý článek

Jak vysoký je ve skutečnosti český důchod

15. 11. 2010 | Petr Gola | 4 komentáře

Jak vysoký je ve skutečnosti český důchod

Průměrný důchod v Česku byl k 30. září 10 101 Kč, průměrná mzda za první pololetí letošního roku je 23 135 Kč. Je průměrný český důchod vysoký nebo nízký? Jak se zdaňují důchody a jak... celý článek

Kolik peněz spravují penzijní fondy?

12. 11. 2010 | František Mašek

Kolik peněz spravují penzijní fondy?

Přestože kdekdo žehrá na nízký výnos penzijních fondů, počet účastníků penzijního připojištění roste, stejně jako majetek, který spravují svým klientům. Víte, kolik to bylo koncem září?... celý článek

Stát ani penzijní fondy nám penzi nezajistí, musíme vytvářet hodnoty

4. 10. 2010 | Jan Traxler | 4 komentáře

Stát ani penzijní fondy nám penzi nezajistí, musíme vytvářet hodnoty

Lidí v penzi přibývá a ubývá těch, kteří pracují a financují důchody. Mladí lidé jsou tudíž masírováni, že si musí spořit na důchod. Samotné spoření ale nepomůže. Musíme se naučit vytvářet... celý článek

Partners Financial Services