Snadná cesta za spekulací

Michal Stupavský | rubrika: Investiční produkty | 3. 10. 2007
Snadná cesta za spekulací
Moderní finanční trhy nabízejí těm, kdo chtějí spekulovat na růst či pokles kurzu celé řady aktiv, různé nástroje. Jedním z nich jsou kontrakty na vyrovnání rozdílu. Obchoduje se s nimi pomocí marže, takže díky nim lze hodně vydělat i prodělat.

Kontrakty na vyrovnání rozdílu - CFD jsou finanční instrumenty, které patří do velké skupiny finančních a komoditních derivátů. Kontrakty CFD umožňují využít růst i pokles kurzů ke zhodnocení finančních prostředků a také mohou být využity k zajištění portfolia proti kurzovým výkyvům a negativnímu vývoji na trhu. Zisk či ztráta z obchodu se počítá jako rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou kontraktu. Velkou výhodou kontraktů CFD je to, že na rozdíl od futures při ukončení obchodování nedochází k reálnému vypořádání, což znamená, že investoři mohou obchodovat s měnami, komoditami, indexy a akciemi, aniž by je skutečně vlastnili.

Obchodování CFD kontraktů spočívá v tom, že se obchoduje pomocí internetových on-line platforem. Investor tak může zcela sám obchodovat a kontrolovat stav svého portfolia. Kurzy v platformách jsou přebírány ze skutečných reálných spotových trhů či reálných derivátových burzovních trhů. Zjednodušeně řečeno obchodujeme tak, že buď otevřeme dlouhou pozici (CFD kontrakt nakoupíme) a snažíme se v budoucnu prodat za vyšší cenu, nebo otevřeme krátkou pozici (CFD kontrakt prodáme) a snažíme se v budoucnu nakoupit za nižší cenu. Při otevření obchodu bude na investorově obchodním účtu blokována tzv. marže, kterou můžeme považovat za investovanou částku, a po ukončení obchodu (uzavření pozice) bude tato částka vrácena k dalšímu investování.

Čtěte dále o finančních derivátech
Pojistka proti nadúrodě, na níž vydělají nejen zemědělci
Jak se dá s málem vydělat hodně
Začalo to obilím a zatím skončilo počasím
Vítejte ve světě spekulantů
Co je to bezpečná investice
Jistota, se kterou se špatně obchoduje
Jak si koupit pár barelů ropy
Pro obchodování CFD kontraktů je typické, že dochází ke kontinuálnímu přičítání ztrát a zisků. Platformy také zajišťují to, že se investor nemůže dostat do neomezené ztráty. Pokud investorova ztráta přesáhne určitou hranici, platforma začne automaticky uzavírat nejztrátovější obchody. Investoři většinou využívají CFD kontrakty ke krátkodobějším obchodům. Obchodují buď v rámci jednoho obchodního dne, nebo drží pozici několik dní. Obchod může samozřejmě trvat i několik týdnů či měsíců.

Obchodování CFD kontraktů umožňuje multiplikovat zisky, nicméně toto pravidlo samozřejmě působí také obráceně a může znamenat vysoké ztráty. Obchodování CFD kontraktů využívá tzv. pákového efektu neboli maržového systému. Investor při obchodování drží kontrakt, jehož nominální hodnota je několikanásobně větší, než kolik má investor skutečně na svém obchodním účtu.

Podívejme se na praktický příklad. Nakoupíme jeden kontrakt (lot) měnového páru EUR/USD. V této situaci v podstatě vlastníme 100 000 EUR, což je nominální hodnota jednoho kontraktu. V případě růstu kurzu EUR/USD vyděláme přesně tolik jako velký investor, který skutečně 100 000 EUR vlastní. V našem případě ovšem investor díky systému marží potřebuje na vlastnění tohoto kontraktu pouze 1 procento z nominální hodnoty kontraktu neboli 1 000 EUR, což je přibližně 28 000 CZK. Pokud euro posílí o 2 procenta, investor nevydělá pouze tato 2 procenta, ale díky pákovému efektu získá 200 procent svého vkladu neboli 56 000 CZK.

Další výhodou derivátových kontraktů CFD je to, že umožňují investovat v českých korunách. Pokud například chceme investovat do zlata, které je obchodováno v americkém dolaru, nemusíme dolary vůbec vlastnit. Marže u jednoho kontraktu na zlato (1 lot) je přibližně 6 000 USD, které se převedou do českých korun, takže u jednoho kontraktu (1 lotu) na zlato je blokována marže přibližně 120 000 korun.

Obchodovat lze i tzv. minikontrakty. Nejmenší možný obchod na zlato by činil 0,05 lotu, to znamená, že by byla blokována marže přibližně 6 000 korun. Ilustrujme si na následujícím grafu investici do zlata (nákup kontraktu na zlato). Marže v případě zlata činí například u platformy X- Trader od společnosti X-Trade Brokers 3 procenta neboli pákový efekt dosahuje přibližně výše 1:33.

Kontrakty CFD nemají, na rozdíl od futures, předem danou splatnost, takže lze pozici držet většinou až jeden rok. Veškeré obchody provádí přímo investor na svém osobním počítači, případně pomocí mobilní platformy. Díky tomu je obchodování velice rychlé a uzavírání transakcí trvá pouze několik vteřin. Poskytovatelé platforem garantují likviditu, což znamená, že se nemůže stát, že investor nenajde protistranu svého obchodu.

Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers.

Jaké máte zkušenosti s obchodováním pomocí derivátů?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si koupit pár barelů ropy

26. 9. 2007 | Michal Stupavský

Jak si koupit pár barelů ropy

Při obchodování s futures se dá s málo penězi vydělat i prodělat hodně. Před zahájením obchodu musí spekulant složit takzvanou dodatečnou marži, která pokryje maximální možnou ztrátu... celý článek

Jistota, se kterou se špatně obchoduje

19. 9. 2007 | Michal Stupavský

Jistota, se kterou se špatně obchoduje

Zajistit se proti růstu či poklesu cen umožňují termínované obchody, tzv. forwardy. Zatímco firmy z nich mají užitek, pro investory příliš atraktivní nejsou. Nedá se s nimi totiž obchodovat. celý článek

Co je to bezpečná investice

12. 9. 2007 | Michal Stupavský | 1 komentář

Co je to bezpečná investice

Při správně zvolené investiční strategii se investor uchrání zklamání, že na finančních trzích ztratil značnou část svých peněz. Je třeba volit, na jak dlouho peníze investovat či do... celý článek

Vítejte ve světě spekulantů

5. 9. 2007 | Michal Stupavský | 1 komentář

Vítejte ve světě spekulantů

Možnost investice s vysokým výnosem, ale i s rizikem drastické ztráty, působí na spekulanty jako červený hadr na býka. Proto jsou hlavními uživateli trhů s finančními deriváty právě... celý článek

Začalo to obilím a zatím skončilo počasím

30. 8. 2007 | Michal Stupavský

Začalo to obilím a zatím skončilo počasím

Deriváty zažily bouřlivý rozvoj ve dvacátém století. První zmínky o termínovaných obchodech se však datují až do starověku. Posledním hitem jsou deriváty na počasí.

Partners Financial Services