Zachránce wampumu a spasitel New Yorku

Zachránce wampumu a spasitel New Yorku
Stal se v podstatě prvním centrálním bankéřem na světě, aniž by o tom věděl. Holandský tesař Frederick Philipse se díky spekulaci s perleťovými korálky stal v 17. století jedním z nejbohatších mužů tehdejší severní Ameriky.

Frederick Philipse se narodil v nizozemském Frísku v roce 1626. Ve stejném roce Peter Manuit jménem holandské Západoindické společnosti koupil od Indiánů Lenapů (Delawarů) ostrov Manhattan a založil na něm kolonii Nový Amsterdam (Nieuw Amsterdam). Jména Philipsových rodičů historie nedochovala - podle rodinné tradice to byli čeští protestanští šlechtici, kteří do Holandska utekli po porážce stavovského povstání na Bílé Hoře. Pokud tomu tak bylo, museli přijít téměř o všechno, protože Philipse se roku 1647 vylodil v Novém Amsterdamu v Severní Americe jako pouhý tesař.

Zámořská kolonie ho překvapila různorodostí, jeden francouzský kněz v ní tehdy napočítal 1 000 obyvatel, kteří se domlouvali 18 jazyky. V porovnání s Evropou, kde zuřila třicetiletá válka protestantů s katolíky, vynikala náboženskou tolerancí. Hlavním důvodem byl fakt, že zatímco ostatní severoamerické kolonie (puritánská Nové Anglie, kvakerská Pensylvánie, katolický Maryland) vznikly proto, aby jejich obyvatelé mohli vyznávat svou víru, pragmatičtí osadníci Nového Amsterdamu takové ideály neměli. Šlo jim jen o obchod a peníze.


Novy Amsterdam 1635 - Holandská mapa Nového Amsterdamu a okolí v roce 1635. Světové strany jsou prohozené, takže na západě zobrazení bobři, krocani a hranostajové žijí od osadníků vpravo.
Hnacím motorem ekonomiky Nového Amsterdamu byl obchod s bobřími kůžemi. Osadníci je kupovali od Indiánů a jako luxusní zboží vyváželi do Evropy. Hned první evropská zásilka přinesla Západoindické společnosti 125% zisk a zcela splatila náklady na založení kolonie ve výši 20 000 zlatých. Nezůstalo však jen u bobřích kůží, ve městě se brzy začalo obchodovat s moukou, dřevem, železem, otroky, rumem, cukrem, tabákem a řadou dalších komodit, spojujících Nový Amsterdam s trhy v Severní Americe, Evropě, Karibiku, Středomoří a Indickém oceánu. Město se brzy stalo nejbohatším v Severní Americe.

Philipse se v kolonii rychle uchytil. Byl jedním z tesařů, kteří na příkaz guvernéra Petera Stuyvesanta postavili po vypuknutí britsko-holandské války v roce 1652 u okraje města palisádu s ochranným valem. Podle opevnění se pak jedné z přilehlých ulic začalo říkat Wall Street.


Novy Amsterdam 1660 - Nový Amsterdam na ostrově Manhattan v roce 1660. Všimněte si palisády, oddělující město od zbytku ostrova. Ulice vedle ní se bude jmenovat Wall Street.
Tesařem Philipse nezůstal. Vzal si bohatou vdovu Margaret a s jejími penězi začal v roce 1662 podnikat. Nejprve se vrhnul do obchodu s hřebíky, což byl v tehdejší době dřevěných severoamerických staveb výnosný a bezpečný artikl. Pak začal prodávat manželkám zbohatlých osadníků růže. Výnosy z hřebíků a růží investoval do sítě krčem, čímž vyšel vstříc i mužským vášním. Díky sňatku a podnikání se zařadil k bohatším lidem v kolonii - hvězdná chvíle ho však teprve čekala.

V Novém Amsterdamu obíhaly zlaté a stříbrné španělské, holandské i anglické mince, dokonce i zlomky těchto mincí ("čtvrťák" znamenal doslova jednu čtvrtinu holandského guldenu). Indiáni, dodávající kolonii bobří kůže, však žádnou z těchto mincí neuznávali. Místo nich si nechali platit vlastním platidlem - wampumem, korálky ze sladkovodních mušlí. Korálky ovšem používali i běloši.

V roce 1650 mělo šest bílých anebo tři černé korálky cenu jedné dvacetiny holandského zlaťáku (čili pětníku). Pak se ale mušlí urodilo příliš, wampum zasáhla inflace a v roce 1659 stál jeden pětník šestnáct bílých korálků. Současně s poklesem cen korálků vyletěla vzhůru cena bobřích kůží a s nimi i cena ostatního zboží. Guvernér Stuyvesant se pokusil čelit inflaci kontrolou cen. Byla to stejně neúspěšná snaha, jako kdykoliv později, kdy se vlády k podobnému kroku odhodlaly.

V září 1664 se před kolonií objevila britská eskadra a Stuyvesant na žádost městské rady kapituloval bez boje. Město bylo u příležitosti narozenin následníka britského trůnu, vévody z Yorku, přejmenováno na New York a správu kolonie převzali Britové. S inflací wampumu si však neporadili o nic lépe než Holanďané.


Usedlost Philipse Manor (nyní sídlo městského úřadu newyorkské čtvrti Yonkers). Vedle této budovy si Frederick Philipse pořídil ještě další, vystavěl na vlastní náklady kostel a zakoupil pozemky, na kterých (mimo jiné) vyrostla vesnice Sleepy Hollow. Ta, v které se odehrává filmový horor Tima Burtona "Ospalá díra".
A pak se do věci vložil Frederick Philipse. Za uspořené britské, holandské i španělské mince skupoval korálky, které pak tajně zakopával v sudech na zahradě. Během několika týdnů trh ovládl. Nedostatek korálků zvýšil jejich cenu. Protože Philipse pokračoval v nákupech, rostla cena čím dál víc, takže v roce 1666 stál pětník už jen tři bílé korálky. Ve srovnání s rokem 1659 se zvýšila cena korálku více než pětinásobně a proti roku 1650 dvojnásobně. Wampum se stalo vyhledávanou měnou a Philipse se díky korálkům v zakopaných sudech stal nejbohatším mužem ve městě.

Aniž si to uvědomoval, začal Frederick Philipse působit jako centrální banka wampumu. Stahoval z oběhu korálky, když jejich cena klesala, a uvolňoval je na trh, když jejich cena rostla. Činil tak dva roky předtím, než ve Švédsku vznikla Riksbank, oficiálně první centrální banka světa, a 28 let předtím, než v Británii založili Bank of England.

Po Margaretině smrti se Philipse v roce 1692 podruhé oženil. Jako nejbohatší muž New Yorku se Frederick Philipse, lord z Philipse Manor, dožil 76 let a zemřel v roce 1702.

Korálky po jeho spekulaci platily v New Yorku ještě dalších sto let. Pak Američané vymysleli stroj na jejich umělou výrobu a trh wampumu se zhroutil. Philipsovi potomci během americké revoluce zůstali věrní britské vládě a po britské porážce v roce 1783 o všechno přišli. Ale to je už docela jiná historie.

Daly by se podobné spekulace provádět ve velkém i dnes?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2007 18:01, kem

Nikoli, protože vámi naznačený postup předpokládá znalost jména autora. Při vší úctě k němu, takhle by na tyto seriály narazil málokdo.

Protože tyto seriály se rozhodně vymykají běžným ekonomickým článkům na tomto (i jiných serverech), jsou mimořádně zajímavé, čtivé a navíc jejich informační hodnota se časem nemění, zasloužili by si zvláštní místo. Co třeba rubrika "ekonomická beletrie" ? :))

Zobrazit celé vlákno

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 9. 2007 13:13, Roman

Máte dobré nápady. Taky si myslím, že tyto články by měly mít vlastní rubriku, aby se k nim dalo bez dlouhého hledání dostat i po čase, no a s wiki.penize.cz to je taky dobrá myšlenka.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Zánik impéria

13. 8. 2007 | Michal Špaček | 1 komentář

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Zánik impéria

Když pan Garraway začal v roce 1657 prodávat ve své kavárně čaj, nikoho nenapadlo, že se kvůli tomuto nápoji zhroutí čínský císařský režim a že jeho pád zcela změní mocenské poměry... celý článek

Nejslavnější spekulace Nathana Mayera Rothschilda

19. 6. 2007 | Michal Špaček | 1 komentář

Nejslavnější spekulace Nathana Mayera Rothschilda

Před 192 lety se zhroutila londýnská burza. Všichni si mysleli, že Napoleon v Belgii rozdrtil spojenecké armády a Evropu opět čeká období nekončících válek. Jen Nathan Mayer Rotschild... celý článek

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: potupná smrt

2. 5. 2007 | Michal Špaček | 1 komentář

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: potupná smrt

Dnešním dílem se s Marcem Liciniem rozloučíme. Ačkoli se Crassus stal jedním ze 3 nejmocnějších mužů římské republiky a jeho majetek převýšil oficiální roční příjem nejbohatšího státu... celý článek

Od přání k mýdlu s rakem

22. 9. 2006 | Petr Vykoukal | 9 komentářů

Od přání k mýdlu s rakem

Jméno Otta dnes už mezi mladšími příliš známé není. Naše babičky si ale praní bez mýdla s rakem či Omýru neuměly představit. Právě to byly výrobky továrny Františka Otty, která po "zásahu"... celý článek

Petrof aneb piáno z hospody

20. 9. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Petrof aneb piáno z hospody

Ti hudebnější z nás mají značku Petrof přímo vtisknutou do očí, neboť ji měli prakticky stále před sebou. Ti méně nadaní si ale i tak Petrof pamatují, protože pianino této značky bývalo... celý článek

Partners Financial Services