Akcie: Na obzoru stále žádný růst

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 11. 9. 2007
Akcie: Na obzoru stále žádný růst
Pražská burza v prvním zářijovém týdnu ztrácela. Index PX oslabil o 1,5 procenta. Dolu si to namířily i burzy v USA a v Německu.

Nejvýraznější propad pražksého indexu PX se odehrál ve středu. Zapříčinily ho z velké části akcie Telefonica O2, které se na burze obchodovaly již bez nároku na dividendu ve výši 50 %. Celkový týdenní propad telekomunikační společnosti o 7,1 % tak zároveň ovlivnil výkonnost indexu za celý týden. Reálně nejztrátovějšími tituly byly developerské společnosti (ECM -4,5 %, Orco -3 %). Po novém doporučení se Unipetrol podíval výrazněji nad 290 Kč, své zisky v závěru však neudržel a zavíral těsně pod hranicí 290 Kč. I tak se stal nejrůstovějším papírem (+2,9 %).

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 789,3 1 762,4 -1,5 %

Klíčové události minulého týdne

  • Česká ekonomika roste i nadále rychlým tempem. Odhad HDP za druhé čtvrtletí tohoto roku ukázal meziroční zvýšení o 6 %, zároveň byl zvýšen HDP za první kvartál z 6,1 na 6,4 procenta. Nejvíce k růstu české ekonomiky přispěly výdaje domácností na konečnou spotřebu, které se oproti minulému roku zvýšily o 6,5 %. Spotřeba domácností je tažená vysokou zaměstnaností a také růstem mezd.
  • New World Rerources, mateřská společnost důlní firmy OKD, vybralo investiční banky Morgan Stanley, JP Morgan a Patria Finance jako hlavní manažery pro primární úpis akcií. Společnost plánuje v závěru roku na trh umístit jak stávající, tak nové akcie. Úpis bude probíhat v Londýně a akcie budou pravděpodobně sekundárně umístěny na trh do Prahy.

Vývoj titulů na domácích trzích

CETV (profil, názory)
4/9 CME s konečnou platností navýšila podíl v ukrajinské televizní stanici Studio 1+1 na 60 %. Dokončení akvizice bránily spory s podnikatelem Igorem Kolomojskym, které však byly vyřešeny a ukrajinský podnikatel získal 3 % akcií CME.

ČEZ (profil, názory)
3/9 Dle polských médií došlo ke zrušení tendru na teplárenskou firmu PEC Katovice, o kterou se ČEZ ucházel. Nově má ČEZ zájem o projekt v Makedonii, kde vláda vyhlásila soutěž na koncesi pro stavbu přehrady a vodní elektrárny o výkonu 68 MW.
4/9 Stát pravděpodobně zahájil plánovaný prodej akcií elektrárenské společnosti. Dle informací ze SCP došlo na základě obchodů z minulého týdne ke snížení státního podílu ve firmě ČEZ. Ministerstvo financí odmítá z důvodu možného vlivu na cenu akcií situaci komentovat.

ECM (profil, názory)
6/9 Developerská společnost plánuje do komplexu budov na Pankrácké plání investovat celkem 8 miliard Kč. Ministerstvo kultury vydalo kladné stanovisko k projektu Epoque a řízení o vydání územního rozhodnutí tak může pokračovat. Od vydání rozhodnutí by výstavba měla trvat dva roky. Samotné objekty by měly stát 2,5 miliardy Kč.

Orco Property Group (profil, názory)
5/9 Fond pod správou Orco koupil budovu v Budapešti za 63 milionů EUR. Budova má celkovou rozlohu 20 000 m2 a Orco předpokládá, že všechny kancelářské a maloobchodní prostory budou do poloviny roku 2008 pronajaty.
6/9 Developerská skupina získala stavední povolení na rezidenční projekt ve Varšavě. Stavba by měla být zahájena v září a dokončena ve třetím čtvrtletí 2009. Komplex zahrnuje devět čtyřpatrových budov o celkové rozloze 18 535 m2.

Telefonica O2 ČR (profil, názory)
6/9 Telekomunikační společnost se na BCPP v systému vypořádání T+3 naposledy obchodovala s nárokem na dividendu ve výši 50 Kč. Výplata akcionářům začne 3. 10. 2007.
7/9 ING mírně navýšila cílovou cenu na 593 Kč z původních 586 Kč. Doporučení zůstává "držet".

Unipetrol (profil, názory)
5/9 Domácí broker Atlantik FT zvedl cílovou cenu petrochemického holdingu na 366 Kč z předchozích 288 Kč. Doporučení bylo zvýšeno na stupeň "kupovat" z původního "držet". Jedná se o nejvyšší cílovou cenu na trhu.

Očekávané události

  • 14/9 Průmyslové ceny, maloobchodní tržby


USA

Zkrácené obchodování kvůli státnímu svátku ovlivňovaly hlavně dvě události. Středeční zpráva o výrazném poklesu prodejů stávajících domů a páteční report o zaměstnanosti. V ekonomice překvapivě ubylo pracovních míst a investoři vnímali tyto informace velmi negativně. Všechny hlavní indexy zakončily týden v záporu. Dow Jones ztratil nejvíce, a to 1,8 %. Akcie Home Depot oslabily o 10 %. Výraznější propad zaznamenala i Alcoa (-4,4 %). Růst z báze indexu zaznamenaly pouze 4 tituly v čele s akciemi Coca-Cola (+1,5 %).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 358 13 113 -1,8 %
Nasdaq
(profil, názory)
2 596 2 566 -1,2 %
S&P 500
(profil, názory)
1 474 1 453 -1,4 %

Klíčové události minulého týdne

  • Národní index ISM manufacturing za srpen poklesl na 52,9 % z předešlé hodnoty 53,8 % v červenci.
  • Index měřící počet uzavřených kupních smluv na prodej domů, které již měly nějakého vlastníka, v USA v červenci poklesl o 12,2 % na 89,9 bodu a dosáhl tak nejnižší hodnoty od září 2001. V předchozím měsíci index vzrostl o 5 %. Pokles překvapil analytiky, kteří očekávali oslabení indexu jen o 2 %.
  • Počet nově vytvořených míst neočekávané poklesl o 4 tisíce. Očekávalo se, že bude vytvořeno nově 100 tisíc míst. Nezaměstnanost zůstala na úrovni 4,6 %.

Očekávané události

  • 14/9 Maloobchodní tržby

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 4/9 Bank of America Securities zvýšila cílovou cenu pro Intel Corp. (profil, názory) na 31 USD/a z 29 USD, když cituje vyšší než očekávané obchodní trendy, zejména na trhu s notebooky. Poukazují na to i nedávné výsledky Hewlett Packard a Dellu, nebo pozitivní očekávání Seagate. Broker očekává, že pro současné čtvrtletí dosáhnou tržby výrobce polovodičů 9,65 miliardy USD z dříve avizovaných 9,42 miliardy USD.
  • 4/9 Internetový vyhledávač Yahoo! Inc. (profil, názory) byl společností Bear Stearns označen jako "top pick." Yahoo! zůstává podle brokera atraktivním kandidátem na převzetí pro tradiční mediální společnosti nebo technologické společnosti jako je Microsoft Corp.
  • 4/9 Automobilka Ford Motor Co. (profil, názory) oznámila, že prodeje v USA poklesly o 14 % za srpen a jedná se o 10. měsíc po sobě, kdy firma hlásí pokles odbytu. Prodeje poklesly na 218 332 vozů, přitom o rok dříve za stejné období firma prodala 255 112 vozů. Analytici očekávali pokles prodejů o 12 %. Celkový pokles prodejů zaznamenal i celý sektor, odbyt poklesl o 15,8 % v srpnu, v červenci oslabil o 5,9 %.
  • 5/9 Společnost Kraft Foods Inc. dnes zvýšila výhled celoročního zisku na rozmezí 1,6 až 1,62 USD na akcii z předchozí hodnoty 1,5 až 1,55 USD na akcii. Firma se odvolává na vyšší růst podpořený novými produkty, úspěšnému programu zpětného odkupu vlastních akcií a nižší očekávané daňové sazbě v roce 2007. Po nezahrnutí určitých položek bude zisk 1,8 až 1,82 USD na akcii, analytici v průměru očekávali zisk 1,8 USD na akcii.
  • 6/9 ADC Telecommunications Inc. (profil, názory), výrobce telekomunikační techniky, zvyšuje výhled zisku a tržeb pro fiskální rok 2007. Firma nyní očekává roční zisk 1,11 až 1,15 USD na akcii namísto dřívějších 1,06 až 1,11 USD na akcii. Tržby by měly dosáhnout 1,31 miliardy USD namísto původně očekávaných 1,29 miliardy USD.
  • 6/9 Srpnové tržby Wal-Mart Stores Inc. (profil, názory), největšího maloobchodního prodejce na světě, vzrostly díky vyšší poptávce před návratem dětí do školy meziročně o 3,1 %. Firma očekávala jejich růst o 1 až 2 %. Na tržbách se tak pozitivně projevilo zlevnění 16 000 položek, které nalákalo zákazníky. Pro tento měsíc firma počítá s růstem tržeb o 1 až 3 %.
  • 7/9 Výrobce legendárních motocyklů Harley-Davidson (profil, názory) snížil odhady dodávek pro třetí čtvrtletí na 86 000 až 88 000 z původní produkce 91 000 až 95 000 kusů. Za současných podmínek firma neočekává růst prodejů během 2. pololetí roku 2007. Firma čeká mírný pokles výnosů v roce 2007 a pokles zisku EPS na 3,69 až 3,77 USD. Pro rok 2008 společnost očekává mírný růst výnosů, nižší provozní marže a růst EPS o 4 až 7 %. Pro rok 2009 výhled nebyl dodán. Analytici v průměru očekávali zisk EPS v roce 2007 okolo 4,12 USD na akcii a pro rok 2008 okolo 4,51 USD.


Německo

Obchodování v Německu bylo do značné míry ovlivněno negativními zprávami z USA. Index DAX zakončil týden slabší o 2,6 %. Výrazné poklesy zaznamenal ve středu a v pátek, když investoři negativně reagovali na zprávy z USA. Po serii nových doporučení se dařilo Infineonu, který posílil o 5 %. Z technologického sektoru si polepšil i SAP (+2,1 %), který plánuje zrušit část svých akcií. Trojici růstových titulů doplnil DaimlerChrysler (+0,7 %), ostatní komponenty DAXu klesaly. Commerzbank v pátek klesly díky negativnímu sentimentu v bankovním sektoru a celkově zakončily týden se ztrátou 4,9 %. Více jak 5 % ztrátu zaznamenaly akcie Thyssenkrupp a Metro.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 638 7 437 -2,6 %

Klíčové události minulého týdne

  • Průmyslové objednávky v červenci meziročně klesly o výrazných 7,1 %. Růst v minulém měsíci byl revidován na 5,1 %. Propad se očekával pouze k hranici 2,5 % při původně udávaném růstu o 4,6 % za červen.
  • Maloobchodní tržby v eurozóně v červenci meziměsíčně vzrostly o 0,1 %. Růst za červen byl revidován na 0,6 %. V meziročním porovnání jsou tržby vyšší o 0,5 % po revizi růstu na 1 % za červen.
  • Evropská centrální banka dnes podle očekávání ponechala klíčovou úrokovou sazbu pro refinanční operace na 4 %. Ekonomové tento krok očekávali, když reagovali na úvěrovou krizi, jež zachvátila globální trhy a samotnou ECB přiměla k mohutným injekcím likvidity. Bank of England také naplnila očekávání trhu a ponechala hlavní úrokovou sazbu na 5,75 %.
  • Očekávané události

    • 14/9 Spotřebitelské ceny

    Vývoj titulů na německém trhu

    • 3/9 Práva na televizní a internetové vysílání zápasů nejvyšších německých fotbalových soutěží mohou podle ředitele německé fotbalové asociace DFL, Christiana Seiferta, podražit. Změna poplatků by se negativně dotkla provozovatele největší německé placené televize Premiere AG , který práva na Bundesligu nedávno koupil od Unity Media GmbH.
    • 3/9 Největší evropská telefonní společnost, Deutsche Telekom, se podle svého výkonného ředitele Reného Obermanna ohlíží po vhodném objektu pro akvizici a v nejbližší době oznámí svoji nabídku za evropského telefonního operátora.
    • 4/9 Šéf Deutsche Bank, Josef Ackermann, na konferenci uvedl, že banka se v současnosti nepotýká s žádnými problémy s likviditou. Zároveň se podle něj objevují na trzích signály, které naznačují stabilizaci trhů po turbulentním srpnovém vývoji.
    • 5/9 Největší stavební společnost v Německu, Hochtief AG, učinila včera nabídku za realitní divizi Aurelis, patřící Deutsche Bahn AG, v hodnotě 1,6 miliardy EUR. Aktiva Aurelis zahrnují 1 495 nemovitostí s celkovou rozlohou 27 milionů m2. Budovy se nacházejí většinou v centrech měst. Hochtief si přizval finančního investora Redwood Grove Internatinal, aby mu pomohl se splacením akvizice. Transakci musí ještě schválit dozorčí rada Deutsche Bahn.
    • 5/9 Credit Suisse zvýšilo doporučení pro výrobce polovodičů Infineon Technologies na "outperform" z "neutral," když důvodem je možnost růstu tržeb poté, co Infineon začne dodávat své ultra levné bezdrátové řešení výrobci mobilních telefonů Nokii v prvním pololetí 2008. Credit Suisse věří, že Infineonu se podaří získat kolem 35 % businessu Nokie v sektoru do roku 2009.
    • 7/9 Merrill Lynch & Co. zařadil druhého největšího leteckého dopravce v Evropě, společnost Deutsche Lufthansa AG, na svůj seznam nejatraktivnějších titulů. Na opačném pólu se ocitly akcie společnosti Henkel KGaA, výrobce prášku Persil. ML je zařadil na svůj panevropský seznam nejméně atraktivních titulů.


    Maďarsko

    Maďarská burza nedokázala navázat na růsty z minulých týdnů a v souladu se sentimentem oslabovala. Index BUX v prvním poprázdninovém týdnu ztratil 3 %. Pouze v úterý vykazoval kladné zhodnocení. OTP s poklesem bankovního sektoru v Evropě ztratila necelých 5 %. Chystaná spolupráce s ČEZem se na růstu akcií společnosti MOL nijak neodrazil a titul oslabil o více jak 5 %.

    Vývoj indexu BUX
    Index Minulý týden Tento týden Změna %
    BUX
    (profil, názory)
    27404 26594 -3 %

    Klíčové události minulého týdne

    • Průmyslová výroba v srpnu dle předběžných údajů vzrostla v meziměsíčním porovnání o 1,4 %. Meziročně je výstup vyšší o 9,4 %.
    • HDP za druhé čtvrtletí rostlo dle konečného čísla o 1,2 %.

    Očekávané události

    • 11/9 Spotřebitelské ceny

Vývoj titulů na maďarském trhu

    • 3/9 Julius Baer Holding AG získal souhlas maďarského regulátora trhu s plánovaným navýšením svého podílu v OTP Bank Nyrt. nad 10 %.
    • 5/9 Dvě největší maďarské farmaceutické společnosti Egis Nyrt. a Gedeon Richter Nyrt. snížily v září ceny u 93 svých léků v průměru o 5 %, když vláda nutí společnosti k vzájemné konkurenci v boji o vládní platby.

    Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

    Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

    Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

    • americkému indexu Dow Jones,
    • technologickému indexu Nashdaq,
    • německému indexu DAX,
    • českému indexu PX-50.

    Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

    Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

    Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Optimismus na místě?

28. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Optimismus na místě?

Propad pražské burzy z minulého týdne je smazán. Optimismus investorů, který na konci minulého týdne odstartovalo snížení US diskontní sazby, vydržel po celý tento týden a index rostl... celý článek

Akcie: turbulence na burzách

21. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: turbulence na burzách

Pražská burza zažila dramatický obchodní týden. V pondělí ještě při dobré atmosféře docházelo ke korekci propadů z konce týdne minulého, následně však přišlo ochlazení, které vyvrcholilo... celý článek

Akcie: Hypoteční nervozita trvá

14. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Hypoteční nervozita trvá

Pražská burza uzavřela poměrně týden vyjádřeno indexem PX slabší o 1,22 procenta. Na trh se opět přenášela nervozita z amerických trhů, kde pokračuje krize v hypotečním sektoru.

Akcie: Dow Jones pokořil 14 tisíc bodů

24. 7. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Dow Jones pokořil 14 tisíc bodů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne. Index PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Akcie: Nejdřív rekord, potom pád

17. 7. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Nejdřív rekord, potom pád

Během pěti obchodních seancí minulého týdne ztratil index pražské burzy PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Partners Financial Services