Fondy: Příliv poněkud vysychá

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 10. 9. 2007
Fondy: Příliv poněkud vysychá
Tentokrát do fondů přiteklo něco přes půl miliardy korun. Tři čtvrtiny z nich zamířily do akciových fondů. To je ovšem citelně méně než v srpnu, protože akciová korekce možná ještě neskončila.

Alespoň závěr minulého týdne prohloubil nejednu vrásku na čele nejen těch investorů, kteří se rozhodli v minulých týdnech nakupovat. Nejen mnohé evropské trhy, ale večer i ty americké v pátek propadly o téměř 2 % a přiblížily se tak znovu více minimům ze začátku srpna než červencovým maximům.

Inkaso pokračuje

Už jsme téměř přivykli tomu, že peníze odcházejí nejen z dluhopisových, ale i fondů peněžního trhu. Na jednu stranu jde o běžný sezónní výkyv, částečně inkasované peníze někteří investoři převáděli do dynamičtějších fondů.
Dochází navíc ke značným výkyvům – jestliže například předminulý týden odešlo 200 milionů z ISČS Sporoinvestu (profil, názory), minulý týden tak učinilo přes 130 milionů korun z IKS Peněžní trh Plus (profil, názory) – což je shodou okolností i suma celkového odlivu ze segmentu.
Naopak z dluhopisových fondů tentokrát odešlo necelých 50 milionů korun, což je zase v porovnání s předchozím obdobím dost málo. I zde ale najdeme zdůvodnění, protože si 70 milionů krun připsal ISČS Trendbond (profil, názory), což celkovou sumu značně ovlivnilo.

I smíšené brzdí

Také necelých 160 milionů korun do smíšených fondů nesignalizuje nijak optimistické hodnocení situace investory. Jde totiž jen o část předchozích týdenních prodejů.
Ovšem i zde je skryt jeden drobný podraz, protože tentokrát si z mixů přes 60 miliónů vyzvedly nadace, čímž údaj celkových čistých prodejů trochu deformovaly. Jestliže od nich odhlédneme, bylo by retailových 220 miliónů korun odpovídající sumou, což stále ještě naznačuje vysokou oblibu.

Zajištěná nabídka

Stále ještě překvapuje poměrně nízký zájem o zajištěné fondy, protože necelých 160 milionů korun je dost málo. Uvidíme, zda současné vlny korekcí a nárůst nejistoty opět nezmění investorský apetit a nevrátí zajišťákům jejich jarní žezlo. Dochází navíc ke značnému rozšiřování jejich nabídky včetně „přepřahání“ jak u ČSOB, tak u ČS.
Spořitelna vyráží s dvojspřežím: nový zajištěný fond České spořitelny s historicky nejvyšším maximálním výnosem ESPA-ČS 30 a 31. Jde opět o jeden agresivnější a druhý opatrnější, ten první nabízí dokonce historicky nejvyšší potenciál až 60% zhodnocení za 5 let, ovšem za cenu garance pouze 98 % v jednotlivých zaklikávacích obdobích. Druhý pak standardně garantuje plnou návratnost, ale jen v kombinaci se 40% maximálním zhodnocením za 5 let.
Celou paletu doplňuje lídr segmentu ČSOB-KBC, tentokrát o fond zaměřený na komodity ČSOB Komodity 1, který je vhodný nejen pro konzervativní investory, ale i jako nástroj diverzifikace či dokonce jako nástroj ke snížení celkové volatility portfolia. Má splatnost 4 roky a 7 měsíců, přičemž míra participace je opět neobvyklých 120 %. Výnos je vázán na Broad Commodity Index, který zahrnuje deset různých komodit (hliník, měď, zinek, nikl, olovo, ropu, zemní plyn, pšenici, kukuřici a sóju).
Roste i obliba ČSOB Chráněného fondu, který od března již dvakrát díky svému růstu ke konci měsíce „zakliknul“ – zvýšil minimální částku, kterou má investor jistou v případě razantního poklesu na světových trzích (s nulovým výstupním poplatkem).
K úpisu jsou také ČSOB Reverzní click 8 a ČSOB Krátkodobého růstu 7. Nabídku pak doplňuje třetí emise ČSOB Vodního bohatství 3, která je ovšem součástí bankopojištění Maximal Invest – s mírou participace v této emisi dokonce 70 %, tedy o 10 % více než v předchozích emisích.
Nu a perličku nakonec: KBC Asset Managment spolu s jednou čínskou firmou uvedl na tamní trh první zajištěný fond – a ten byl upsán během tří dnů!

Akciové fondy (zatím) stále vítězí

U nás se zatím akciové fondy nechtějí nechat sesadit z pozice „letního krále“. Přestože celkových 370 miliónů korun je stále úžasná suma, musely již první zářijový týden ze svých výšin hodně slevit. Zejména dvě ikony a dominanty trhu – ING Český akciový (profil, názory, koupit) a ISČS Sporotrend (profil, názory) – se musely již spokojit se sumami „jen“ něco málo přes 100 miliónů korun. O přízeň investorů svádějí neuvěřitelně vyrovnanou bitvu, přestože jejich investiční strategie je už značně rozdílná. Zejména ISČS Sporotrend se již z 60 % obrátil na východ – ovšem včetně Turecka, které občas přinese překvapení (oběma směry).
Připomeňme ještě pěkných víc než 50 miliónů korun do ČS-REICO (profil, názory) a zejména to, že fond už konečně koupil první nemovitost v Brně, takže se pomalu z peněžáku stává nemovitostním fondem.
Také ostatní akciové fondy se ještě pěkně snažily a opět žádný z nich nehlásí odkupy. Faktem ovšem také je, že žádný za uplynulý týden netratil, naopak si připisovaly pěkné 1, 2 i 3 %. To ovšem ještě netušily (a investoři netušili), že pátek nedopadne na akciových trzích nijak optimisticky, ba naopak.
Týden tedy paradoxně nedopadl dobře, například pražský PX (profil, názory) ztratil 1,5 % a to se ještě Praha docela držela, protože Amerika začala prohlubovat ztráty až večer.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Nejistot je spíše více

Kapitálový trh stále vykazuje vyšší nervozitu a s tím spojenou volatilitu. Zejména v pátek odpoledne na celý akciový trh negativně zapůsobily zveřejněné americké makroekonomické ukazatele o stavu trhu práce, které byly výrazně horší než očekávání trhu. Investoři tak obecně pokračují ve vybírání zisků poté, co se trhy mírně zvedly.
Tentokrát nejistota vyústila i v nárůst ceny zlata, která za týden vyrostla o víc než 4 %. I to je reakce na negativní vliv makroekonomických dat na akciové trhy a oslabování dolaru vůči ostatním měnám.
V Česku budeme zřejmě narážet nejen na nejistoty a kolísání trhů, ale i na to, že dynamickým investorům začnou „docházet“ disponibilní peníze. Znovu se tak opakuje situace, kterou krásně popisuje povzdech: „Trh se bude chovat neracionálně vždy o trochu déle, než vy vydržíte solventní“. Platnost této poučky poznali již mnozí.
Závěr týdne ovlivnila ovšem nejen „tvrdá data“ (ta třeba ve čtvrtek naopak přinesla lepší než očekávanou produktivitu práce, nižší růst jednotkových nákladů práce a nečekaně silnou aktivitu ve službách), ale i názory. Právě v pátek se nechal slyšet stále ještě velmi uznávaný bývalý šéf americké centrální banky, Alan Greenspan, že současné síly stojící za problémy na trzích jsou „identické“ s předešlými ekonomickými zvraty, včetně krachu akciových trhů v roce 1987. Podle něj je chování trhů, které můžeme pozorovat v posledních sedmi týdnech v mnoha ohledech stejné jako tomu bylo v roce 1998 a 1987. Hned se přidali ještě větší pesimisté, např. podle Paula Mortimera z BNP Paribas je nynější situace ještě horší než v roce 1987, když současný stav ekonomiky má chatrnější základy, zatímco kontrakce ekonomiky v roce 1987 teprve začínala.
Náladu a vývoj v Česku bude stále víc ovládat zahraniční sentiment – že českou ekonomiku nezasáhne nijak krize amerických hypoték pro chudé, anebo že roste 6% tempem, sehraje jen nepatrnou roli.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Rekordní nákupy akciových fondů

3. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Rekordní nákupy akciových fondů

Ani nepamatujeme, kdy naposled zamířilo do akciových fondů 800 miliónů korun za týden. K tomu téměř 350 milionů do smíšených fondů, tedy celkem 1,15 miliardy korun. Takový je i celkový... celý článek

Fondy: Žně asi skončily

27. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Žně asi skončily

Zemědělci se těší na vyšší ceny, v obchodech nám u potravin k tomu poskočí i DPH. Poptávka s nabídkou budou hledat průnik na vyšších hladinách. Také panika na akciových trzích má zřejmě... celý článek

Fondy: na skluzavce, ale příležitost k nákupu

20. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: na skluzavce, ale příležitost k nákupu

I v tomto týdnu se opět ukázalo, že aktivní investoři ovládli naše fondové hřiště. Čisté prodeje dosáhly tentokrát jen dvou třetin miliardy, ale z toho celých 600 milionů korun zamířilo... celý článek

Fondy: Neuvěřitelné se stává skutečností

13. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Neuvěřitelné se stává skutečností

Miliarda do fondů je sama o sobě překvapivá, že ale skoro tři čtvrtě miliardy zamíří do akciových fondů – nad tím musí zůstat i amatérský znalec místních poměrů zcela konsternován.... celý článek

Fondy: Další drsný týden

6. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další drsný týden

Akciové trhy sice hledají, kde se odrazit ode dna, ale to našim investorům zřejmě vadí čím dál méně. Bezmála 400 miliónů korun se totiž vydalo hledat výnos do smíšených a akciových... celý článek

Partners Financial Services