Fondy: Rekordní nákupy akciových fondů

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 3. 9. 2007
Fondy: Rekordní nákupy akciových fondů
Ani nepamatujeme, kdy naposled zamířilo do akciových fondů 800 miliónů korun za týden. K tomu téměř 350 milionů do smíšených fondů, tedy celkem 1,15 miliardy korun. Takový je i celkový příliv, protože prodeje zajištěných fondů jen nahradily odkupy z peněžního trhu.

Z fondů peněžního trhu se odporoučela podezřele vysoká suma, i když téměř vše (tedy 200 milionů) odešlo z ISČS Sporoinvest (profil, názory). Vysvětlení se ale nabízí, protože mnoho z těchto milionů zamířilo do značně aktivnějších strategií – jen do jiných fondů v rámci České spořitelny přišlo víc než půl miliardy korun.
Dluhopisové fondy skončily tentokrát bez velkých odkupů na černé nule. Dluhopisy si v dobách poklesů akciových trhů většinou trochu „pomohou“, ale na roční výkonnosti ty naše největší už tratí půl procenta, v tříměsíčním období ztrácejí všechny.

Akciová přesila

Jak došlo k tomuto dalšímu tak značnému nárůstu touhy po akciových fondech? Nepochybně zafungovala představa, že nebezpečí už pominulo, takže je ten „pravý čas“. Navíc s vyhodnocením celé situace se značným zpožděním a nepochybně i pod vlivem informací o zhruba 5% růstu za předchozí týden. Projevil se tedy víc efekt „chytit vlak“, nebo si jen více lidí uvědomilo, že vůbec ke „slevě v hypermarketu“ došlo?
Přesto se týden zdaleka nevyvíjel klidně a třeba hned v úterý Amerika opět předvedla 2,5% pokles – největší propad za poslední tři týdny. Evropské trhy ale tentokrát nezareagovaly zdaleka tak hystericky. Tak či onak, příliv do našich dvou velikánů vyrazil dech: 293 milionů přišlo do portfolia ISČS Sporotrend (profil, názory) a 283 milionů do ING českého akciového (profil, názory, koupit). Ostatní samozřejmě musely zůstat o řád níž, ale žádný akciový fond nezaznamenal čisté odkupy.
Všechny se také svým investorům odměnily růstem kromě ČSOB realitního mixu (profil, názory), který se dalším poklesem již dostal na roční nulu. Ale takovým 4%, jako ČPI Nových ekonomik (profil, názory, koupit), zase také ne. Faktem totiž je, že (jako obvykle) byl propad emerging markets poněkud citelnější, takže i jejich růsty by měly rychleji vlnu vyrovnávat. A možná i víc, protože důvěra v tyto trhy, které navíc nejsou zasaženy žádnými hypotečními problémy a jen zcela okrajově podivnostmi typu CDO – ostatně pamětníci jistě vzpomenou, jak si na nich před lety spálila prsty KB.

Jakoby prázdniny nebyly

To si jistě říká nejeden workoholik, ale i spousta rodičů a zejména dětí. Minulým týdnem skončil měsíc srpen i prázdniny a za srpen skončil index PX (profil, názory) pražské burzy tam, kde začal. A za celé prázdniny jen o zanedbatelná 3 % níž. Zato do fondů přišlo celkem 7,5 miliardy korun, což je letošní nejlepší dvouměsíční příliv.
Do akciových fondů přišly 3 miliardy, do zajištěných také 3 miliardy, do smíšených 2,5 miliardy korun. Z toho plyne, že miliarda odešla z peněžního trhu a zejména z dluhopisových fondů.
Podíváme-li se však na samotný srpen – opět rekordní, protože překonal 4 miliardy korun – vidíme, že akciové si připsaly víc než 2 miliardy, mixy 1,5 miliardy, kdežto zajištěné jen necelou miliardu (půlmiliardový nesoulad jde opět na vrub peněžního trhu a zejména dluhopisových fondů).
Uvidíme tedy, co přinese návrat do normálních zářijových kolejí a nakolik se naši investoři v novém školním roce poučí z prázdninových zkušeností. Podzim bude jistě zajímavý, možná opět (jako loni) vynecháme říjnovou korekci a teprve Mikuláš nám spočítá hříchy. Vše může ale být i úplně jinak a ještě se můžeme hodně divit.

Domy v Americe jako barometr

Minulý týden jsme také zjistili, že nejde jen o prodej stávajících a nových domů. Tato data totiž překvapila pozitivně – oproti očekávanému meziměsíčnímu poklesu o 0,9 % prodeje existujících domů v červenci klesly jen o 0,2 % na 5,75 milionů. To zejména po červnovém poklesu  o 3,7 % a protože prodeje klesají již pátý měsíc, nevypadalo špatně. Navíc šlo o nejpomalejší pokles od konce roku 2002.
Ale vyděsilo jiné číslo – zásoby domů na prodej – tedy počet neprodaných domů v červenci vzrostl o 5,1 % na 4,592 milionů, což je šestnáctileté maximum! Také index cen domů ve 2. čtvrtletí mezikvartálně klesl o 0,9 %. Ceny domů v USA navíc ve 2. čtvrtletí zaznamenaly nejprudší meziroční pád od roku 1987. S tím, jak se prohloubil útlum na trhu s bydlením, podle amerického národního indexu cen domů S&P/Case-Shiller klesl index cen domů ve 2. čtvrtletí o 3,2 % (na 183,9 bodu ze 189,9 bodu loni).
Klesly i dílčí indexy cen domů ve velkých metropolitních oblastech: index 20 regionů se v červnu meziročně snížil o 3,5 %, zatímco ukazatel pro 10 aglomerací klesl o 4,1 %.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Sazby FED asi sníží

Druhá a zřejmě ještě důležitější je situace na samotných finančních trzích. Fed sice uvolnil diskontní sazbu a nalil na trh krátkodobou likviditu, ale v zápise ze schůzky 7. srpna konstatoval, že klesající ceny domů a omezení úvěrů by mohly negativně dolehnout na spotřební výdaje. Rovněž připustil, že vývoj na hypotečním trhu naznačuje, že propad na trhu bydlení může být hlubší a delší, než se původně čekalo.
Nepotěšil ani nový údaj o poklesu spotřebitelské důvěry, která je tak na nejnižší úrovni od řádění hurikánu Katrina před dvěma lety. Začaly se tak rýsovat jasnější signály, že růst americké ekonomiky začíná mít trhliny.
Mezi investory vzrostla nejistota, zda centrální banka Fed přijme další kroky potřebné k tomu, aby se potíže úvěrového trhu nešířily ekonomikou dále. Uklidnění přišlo až v pátek (akciové trh se také vydaly spokojeně vzhůru), po vystoupení Bena Bernankeho na semináři Fed v Jackson Hole, které většina trhu přečetla tak, že si Fed připravuje půdu pro snížení sazeb na dalším zasedání 18. září – zřejmě o 25 procentních bodů na 5 %. Trhy by se tedy měly dále uklidňovat, jestli ovšem ze skříně nevypadne nějaký další kostlivec.

Pražský index PX (profil, názory) startuje do školního roku s ročním výkonem 22,5 % v aktovce, z toho od začátku kalendářního roku 12,6 %. Bude-li se tedy na podzim snažit jako loni…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Žně asi skončily

27. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Žně asi skončily

Zemědělci se těší na vyšší ceny, v obchodech nám u potravin k tomu poskočí i DPH. Poptávka s nabídkou budou hledat průnik na vyšších hladinách. Také panika na akciových trzích má zřejmě... celý článek

Fondy: na skluzavce, ale příležitost k nákupu

20. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: na skluzavce, ale příležitost k nákupu

I v tomto týdnu se opět ukázalo, že aktivní investoři ovládli naše fondové hřiště. Čisté prodeje dosáhly tentokrát jen dvou třetin miliardy, ale z toho celých 600 milionů korun zamířilo... celý článek

Fondy: Neuvěřitelné se stává skutečností

13. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Neuvěřitelné se stává skutečností

Miliarda do fondů je sama o sobě překvapivá, že ale skoro tři čtvrtě miliardy zamíří do akciových fondů – nad tím musí zůstat i amatérský znalec místních poměrů zcela konsternován.... celý článek

Fondy: Další drsný týden

6. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další drsný týden

Akciové trhy sice hledají, kde se odrazit ode dna, ale to našim investorům zřejmě vadí čím dál méně. Bezmála 400 miliónů korun se totiž vydalo hledat výnos do smíšených a akciových... celý článek

Fondy: Přes miliardu, ale před akciovým pádem

30. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Přes miliardu, ale před akciovým pádem

Až neuvěřitelný objem investic do fondů uprostřed prázdnin neočekával zřejmě nikdo. Jaké asi motivy vedly našince, aby do fondů přinesli 1,15 miliardy korun? A co udělají tento týden? celý článek

Partners Financial Services