Začalo to obilím a zatím skončilo počasím

Michal Stupavský | rubrika: Investiční produkty | 30. 8. 2007
Začalo to obilím a zatím skončilo počasím
Deriváty zažily bouřlivý rozvoj ve dvacátém století. První zmínky o termínovaných obchodech se však datují až do starověku. Posledním hitem jsou deriváty na počasí.

První zmínky o derivátech pocházejí z doby před 3800 lety. Chammurabiho kodex tehdy zavedl nástroj podobný opcím. Podle paragrafu 48 v případě neúrody, kdy farmáři mají ztráty, nemusí všechny osoby, které mají ztráty (tj. nejen farmáři), splácet jeden rok úroky z půjček ve formě zrna. Přesto se vznik opcí obvykle připisuje až řeckému filosofovi Thalesovi. Původ forwardových kontraktů spadá pravděpodobně do antického období, kdy si římští panovníci s jejich pomocí opatřovali dodávky egyptského obilí.

Deriváty se původně týkaly obchodování s komoditami. Dnes většinu podkladových aktiv derivátů tvoří finanční nástroje jako úrokové míry, měny, akcie a indexy.

Dvě největší derivátové burzy na světě byly založeny již v předminulém století - Chicago board of trade (CBOT) v roce 1848 a Chicago mercantile exchange (CME) v roce 1874. Původně se na nich obchodovalo pouze se zemědělskými plodinami. Nyní podíl obchodů s těmito komoditami na CBOT představuje méně než čtvrtinu veškerých obchodů a jejich podíl stále klesá, jak roste význam finančních derivátů. Na CME činí podíl obchodů se zemědělskými produkty pouze 3 až 4 procenta. Letos 9. července se obě burzy spojily.

Deriváty v Česku
Růst mimoburzovních OTC derivátů (forwardů, swapů a opcí) byl v Česku v minulém desetiletí pozoruhodný. Likvidita OTC derivátového trhu dosáhla značné úrovně. Pro banky a klienty je snadné na tento trh vstoupit. Derivátový trh v Česku byl silně zneužíván ke krácení daní a tunelování.

Burzovní deriváty se v Česku začaly obchodovat 5. října 2006 na Burze cenných papírů Praha. Šlo o futures na akciový index PX. 29. ledna 2007 se začaly obchodovat futures na akcie společností ČEZ a ERSTE BANK. 17. července 2007 se začaly obchodovat na Energetické burze Praha termínové kontrakty futures na elektřinu. Dnes mohou čeští investoři obchodovat také deriváty CFD, které mají oproti klasickým nástrojům tu výhodu, že je lze obchodovat pomocí internetových obchodních platforem, takže mají investoři aktuální přehled o investicích. Veškeré obchody lze provádět prostřednictvím osobního počítače.
Úkolem derivátových burz bylo především ustavení standardního tržního prostředí pro obchodníky s obilím a dalšími komoditami. Měly rovněž stanovit jasná pravidla a kontrolu kvality obchodovaných produktů a zvýšit informovanost na trhu.

V 70. letech 19. století dostalo obchodování s deriváty na CBOT základní strukturu. Podmínky kontraktu byly přesně standardizovány a byl zaveden i systém marží, protože farmáři často své závazky neplnili. Na CBOT se zrodili také spekulanti. Byli ochotni převzít riziko v očekávání zisku ze změny cen. Kupovali obilí, jestliže dodávky převyšovaly momentální potřeby, a cena tedy byla nízká, a předpokládali, že v budoucnu cena poroste a oni obilí se ziskem prodají. Spekulanti také prodávali zrno, aniž by ho vlastnili, a to za pevnou cenu s dodávkou v budoucnosti. Předpokládali přitom, že do termínu dodávky se jim podaří koupit požadované množství obilí za nižší cenu. Na spotových trzích, kde se ihned po uzavření obchodu vymění peníze za obilí, takové spekulativní transakce nebyly možné.

Ukázalo se, že účast spekulantů na trhu je ekonomicky prospěšná, protože zajišťovali potřebnou likviditu. Navíc trh stabilizovali, protože snížili kolísání cen. Vstup spekulantů do těchto obchodů způsobil, že se oddělily termínované burzovní obchody od obchodů na trzích se skutečnými komoditami. Například zemědělec nyní prodává na místním trhu za tržní ceny. Burzovního obchodu využívá k zajištění proti případnému poklesu tržních cen.

Koncem 19. století také vznikl nový druh kontraktu nazývaný "privilegia" ("privileges"). Jednalo se o futures s jednou klíčovou podmínkou. Privilegia umožňovala prodávajícímu odmítnout dodávku, a to v případě, že se cena aktiva zvýšila. Za tuto možnost platil na počátku určitou prémii. V dnešní terminologii se jednalo o opce.

Na konci 19. století a hlavně ve 20. století se deriváty rozšířily do mnoha nezemědělských komodit a finančních nástrojů. Vývoj derivátů pomohl minimalizovat ztráty z tržního rizika. Počet obchodovaných nástrojů rychle rostl. Přes všechny inovace však základní cíl derivátů zůstává stejný: zajistit účinný a efektivní mechanismus řízení tržního rizika a v poslední době také úvěrového rizika.

V roce 1973 Chicago board options exchange (CBOE) začala obchodovat s opcemi. Zpočátku se obchodovalo s kupními opcemi na šestnáct akcií. Úspěch byl obdivuhodný a v letech 1975 a 1976 se začalo obchodovat s kupními opcemi na akcie na American Exchange, Philadephia Exchange a Pacific Stock Exchange. V roce 1977 se na všech těchto trzích začalo také obchodovat s prodejními opcemi.

Na rozdíl od pevných termínových kontraktů jako futures dovolují opce obchodníkům a všem, kteří řídí riziko, definovat riziko a snížit jej na tzv. opční prémii, což je cena, kterou majitel opce zaplatí prodávajícímu opce (vypisovateli) za opční právo (právo volby). V 80. a 90. letech burzy zavedly obchodování s opcemi na akciové indexy, měny, dluhopisy. Vznikla také nová tržní inovace - opce na futures či opce na úrokové swapy (deriváty derivátů), což znamenalo novou dimenzi trhu s deriváty. Kupující kupuje opci od prodávajícího za opční prémii a získává tak právo koupit nebo prodat futures.

Posledními ve vývoji derivátů jsou povětrnostní deriváty vzniklé na konci 90. let dvacátého století. Na derivátové burze Eurex se dnes také lze setkat s futures a opcemi na burzovně obchodované fondy ETFs (exchange traded funds).

Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers.

Kterým finančním instrumentům dáváte při obchodování přednost vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dá s málem vydělat hodně

22. 8. 2007 | Michal Stupavský

Jak se dá s málem vydělat hodně

Vydělat 28 tisíc korun spekulací na posílení eura lze dvěma způsoby. Buď investor koupí evropskou měnu za 2,8 milionů korun, nebo investuje do derivátů třeba jen 28 tisíc a přijme o... celý článek

Pojistka proti nadúrodě, na níž vydělají nejen zemědělci

15. 8. 2007 | Michal Stupavský | 1 komentář

Pojistka proti nadúrodě, na níž vydělají nejen zemědělci

Farmář ráno obilí zaseje a odpoledne ho prodá. Stačí, aby našel kupce a dohodl s ním cenu, za níž mu obilí po žních dodá. Tak fungují termínované obchody, neboli deriváty. Dnes začíná... celý článek

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Ženy, investujte sebevědoměji!

24. 4. 2007 | Pavel Slavík

Ženy, investujte sebevědoměji!

I když se ve většině zemí Evropské unie velmi často skloňuje slovo emancipace, není žádným tajemstvím, že ženy mají dodnes nižší příjmy než muži. Také proto jsou ženy, pokud jde o spoření... celý článek

Největší burzovní krachy v novodobé historii

12. 4. 2007 | David Urbánek

Největší burzovní krachy v novodobé historii

Pod vlivem růstu na akciových trzích se investoři nechají zlákat vidinou rychlých zisků a zapomínají na rizika. V takových případech dochází nejčastěji k porušování stanovené investiční... celý článek

Partners Financial Services