Vývoj dluhopisového trhu

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 29. 8. 2007
Vývoj dluhopisového trhu
Investorská veřejnost i nálada na rizikovějších typech aktiv se pomalu uklidňuje, i když poklesy akciových trhů, které v posledním měsíci přály především vládním dluhopisům, ještě zdaleka nejsou zažehnány. Ke zlepšení výrazně pomohl i americký Fed, který v pátek 19. 8. snížil diskontní sazbu o 50 bodů. Toto zlevnění peněz pomohlo likviditě na trhu a zvýšilo výnosy do splatnosti na dluhopisových trzích.

V posledním týdnu se evropský i americký trh uklidnil, úrovně, kterých dosáhly dluhopisy v období korekce na rizikovějších typech aktiv v průběhu celého minulého měsíce, však ale opouštějí jen minimálně. Mohou za to jednak obavy z dalšího vývoje kreditní krize. Na krátkém konci ale trh mírně ztratil, uklidnění se totiž projevilo na pozitivnější náladě investorů, kteří se opět začínají domnívat, že se ve Spojených státech nebudou sazby snižovat a v zemích Evropské unie se potvrzuje názor, že problémy spojené s americkým hypotečním trhem nebudou mít významnější dopad na vývoj evropské ekonomiky. Začínají tudíž opět do cen na dluhopisových trzích promítat vyšší pravděpodobnost dalšího navyšování úrokových sazeb ze strany Evropské centrální banky.

Finančnímu trhu přitom výrazně pomohl zásah amerického Fedu z pátku předminulého týdne. Likviditu Fed tentokrát spolu s finančními injekcemi ve formě půjček doplnil tentokrát také jiným krokem. Nesnížil sice základní úrokovou sazbu, která tak zůstala na 5,25 %, byla však snížena sazba diskontní, za kterou si od amerického Fedu půjčují bankovní instituce (z 6,25 % na 5,75 %). Těmito kroky se Fed snaží v investorech podpořit důvěru v kapitálové trhy.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů


Spojené státy

Situace na americké půdě v současnosti vypadá vcelku vyrovnaně. Výnosy na trhu dále klesaly, desetileté papíry se ze svého vrcholu v červnu letošního roku (to se ještě spekulovalo na další navýšení úrokových sazeb a očekávání budoucího vývoje ekonomiky byly optimistické) propadly až o 70 bazických bodů a v současné době přinesou investorům 4,62 % p.a. do splatnosti.

Minulá aktivita Fedu a dodatečně přisypaná likvidita na trhu se projevila více na kratším konci. Ten ale v posledních týdnech získal nejvíce, když v měsíčním období klesly výnosy o téměř půl procenta.

Uklidnění situace je také patrné z názoru trhu na další kroky amerického Fedu. Ten snížil diskontní sazbu o půl procenta, v očekávání je snížení také hlavních úrokových sazeb na 5,00 % již v příštím měsíci. O tomto kroku je podle agentury Bloomberg přesvědčeno 72 % obchodníků. Na další snížení již investoři tolik nesází, ještě před týdnem bylo 70 % trhu přesvědčeno, že zářijové snížení nebude letos jediné, po minulém týdnu je ale o poklesu o více než 25 bodů přesvědčeno jen 28 %.


Evropa

Situace na evropské scéně je obdobná té ve Spojených státech. Pokles výnosů je patrný, díky lepší kondici evropského hospodářství dochází ale na dluhopisových trzích v Evropě k nižší volatilitě. Situace ohledně kreditní krize ještě není zcela zažehnána, o čemž jsou přesvědčeni také investoři, kteří nyní preferují kratší splatnosti před dlouhodobými investicemi. Trhy se po výplachu znovu naceňují, dojde jistě také k přecenění rizika, investoři budou požadovat vyšší prémii. Tím by mohly delší splatnosti trpět více.

Dvouleté vládní papíry nesou po minulém týdnu 4,02 % p.a., o 37 bodů méně než před měsícem. I přesto trh očekává další navýšení sazeb ze strany ECB (na 4,25 %) již na příštím zasedání.

Pokud se neobjeví významně horší zprávy, co se týče makroekonomických dat, lze očekávat, že jak v Evropě, tak ve Spojených státech trh v příštím týdnu mírně ztratí.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

Na polské scéně máme opět politické taškařice. Trh si prozatím těchto rizik nevšímá, vzpomeňme na nejistou situaci po loňských volbách u nás doma. Pokud nebude zasažen ekonomický růst, bude tomu tak i nadále. Zasedání centrální banky je na pořadu již tuto středu. V sázce je navýšení o 25 bodů.

Zasedání má za sebou již maďarská centrální banka, která s nastavením měnové politiky nehnula. Trh sice očekává možné snižování sazeb díky poklesu inflace a prozatím úspěšnému balíčku reforem, kreditní krize ale "vysoko-výnosové" ekonomiky postihla více, proto vládní dluhopisy v Maďarsku na rozdíl od těch evropských ztratily téměř 0,5 %.

V domácí výnosové křivce je plně zohledněno navyšování sazeb, dvouleté výnosy se pohybují o 50 bb nad současným nastavením sazeb. Také ČNB bude tento týden zasedat, podle všeho ale navýší až na některém z příštích zasedání.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: Snížení amerických úrokových sazeb na dohled

15. 8. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Snížení amerických úrokových sazeb na dohled

Další týden velké nervozity se promítl v ziscích na vládních dluhopisech. Investoři sázejí na snižování amerických úrokových sazeb.

Dluhopisy: realitní krize v USA hýbe i dluhopisovými trhy

8. 8. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: realitní krize v USA hýbe i dluhopisovými trhy

Kvůli nervozitě na finančních trzích dluhopisy dále získávají. Investoři se stahují z rizikových aktiv v obavě z recese na realitním trhu, který zaznamenává nejhorší výsledky za posledních... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

27. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Strmý nárůst výnosů se během uplynulého týdne poněkud uklidnil. Ve Spojených státech dluhopisy získaly, protože se očekávají horší čísla prodeje domů. V Evropě dluhopisy mírně získaly. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

20. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Trh ve Spojených státech se připravoval na vyšší údaje o inflaci. Zveřejněná čísla proto v závěru týdne poslala výnosy dolů. Evropský trh pokračoval v poklesu, když investoři zohledňovali... celý článek

Co dělat, když vám někdo způsobil škodu svým vozidlem

13. 6. 2007 | Michal Pravda

Partners Financial Services