Fondy: Neuvěřitelné se stává skutečností

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 13. 8. 2007 | 4 komentáře
Fondy: Neuvěřitelné se stává skutečností
Miliarda do fondů je sama o sobě překvapivá, že ale skoro tři čtvrtě miliardy zamíří do akciových fondů – nad tím musí zůstat i amatérský znalec místních poměrů zcela konsternován. A to navíc ještě málem půlmiliardu inkasovaly smíšené fondy.

Byl to týden opravdu převrácený naruby. Ze zajištěných fondů odešlo 150 milionů korun. Dalších 100 milionů ztratily dluhopisové fondy, ale na to jsme již zvyklí. Peníze tekly do akciových a smíšených fondů. 

Zajištěné platí i s úroky

Samotná KBC se na záporné straně bilance zapsala víc než 300 miliony korun, ovšem plnou čtvrtmiliardu vyplatil svým podílníkům ČSOB Světové akcie 4. Ti byli jistě spokojeni, protože po 4,5 letech jim vynesl 5,7 % p.a., tedy místo každé tisícovky dostali skoro 1300 korun. Korekci však asi ještě konec není, alespoň podle toho, co zas předvedly akciové trhy uplynulý týden.
Leč zpět ke statistice, protože ještě dalších 60 milionů korun odešlo z ČSOB Asijského růstu 1 a ČSOB Central Europe Click plus 1. Navíc se ale ani ostatní zajištěné fondy neprodávaly tak dobře, jak jsme u této banky zvyklí, protože 100 miliónů celkem je jen chabá náplast. To víc prodali i v Komerční bance jejího chráněného KB Ametystu. Záhadou je také, kam lidé vyplacené peníze z ČSOB odnesli, protože sice 50 milionů přišlo do místních peněžáků, ale do bratrských akciových včetně mixů jen necelých 100 milionů. I kdyby klienti ČSOB nepřinesli žádné nové peníze, něco málo v bance pořád chybí.

Akciová smršť

Dobře, tak lidé dostali v jedné bance 300 milionů korun ze zajišťáků, ale že by s nimi hned běželi ke konkurenci? Kdo ví, v každém případě čísla nákupů mnoha akciových fondů berou dech: ISČS Top Stock (profil, názory) 244 milionů, ISČS Sporotrend (profil, názory) 178 milionů, ING Český akciový (profil, názory, koupit) 143 milionů korun. To by byla velmi slušná čísla za měsíc, ale za týden? A to jsou jen špičky ledovce, další akciové fondy se snažily také a posbíraly přes 150 milionů korun. 
U žádného akciového fondu nedošlo k záporným čistým prodejům. Platí to i o smíšených fondech. Jakoby všichni rozbili prasátka a běželi peníze investovat dřív, než bude pozdě. A to by měla být skoro půlka lidí na dovolené. O tom, že mají peněz jako želez, nikdo nepochybuje, ale že jich přinesou kufry zrovna do akcií? 
K činu se zjevně měla skupina investorů, která korekci akciových trhů vzala jako příležitost využití nižších kurzů k nákupu. A je to nad očekávání silná skupina.
Důležité je při poklesech z investic nevystupovat – tam se sekají ztráty. Pravidelné investování je výborná věc pro ty méně aktivní, my ostatní si chceme i trochu zatipovat. A že to někdy úplně nevyjde, nevadí.

Zatím nerozhodně

Hra je zatím jen někde v poločase, o vítězích či poražených tedy zatím nelze hovořit. Tentokrát se další podivný týden podepsal negativněji na evropských a jen některých rozvíjejících se trzích. Tak například ISČS Sporotrend dalších 2,5 % ztratil, zatímco ISČS Top Stock si 1 % připočítal. ČSOB Akciový mix (profil, názory) přidal dokonce 2,7 % a smíšený Fénix dynamický (profil, názory) vzrostl o 1,5 %. Globálněji rozložená portfolia dopadla lépe, to ale zatím nic neznamená. Stále se totiž trhy neuklidnily a ještě není zcela jasné, jde-li skutečně jen o krizi rizikových (hypotečních) dluhopisů, anebo o širší krizi důvěry ve stabilitu celého finančního sektoru.
Americká šmejdaktiva do portfolií kupovali všichni, proto i ta evropská nákaza. I takový mamut jako ABN Amro tak jednu chvíli padal o 12 %. Relativně méně postižené by měly být emerging markets. Ty se sice na negativní náladě jen „vezou“, ale víme, co dokáže dobře umístěná banánová slupka.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Další jízda na horské dráze

Týden skutečně připomínal tuto atrakci. V pondělí zděšená Evropa po americkém pátečním propadu a prohloubení nejstrmějšího třítýdenního skluzu od roku 2003. American Home Mortgage dokonce požádal bankrotový soud o ochranu před věřiteli, leč Wall Street nakonec opět udělala na ostatní svět dlouhý nos – v závěru páteční příkop více než 2% růstem zase zasypala.
Evropa tak v úterý následovala Ameriku a vylétla také o 1,5 % a středa vypadala jak v ráji, Praha vyrazila o víc než 2 % vzhůru nad 1800 bodů a vypadalo to na růžovou zahradu. Nato v Evropě doutnák u soudku s nejistotou zapálila největší francouzská banka BNP Paribas (její akcie také hned o 5 % spadly) dočasným pozastavením výpočtu čisté hodnoty tří fondů (=zastavila odkupy) obhospodařujících téměř tři miliardy dolarů. Evropská kosa tedy padla pro změnu na francouzský kámen a evropské trhy zamířily dolů až o 2,5 %.
V Americe finanční tituly propadly o víc než 5 % a klasické trhy padly jak podťaté skoro o 3 %. Pátek skončil ještě níž, PX za týden ztratil 1,35 % a od začátku roku je na 10 % výnosu.
Naštěstí v pátek večer Amerika alespoň vyrovnala, co přes den tratila. Pondělí je tedy otevřená kniha, jen nikdo neví, jak ty klikyháky číst. Duše investora je přecitlivělá, jeho peněženka na skřipci, situace rozbouřená a vlny vysoké. Co s tím asi provede tuzemský odvážlivec? Nevyprchá z něj nadšení a nepropadne panice?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Další drsný týden

6. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další drsný týden

Akciové trhy sice hledají, kde se odrazit ode dna, ale to našim investorům zřejmě vadí čím dál méně. Bezmála 400 miliónů korun se totiž vydalo hledat výnos do smíšených a akciových... celý článek

Fondy: Přes miliardu, ale před akciovým pádem

30. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Přes miliardu, ale před akciovým pádem

Až neuvěřitelný objem investic do fondů uprostřed prázdnin neočekával zřejmě nikdo. Jaké asi motivy vedly našince, aby do fondů přinesli 1,15 miliardy korun? A co udělají tento týden? celý článek

Fondy: Letní nadstandard

23. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Letní nadstandard

Půlmiliarda je velmi slušná suma na okurkovou sezónu v plném proudu. Navíc přesvědčivá většina peněz tentokrát mířila do dynamických investic. Letní módní trendy přinášejí také nové... celý článek

Fondy: Prázdninový slušný průměr

16. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Prázdninový slušný průměr

Čisté prodeje 350 miliónů korun není špatný výsledek na již plnou sezónu dovolených. Také se navíc přece jen projevil efekt inkasa z fondů peněžního trhu. O tom, že opět s převahou... celý článek

Fondy: Prázdniny začaly

9. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Prázdniny začaly

Kratší týden se projevil několika protichůdnými efekty. U nás zejména tím, že za fondy nemáme data – AFAM čekala až do neděle, ale ve statistice najdeme jen ČSOB a Pioneer. Zato naší... celý článek

Partners Financial Services