Fondy: Prázdninový slušný průměr

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 16. 7. 2007
Fondy: Prázdninový slušný průměr
Čisté prodeje 350 miliónů korun není špatný výsledek na již plnou sezónu dovolených. Také se navíc přece jen projevil efekt inkasa z fondů peněžního trhu. O tom, že opět s převahou zvítězily ty zajištěné, jistě nikdo nepochybuje.

Z fondů peněžního trhu odešlo 50 miliónů korun, což je tradiční sezónní jev, protože dovolené obvykle provětrají peněženky značnou vichřicí. Někteří možná záporná salda rodinných rozpočtů řeší i výběrem peněz z dluhopisových fondů, protože trvalá dieta těch největších jistě nikoho příliš netěší. Tak i tentokrát musely svým podílníkům vyplatit skoro 160 miliónů korun, z toho sám největší ISČS Sporobond (profil, názory) musel sáhnout do svého kapitálu hned pro 100 miliónů korun.

Zajištěné bez problémů

Prodej zajištěných fondů tentokrát nedosáhl ani 300 miliónů korun. Asi i na ně působí okurková sezóna. V pelotonu tentokrát bez výrazného lídra zvítězil se 60 milióny velmi lákavý ČSOB Farmacie a biotechnologie 1. Ani 50 miliónů korun ČSOB Asijského růstu 4 není k zahození. Fond fondů Ametyst KB a Pioneer zajištěný také každý prodal za více než 30 miliónů.
Ale pozor: opět statistiku silně přihřál Private banking ČSOB, který dodal hned 110 miliónů korun díky svým ČSOB Private Portfolio (Balanced a Defensive). Zato musel na druhé straně vyplatit podílníkům ČSOB Krátkodobého Růstu 1.

I dynamičtější se drží

Obliba smíšených fondů se udržuje na celkem stabilní úrovni, což každého investičního odborníka potěší, protože to svědčí o alespoň malém světýlku na konci tunelu. Sice jde jen o 140 miliónů korun, což není nijak závratná suma, ale stálice IKS Fénix smíšený (profil, názory) se postaral o plnou třetinu přílivu.
Akciové fondy se také probraly z letargie, protože jejich 134 milióny korun není ani obvyklé, ani zanedbatelné. Pilně opět pracuje ING Český akciový (profil, názory, koupit) s 55 milióny korun, zdatně mu sekunduje ČSOB Vodního bohatství svými skoro 30 milióny korun, jen ISČS Sporotrend (profil, názory) poněkud nedrží krok, když musel opět 15 miliónů odkoupit. A to jen za poslední měsíc vydělal svým nevděčným podílníkům 10 %.

Tak či onak – o to víc se musely snažit ostatní menší fondy a skutečně nejeden se svou pílí vypracoval a přiblížil se k prodaným 10 miliónům.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Akcie zase straší

Nepěkný týden zažili akcionáři. Pražská burza od pondělního rekordu nad 1900 body ztratila víc než 2 %. Ani světové trhy se netvářily zpočátku přívětivě, zejména po úterním americkém výprodeji, nakonec ale své poklesky většinou odpracovaly. Tak všechny tři americké indexy v pátek navíc vylepšily svá dlouhodobá maxima, Dow Jones dokonce historické a širšímu S&P k němu chybí již jen necelé 0,4 bodu.
Historická maxima jsme viděli v Asii, ale třeba i v Moskvě na RTX.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Prázdniny začaly

9. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Prázdniny začaly

Kratší týden se projevil několika protichůdnými efekty. U nás zejména tím, že za fondy nemáme data – AFAM čekala až do neděle, ale ve statistice najdeme jen ČSOB a Pioneer. Zato naší... celý článek

Fondy: Očistec dluhopisových fondů

18. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Očistec dluhopisových fondů

Čistý přiliv 580 miliónů patří k těm nepatrně vyšším, ale opět z plných 80 procent zamířil do zajištěných fondů a fondů peněžního trhu. Předpokládáme, že do nich investoři zároveň převedli... celý článek

Fondy: končí vyhřívání na sluníčku?

11. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: končí vyhřívání na sluníčku?

Minulý týden s celkem průměrnou půlmiliardou korun se vymykal těm ostatním snad jen nezvyklým skóre: smíšené zvítězily nad zajištěnými fondy.

Fondy: hlásí mírné oteplení sentimentu

4. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: hlásí mírné oteplení sentimentu

Čisté prodeje dosáhly 888 miliónů korun. Pochopitelně z nich mají přes půl miliardy korun zajištěné fondy, ale přece jen jakoby svítalo i v dynamičtějších strategiích, které se dlouhodobě... celý článek

Fondy: Ani vedra naše investory nerozehřála

28. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Ani vedra naše investory nerozehřála

Z 820 miliónů korun bychom mohli mít radost, jenže opět tři čtvrtě z nich usnulo v zajištěných fondech, navíc přes 300 miliónů spolkl jeden elitní. Ale není se příliš co divit, protože... celý článek

Partners Financial Services