Akcie: Německo stoupalo, zbytek světa padal

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 29. 5. 2007
Akcie: Německo stoupalo, zbytek světa padal
Přestože pražská burza v uplynulém týdnu rostla pouze jedinkrát, index PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">názory</a>) se byl schopen dostat opět přes své historické maximum. Stalo se tak ve středu, ostatní dny končil index vždy v červeném. Celkově ztratil více jak 1 %.


Na pražské burze se dařilo akciím Unipetrolu (UNIPETROL), kde byl po předchozích spekulacích potvrzen prodej akcií České rafinérské do rukou italské Eni. Titul zpevnil o 3,5 %. Se ziskem větším než jedno procento zakončily týden ještě akcie Telefoniky O2 (profil, názory) a Zentivy (profil, názory). Největší pokles (o 7,24 %) nastal u Komerční banky (profil, názory). Z velké části to však bylo dáno rozhodným datem pro výplatu dividend. V poklesu z posledních týdnů pokračovaly akcie CETV (profil, názory).

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 836,00 1 815,40 + 1,13

Klíčové události minulého týdne

  • Maloobchodní tržby v březnu vzrostly o 10,1 %. Po očištění o sezónní a kalendářní vlivy dosáhl růst 8,8 %. Očekávání trhu bylo na hranici 6,5 %. Největším přínosem byl prodej elektroniky, stavebnin a nábytku.
  • Vláda schválila návrh kroků pro první etapu reformy veřejných financí. Reforma má snížit daň z příjmu fyzických osob na 15 %, změnit sociální dávky nebo zavést poplatky u lékaře. Celý balík reforem by parlament měl schvalovat v průběhu léta.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
22/5 Raiffeisenbank zvýšila cílovou cenu pro energetickou společnost na 1 180 Kč z předchozích 1 080 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni "kupovat". Analytici RB se domnívají, že titul má stále atraktivní ohodnocení ve srovnání s konkurenty a zajímavý růstový potenciál.
23/5 Sal Oppenheim snižuje doporučení na "neutrální" z předchozího "kupovat" Cílová cena byla mírně upravena na 1 030 kč.
25/5 CAIB zvýšila cílovou cenu na 1 193 Kč z původních 1 092 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni "kupovat".

CME
24/5 Zástupci CME jednají s vedením varšavské burzy o uvedení svých akcií na polský trh.

Philip Morris (profil, názory)
21/5 Analytici CAIB zvýšili doporučení pro tabákovou společnost na "držet". Cílová cena byla navýšena na 11 752 Kč.

Telefonica O2 ČR (profil, názory)
25/5 CAIB zvyšuje doporučení pro telekomunikační splečnost z předchozího "držet" na "kupovat". Cílová cena byla navýšena na 670 Kč.

Unipetrol (profil, názory)
24/5 Makléřská společnost Wood & Company zvedla cílovou cenu pro akcie petrochemického holdingu na 315 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni "kupovat".
24/5 Po spekulacích byl potvrzen prodej více jak 16 % akcií České rafinérské ze strany ConocoPhilips do rukou italské Eni. Ta svůj podíl ve společnosti zdvojnásobila. Majoritním vlastníkem je dále Unipetrol. Cena transakce nebyla zveřejněna, je však "podstatně" nižší než avizovaných 500 miliónů EUR.

Zentiva (profil, názory)
25/5 Erste Bank přes horší výsledky zvýšila cílovou cenu pro farmaceutickou společnost na 1 760 Kč z předchozích 1 650 Kč. Doporučení bylo ponecháno na "kupovat".

Očekávané události

  • 31/5 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb


USA

Americké trhy zakončily týden v červených číslech. Index Dow Jones (profil, názory) postupně oslaboval z rekordních hodnot. Na nejvyšších úrovních se obchodovalo hned na začátku týdne v pondělí. Celkově zakončil týden o 0,4 % slabší. Technologický Nasdaq (profil, názory) zůstal prakticky beze změny. Po lepších číslech z trhu s nemovitostmi se dařilo společnostem stavějícím domy a příslušný sektor získal 2 %. Se ztrátou více než 3 % zakončil týden General Motors (profil, názory) a Honeywell (profil, názory). Naopak zisk vetší než 3 % si z báze indexu DJ připsala pouze Alcoa (profil, názory).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 556,00 13 507,00 -0,40
Nasdaq
(profil, názory)
2 558,00 2 557,00 -0,04
S&P 500
(profil, názory)
1 523,00 1 516,00 -0,50

Klíčové události minulého týdne

  • Objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA rostly v dubnu třetí měsíc po sobě a potvrdily názor, že obrat ve výrobě pomůže stagnujícímu ekonomickému růstu. Objednávky vzrostly v dubnu meziměsíčně o 0,6 %. Ekonomové očekávali růst o 1 %. Bez zahrnutí dopravních prostředků vzrostly objednávky o více než očekávaných 0,6 % na 1,5 %.
  • Počet prodaných nových domů v dubnu neočekávaně vzrostl o 16 % na 981 tisíc a překonal tak očekávání ekonomů, kteří odhadovali nárůst o 0,2 % na 865 tisíc. Nárůst byl zejména podpořen klesajícími cenami. Počet neprodaných domů klesl o 1,5 % na 538 tisíc.

Očekávané události

  • 31/5 HDP za první čtvrtletí
  • 1/6 Nezaměstnanost

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 21/5 Zisk společnosti Lowe&#39;s za první čtvrtletí poklesl o 12 % na 739 miliónů USD (48 centů na akcii) z předchozích 841 miliónů USD o rok dříve. Tržby stouply o 2 % na 12,17 miliardy USD z předchozích 11,92 miliardy USD, srovnatelné tržby přitom poklesly o 6 %. Důvodem poklesu zisku je podle maloobchodníka tíživý stav na realitním trhu a pokles cen dřeva. Analytici očekávali zisk 49 centů na akcii při výnosech 12,41 miliardy USD. Pro druhé čtvrtletí firma čeká růst celkových tržeb okolo 6 až 7 % a zisk EPS okolo 62 až 64 centů na akcii. Pro celý rok zisk EPS 1,99 až 2,03 USD.
  • 22/5 Společnosti STMicroelectronics N.V.(profil, názory), Intel Corp.(profil, názory) a Francisco Partners L.P. vytvoří společnou polovodičovou společnost, která bude dodávat flashpaměťové systémy. STMicroelectronics prodá část aktiv nové společnosti, Intel získá 45,1% podíl v novém podniku.
  • 22/5 Automobilka Ford Motor Co. (profil, názory) očekává, že evropská divize prodá o zhruba 100 000 vozů více v tomto roce (+5,4 %) díky novým modelům jako jsou Mondeo a Focus S-Max. Prodeje Fordu v Evropě vzrostly v roce 2006 o 5,7 % na 1,85 miliónů vozů. I pro tento rok automobilka v Evropě očekává již čtvrtý po sobě jdoucí ziskový rok.
  • 23/5 Hewlett-Packard Co. (profil, názory), největší výrobce PC a tiskáren na světě, získal kontrakt od NASA na dodávky zařízení v hodnotě 5,6 miliardy USD. Produkty, které bude dodávat zahrnují stolní počítače, servery a tiskárny. Kontrakt byl podepsán na sedm let.
  • 24/5 Stavební firma Toll Brothers (profil, názory) oznámila, že zisk za druhé čtvrtletí poklesl na 36,7 miliónu USD (22 centů na akcii) z předchozích 174,9 miliónu USD o rok dříve. Tržby propadly na 1,17 miliardy USD z předchozích 1,44 miliardy USD o rok dříve. Firma za kvartál odepsala 72,9 miliónu USD (44 centů na akcii). Analytici v průměru očekávali zisk EPS okolo 25 centů. Společnost za kvartál získala 2 031 nových kontraktů, o 14 % méně než o rok dříve. Celkové výnosy za rok 2007 by měly činit 4,26 miliardy až 4,88 miliardy USD.
  • 25/5 Coca-Cola Co. (profil, názory), největší světový výrobce nealkoholických nápojů, kupuje za 4,1 miliardy USD Energy Brands Inc. Obchod se podle odhadů firmy pozitivně projeví na jejím zisku od prvního čtvrtletí příštího fiskálního roku.
Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

Index DAX (profil, názory) prakticky zopakoval výkon z minulého týdne a přidal 1,7 %. Německý index šel proti většině světových burz, které vesměs oslabovaly. Tato situace v poslední době není ojedinělá a od začátku roku je německý index v porovnání s americkým Dow Jonesem (profil, názory) silnější skoro o 10 %. Hodně živo bylo v tomto týdnu kolem Deutsche Telekom (profil, názory), který přidal necelých 7 %. Hlavním tahounem byla opět konsolidace v sektoru. O více jak 5 % posílil Siemens (profil, názory). Na druhé výkonnostní straně zakončily týden akcie Deutsche Post (-4,7 %) a Fresenius Medical Care (profil, názory) (-4 %). Čtyři procenta ztratila taky Deutsche Bank, prakticky celá ztráta jde však na úkor vyplacené dividendě.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 608,00 7 739,00 +1,70

Klíčové události minulého týdne

  • Investorská důvěra v Německu vzrostla v květnu na jednáctiměsíční maximum, když růst v největší evropské ekonomice prokázal náznak zrychlení a dařilo se i akciovým trhům. Index ZEW ekonomického sentimentu vzrostl v květnu na 24 bodů z dubnových 16,5 bodů. Ekonomové očekávali hodnotu 23 bodů.
  • Index IFO v dubnu zůstal beze změny na 108,6 bodech. Analytici vesměs očekávali mírný posun na 108,8 bodů.

Očekávané události

  • 29/5 Index spotřebitelských cen
  • 31/5 Míra nezaměstnanosti
  • 1/6 Maloobchodní tržby

Vývoj titulů na německém trhu

  • 21/5 Výkonný ředitel Oraclu (profil, názory), Larry Ellison, odmítl dohodu o smíru s konkurenčním SAPem (profil, názory) týkající se žaloby, kterou Oracle na SAP podal na začátku tohoto roku.
  • 23/5 Metro AG, největší maloobchodní prodejce v Německu, zopakoval celoroční výhled pro růst tržeb a provozního zisku poté, co zvýšení DPH v lednu mělo na firmu menší dopad, než očekávala. Metro očekává růst tržeb mezi 8-9 % a navýšení provozního zisku o 6-8 %. Firma tento měsíc vykázala za čtvrtletí ztrátu právě díky vyššímu DPH a nákupu neziskových obchodů od Wal-Martu.
  • 23/5 France Telekom se zajímá o internetová aktiva Deutsche Telekomu (profil, názory) ve Španělsku. Médiím to potvrdila tisková mluvčí francouzské telekomunikační společnosti s tím, že v současné době nemůže uvést další podrobnosti. Deutsche Telekom ve Španělsku vlastní internetovou firmu Ya.com.
  • 24/5 Podle výkonného ředitele Commerzbank, Klause-Petera Muellera, firma zaznamenala silný zájem o její francouzskou divizi CCR, která se specializuje na management fondů. Banka se chce více zaměřit na domácí trh a plánuje tuto divizi prodat.
  • 24/5 Deutsche Telekom (profil, názory), největší evropská telefonní společnost, nabízí za holandskou pobočku France Telekom Orange 1,6 miliardy EUR. Rozhovory o jejím převzetí jsou blízko úspěšného zakončení.
  • 24/5 Puma AG, druhý největší výrobce sportovního zboží v Evropě, souhlasí s nabídkou převzetí od PPR a doporučuje svým akcionářům její přijetí. Nabídka je ve shodě s dlouhodobými zájmy společnosti a jejích zaměstnanců a poskytuje správné ohodnocení společnosti. PPR nabízí za Pumu 5,3 miliardy EUR.
  • 25/5 MAN, třetí největší výrobce nákladních vozů v Evropě, dosáhl s DaimlerChryslerem (profil, názory) dohody o mimosoudním vyrovnání, v rámci které obdrží 250 miliónů GBP (496 miliónů USD). MAN v roce 2000 koupil od divize DaimlerChrysleru Freightliner společnost Western Star of Canada, o které byl přesvědčen, že její aktiva dosahují 25 miliónů GBP. Namísto toho se ukázalo, že má dluh 70 miliónů GBP. DaimlerChrysler i MAN upřednostňují toto vyrovnání před dlouhou soudní bitvou.
Co deregulace nájemného přinese pronajímatelům, a co nájemníkům?

Odpověď nejen na tuto otázku najdete v našem speciálu Deregulace nájemného: legislativa, rady, názory, rozhovory

Seznámíme vás se souvisejícími změnami občanského zákoníku a zákona o sociální péči. Poradíme vám, jak řešit praktické problémy, ať se jedná o výpočet nájemného, problematiku vztahů pronajímatel - nájemník nebo nárok na příspěvek na bydlení. Dozvíte se, jak deregulaci vidí nezávislí odborníci, Ministerstvo pro místní rozvoj, zástupci sdružení majitelů domů a nájemníků s regulovaným či tržním nájemným.


Maďarsko

Maďarský index BUX (profil, názory) v uplynulém týdnu prakticky stagnoval. Páteční silný růst vytáhl akcie Egisu výš o více než 4 %. Naopak díky silnému růstu v úvodu týdne poskočil o 4 % Mol.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
25 880,00 25 843,00 -0,10

Klíčové události minulého týdne

  • Centrální banka ponechala základní úrokové sazby beze změny na úrovni 8 %. Původní očekávání, že dojde ke snížení sazeb vzalo za své s poslední várkou údajů o inflaci, mzdách a ekonomickém růstu.

Očekávané události

  • 30/5 Míra nezaměstnanosti
  • 31/5 Produkční ceny

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 22/5 Banka OTP Bank Nyrt. oznámila, že sloučila své tři srbské divize do jedné, aby je učinila efektivnějšími. Nová banka bude mít 285 tisíc privátních klientů, 106 poboček, 445 miliónů EUR v aktivech a podíl na trhu 34 %.
  • 23/5 Ropná společnost Mol Nyrt. údajně plánuje rozšířit plynovod, dodávající zemní plyn z Ruska přes Ukrajinu, aby tak uspokojila rostoucí poptávku. Společnost chce dokončit rozšíření do konce roku 2010, kdy je konečný termín pro doplnění maďarských strategických zásob plynu.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Týden ve znamení růstu

22. 5. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Týden ve znamení růstu

Český trh opět posunul své historické maximum a index PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Akcie: Praha zaostává, v Americe padl rekord

15. 5. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Praha zaostává, v Americe padl rekord

Druhý zkrácený týden po sobě zakončila pražská burza vyjádřeno indexem PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Akcie: Ekonomika USA roste nejpomaleji za 4 roky, ve světě ale vládne pozitivní nálada

2. 5. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Ekonomika USA roste nejpomaleji za 4 roky, ve světě ale vládne pozitivní nálada

Pražská burza opět vytvořila nový rekord. V USA je v plném proudu výsledková sezóna, dobrá čísla posunula na další historické maximum také index Dow Jones. A to i přes to, že se potvrdily... celý článek

Akcie: trh plný rekordů a optimizmu

24. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: trh plný rekordů a optimizmu

Pražská burza opět přeskočila historicky nejvyšší příčku. Nebyla jediná. Americký Dow Jones minulý týden překonal svoji rekordní úroveň dokonce třikrát. Německý DAX se přehoupl přes... celý článek

Akcie: pražská burza opět pokořila historické maximum

17. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza opět pokořila historické maximum

Domácí index PX slavil další úspěšný týden, kdy dosáhl nového vrcholu. V průběhu středečního obchodování mu dokonce k nové psychologické hranici 1 800 bodů chybělo jen necelých 5 bodů.... celý článek

Partners Financial Services