Fondy: zpátky do zajetých kolejí

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 21. 5. 2007
Fondy: zpátky do zajetých kolejí
Půlmiliarda sice neurazí, jenže z ní dvě třetiny opět zamířily do zajištěných fondů. O zbylou třetinu se podělily fondy peněžního trhu se smíšenými fondy, když nahradily sedmdesátimiliónové odkupy z dluhopisových a akciových fondů. Takže je tu zase už tolikrát obehraná písnička.

Peněžní trh si pomohl díky ISČS Sporoinvestu (profil, názory). Ten podržel ostatní svými skoro 130 milióny korun, které získal. Proč jen on a ostatní (tedy kromě 13 miliónů do KBC Multi Cash EURO) zůstaly v mínusu? Kdo ví… Tak či onak náš mamut rekordman se blíží historickým 47 miliardám korun ve vlastním jmění a dál utěšeně přibývá. Co na něm jen ti lidi vidí: výnos necelá 2 % za rok při inflaci 2,5 %? Nu, alespoň že se výnos nemusí zdaňovat. 

O něco lepší je výkonová situace ve většině dluhopisových fondů. Najdeme mezi nimi sice i dva, které nevydělaly za rok ani jedno procento, ale ISČS Trendbond (profil, názory) a IKS Dluhopisový PLUS (profil, názory) zase dokázaly krásných víc než 6 % a jeden ČSOB Dluhopisových příležitostí (profil, názory) dokonce neuvěřitelných 10,74 %. Jistěže ty výkonnější jsou velmi závislé na kurzu koruny, nejen naší, ale i slovenské. Uplynulý týden však dluhopisům nepřál a téměř všechny fondy ztratily kolem čtvrt (některé až půl) procenta .
Prodej smíšených fondů dosáhl 120 miliónů korun, ale zase doslova „visí“ na IKS Fénixu smíšeném (profil, názory), bez jehož 90 miliónů by skoro nebylo co počítat. Z bratří balancovaných tentokrát jasně vyhrál ten konzervativní s 25 milióny a dalších skoro 30 miliónů donesli vzdálenější realitní bratranci. V té bídě nevidět ani blýsknutí na lepší časy.

Zato vodní svět láká

Podle očekávání vládl uplynulému týdnu se 135 milióny korun ČSOB Vodního bohatství 2. Ostatní zajištěné fondy mu jen dělaly stafáž – 100 miliónů přitáhly příbuzné fondy z rodiny ČSOB a 100 miliónů posbíral „zbytek světa“.
Touha po jistotě je u nás zřejmě dlouhodobá a přestože můžeme nasnášet množství protiargumentů, nad důvody „pro“ u většiny drobných investorů to nevyhrajeme. Ostatně si stačí vzpomenout na ty, kteří vsadili v roce 2000 na akciové fondy? Uplynulo sedm let a mnozí z nich jsou ještě hluboko pod investovanou hodnotou.
Takový podílník ISČS Global Stock FF (profil, názory) má z každé koruny jen 55,64 haléře, nebo kdo si tehdy koupil IKS Světových indexů (OFIKSSI), kouká místo na korunu na 63,59 haléře. Nu a kdo tehdy z jara šel do čistých technologií podle indexu Nasdaq, mohl by se dnes těšit s 50,66 haléře, navíc kdyby do něj šel v dolarech, tak by mu zbývalo něco kolem 33 haléřů. A takovým pak něco vykládejte o investicích!

Které zpětné zrcátko zvolit

V autě to máme jednoduché – zpětná zrcátka jsou tam sice tři, ale všechny „koukají“ do stejné minulosti. U akciových trhů je to horší, protože tam najdeme zpětných zrcátek tisíce a každé ukazuje něco jiného, v jiném regionu, v různých strategiích a hlavně – dívají se do různých období. Investor by se neměl nechat zmást jedním nebo několika vybranými pohledy, jinak bude jak v bludišti na Petříně.
Rada zní: nenechat se oslepit ani posledními růstovými rallye, ale ani nepodlehnout smutku z pádu roku 2000.
Kam až došplhají trhy nyní, můžeme jen tipovat. Stav vody na jejich tocích je nadějný – americké trhy to mají pěkně rozčleněno: bluechipsový Dow Jones trhá historická maxima, širšímu S&P ještě k němu schází 30 bodů, a tak je jen na 7letých maximech. Nasdaq je jen kousek nad polovinou svých vzpomínek na jaro 2000.
Evropa na západě taky úspěšně dobývá sedmiletá maxima, ale na jejím středovýchodě jsou země, které jsou již na násobcích. Třeba Praha z necelých 700 bodů je dnes nad 1800. Ve světě najdeme i další zajímavé případy, například výnos čínského indexu CSI 300 jen od začátku letošního roku (YTD) činí 85 %. Kdypak praskne bublina? Nebo je ještě v rozpuku? To je základní problém růstů – jestli je pod nimi fundament, nebo jen chiméra.
Tak či onak, z akciových fondů za týden odešlo celkem 14 miliónů korun, když realitní ČS-Reico přivedl přes 20 miliónů a nový ČSOB akciový – Střední a Východní Evropy 12 miliónů korun. To ale jen utlumilo 30miliónový odliv z ISČS Sporotrendu (profil, názory) a 11miliónový odliv ING českého akciového (profil, názory, koupit). A jen pro úplnost, nejak v pátek nestihl report Pioneer.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Napověděl něco týden?

 Americké akcie sice navazovaly na již šestý růstový týden za sebou, když zveřejněné akvizice zastínily signály možného zpomalení americké ekonomiky. Znervózňovaly ale jak klesající ceny technických kovů, tak růst ceny ropy.
A to ještě nebylo nic proti úterý, kdy se Asie převlékla do rudého po nepříznivých údajích o klesajících objednávkách průmyslových strojů. Celkový MSCI Asia-Pacific Index klesl o 0,8 %. Dolů vyrazila i západní Evropa, ale ta střední přímo padala. Nepomohla jí ani americká makrodata (index spotřebitelských cen vzrostl méně než se čekalo). Asijské trhy se jen rozmýšlely a stagnují. Investoři čekají na každou zprávu z druhé strany Atlantiku – Evropě to nestačilo, ale Praha se nakonec vzchopila. Americké trhy obrátily hezky vzhůru.
Že se i v USA nejde občas „trefa“, dokazuje raketový nárůst o téměř 25 % akcií Aliance Data Systems poté, co se rozkřiklo, že tohoto vydavatele kreditních karet koupí společnost Blackstone Group za 7,8 miliardy dolarů včetně pohledávek.
Asie koncem týdne klesala od komodit až po banky – na čínských akciových trzích vládlo napětí, celkový MSCI Asia-Pacific Index ztratil 0,6 % a dostal se tak na nejnižší hodnotu od 3. května. Důvod je na snadě. Čínská centrální banka rozšíří denní pásmo kursu jüanu k dolaru na 0,5 % z předchozích 0,3 % a zvýší úrokové sazby i povinné minimální rezervy. Roční zápůjční sazba vzroste s účinností od 19. května o 0,18 % na 6,57 % a roční depozitní sazba o 0,27 % na 3,06 %. Povinné minimální rezervy se zvýší od 5. června o 0,5 %.
Čína je však daleko a Praha v pátek v regionu jasně vítězila a vyhřívala se v parčíku kolem vodotrysku rekordních 1840 bodů. Česká burza tak „vyžehlila“ všechny vlnky a za celý týden přidala další procento. Od začátku roku poskočila o 15,55 % a za 12 měsíců o 27,5 %.
Odpoledne vysvitlo slunce i na amerických trzích, takže další rekordy začnou lámat hned v pondělí. Amerika až koncem týdne zveřejní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, týdenní nezaměstnanost a prodeje domů nových i stávajících. Tam je zakopán další pes, protože zatímco duben ukázal neočekávaný nárůst počtu nově zahájených staveb domů na 1528 tisíc s nárůstem o 2,5 % proti předchozímu měsíci (očekáván byl pokles na 1480 tisíc), počet vydaných stavebních povolení poklesl za stejné období na hodnotu 1429 tisíc (nejnižší od června roku 1997). Očekávalo se 1525 tisíc vydaných povolení. Je zřejmé, že tu něco „nehraje“ a slabý článek americké ekonomiky by mohl dále zeslábnout.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: krátký, ale akciový týden

14. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: krátký, ale akciový týden

Na to, že byl sváteční týden, se investice do fondů vyšplhaly na pěkných 550 miliónů. Navíc poprvé za poslední víc než rok v týdenním přeboru zvítězily akciové fondy. Vše způsobil vstup... celý článek

Fondy: jarní míza povzbudila i naše investory

7. 5. 2007 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: jarní míza povzbudila i naše investory

V soutěži fondů opět zvítězily ty zajištěné. Přitáhly více než 300 milióny korun. Smíšené fondy s nimi však tentokrát držely statečně krok, když získaly bezmála čtvrt miliardy. Týden... celý článek

Fondy: akciové ve vlně odkupů

23. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akciové ve vlně odkupů

Součet čistých prodejů jen málo přes 400 miliónů, protože čtvrtmiliarda odešla z dluhopisových, akciových a tentokrát i smíšených fondů. Bilanci zachraňují opět fondy peněžního trhu... celý článek

Fondy: akcie na maximech, ale u nás vládnou zajištěné

16. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akcie na maximech, ale u nás vládnou zajištěné

Týden opět bez překvapení: do fondů přišlo sice přes půl miliardy, ale vše do zajištěných a peněžního trhu. Z akciových fondů pokračuje odliv – akciové trhy přitom hýří optimismem a... celý článek

Partners Financial Services