Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje
Zatímco milion korun má prý k dispozici čtvrt milionu Čechů, počet „horních deset tisíc“, kteří mohou investovat nejméně 10 milionů, činí ve skutečnosti asi 17 tisíc. Obvykle jim jde spíše o uchování hodnoty peněz, než o enormní zisky. Proč se od nich nepoučit?

Jak investují bohatí? Může jejich způsob investování  inspirovat i ty méně majetné? Mnozí se snaží uchovat si hodnotu svých peněz (tedy alespoň překonat inflaci) a vysoké zisky, spojené s velkým rizikem ztráty, je tolik nelákají. Jak uvedl člen představenstva ČSOB Petr Hutla, těžko můžeme předpokládat, že se bude typický movitý klient snažit, aby se jeho padesát či sto milionů v krátké době zdvojnásobilo.

Banky i jiné finanční instituce nabízejí privátní bankovnictví od několika milionů, některé i od vyšších částek. Podle Hutly je nyní v ČR 17 tisíc osob, kteří mohou investovat nejméně deset milionů korun s celkovým objemem majetku 620 miliard. Privátní banky z něj spravují 250-310 miliard korun.

Čechů, kteří dají dohromady milion korun (díky penězům v bankách, penzijní připojištění, stavební spoření, fondy, akcie aj.) je ovšem daleko více - prý až čtvrt milionu. Banky jim nabízejí tzv. osobní bankéře (někdy i při nižších částkách). Zatímco privátní bankéř má být klientům k dispozici celý týden po 24 hodin, u osobních je tento komfort menší. Tuto službu ostatně poskytují banky movitějším klientům samy zdarma.

Některé společnosti nabízejí správu majetku od menších částek než je milion. Toto portfolio obvykle tvoří jen fondy, zatímco bohatší mají k dispozici i státní či firemní dluhopisy, akcie a další investiční instrumenty, nebo portfolio „na míru“, která mohou tvořit speciální produkty, vytvořené přímo pro ně.

Podle ČSOB, která má v ČR zhruba třetinový podíl na trhu privátního bankovnictví, se má počet osob, které mohou v Česku investovat nejméně deset milionů korun, zvyšovat o 4,4 % ročně na 20,2 tisíc v roce 2013. Výše jejich majetku má v témže roce dosáhnout 940 miliard korun.

Anketa

Kdybyste měli deset a více milionů korun, nechali byste si spravovat peníze privátním bankéřem?

Jména se přísně tají

Ze současných přibližně 17 000 tisíc občanů, kteří mohou v Česku  investovat alespoň 10 milionů korun, připadá 6000 tisíc na majitele firem, 4000 na osoby samostatně výdělečně činné a 2400 na vrcholové manažery, jejichž počet roste nejrychleji.

Jména klientů privátních bank jsou nejpřísněji střeženým tajemstvím. Jde přece o diskrétní službu, ochranu dat a informací a individuální přístup ke klientům. Podle ředitele privátního bankovnictví ČCSOB Martina Kosobuda spravuje privátní bankovnictví této banky aktiva 2600 klientů, jejichž majetek přesahuje 10 milionů korun, jejich rodinným příslušníkům a těm, kteří mohou rychle dosáhnout desetimilionové mety. Celkem je jich 5000. Nejde o nejznámější jména. Ti mají obvykle peníze uloženy jinde.

Služby privátního bankovnictví Erste Private Banking využívá podle ředitele privátního bankovnictví  České spořitelny Martina Kučery několik tisíc klientů, a to od pěti milionů korun, nebo jejich ekvivalentu v cizí měně.

Komerční banka, další významný „domácí“ hráč, nabízí podle ředitele tohoto úseku Petra Slabého privátní bankovnictví v ČR klientům od 10 milionů korun a na pobočce na pražském Václavském náměstí od 20 milionů. Počet jejích klientů trvale roste dvouciferným tempem, kolik jich je ale Slabý neprozradil.

Desetimilionový limit pro správu aktiv má podle mluvčího Tomáše Pavlíka pro své české klienty i  UniCredit Bankkterá odhaduje svůj podíl na trhu na 10-20 %. Spravuje majetek asi 2000 osobám.

Hra na jistotu

Klienti privátního bankovnictví prošli podle ČSOB finanční krizí díky konzervativním produktům a diverzifikovanému portfoliu poměrně dobře. Využívali hodně zajištěné investice a instrumenty s pevným výnosem (peněžní trh a dluhopisy). Během krize si uvědomili, že cílem privátního bankovnictví je především uchovat hodnotu jejich majetku. (Víte jakou finanční rezervu potřebujete na zlé časy? Spočtěte si ji na //www.penize.cz/kalkulacky/budovani-financni-rezervy )

Většina movitých klientů je ostatně konzervativní. Valnou část peněz, svěřených privátním bankéřům, někdo dokonce všechny, chtějí spravovat konzervativně a jen menší část majetku někteří investují daleko agresivněji.

Portfolio jako typové fondy

Mezi portfolii, spravovanými klientům privátní banky a tzv. typovými portfolii či fondy, které často nabízejí investiční společnosti, přitom nemusí být velký rozdíl. Služba ČSOB privátní portfolio (i třeba UniCredit Bank) připravila pět vzorových portfolií či investičních strategií. Od dluhopisové, které tvoří jen dluhové cenné papíry, přes konzervativní, vyvážené a růstové portfolia s různým podílem akcií po výlučně akciovou strategii. Již od milionu korun si může každý sestavit individuální portfolio, a to nejméně na půl roku. A to z fondů.

Jaké jsou výnosy jednotlivých obhospodařovaných portfolií? Komerční banka serveru Peníze.cz žádné neposkytla. UniCredit Bank odkázala – těsně před uzávěrkou článku - na informace sesterské společnosit Pioneer Asset Management.

Konzervativní portfolio ČSOB, složené z fondů (10 % akcií, zbytek úrokové nástroje), vyneslo od května do konce minulého roku 1,82 %, vyvážené portfolio 5,36 %, růstové 8,15 % a čistě akciové portfolio 14,37 %. To je ale minulost, letos tomu může být zcela jinak.

Podle prosincových odhadů letáku ČSOB Privátního portfolia může činit roční výnos jednoletých státních dluhopisů s variabilním kuponem 1,62 %, tříletých státních dluhopisů 2,40 %, pětiletých 3,03 %, podnikových dluhopisů s variabilním úrokem 1,92 %, podnikových dluhopisů s fixním úrokem do tří let 2,80 %. U zahraničních dluhopisů se zajištěním je to 4,05 %, u akcií 8 %.

Speciálně vytvořené Dluhopisové portfolio by mohlo vynést 2,58 %, Konzervativní 3,46 %, zatímco balancované 4,33 %. Jde opět o odhad, realita může být jiná.

V případě České spořitelny se pohybují výnosy u konzervativnějších řešení (portfolií) kolem 3 % ročně, u rizikovějších může investor čekat i zhodnocení nad 10 % p. a., uvedl bez dalších podrobností Kučera.

Některá nabízená řešení tedy připomínají  typové fondy, bohatí klienti navíc hrají – pod vlivem nedávné krize? – stále dost při zdi a preferují zajištění majetku. Mají přitom jednu výhodu: při vyšší investici za ni platí v přepočtu na procenta méně, než je obvyklé u menších investorů. U ČSOB činí poplatek u privátního portfolia podle spravovaného majetku 0,30-0,50 % ročně a pětiprocentní odměnu z výnosu portfolia. U fondůjsou činí při alespoň pětimilionovém objemu aktiv 0,40 % ročně a 15% z výnosu portfolia nad stanovený srovnávací index.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2011 16:20, eďa

Těm 17 tisícům poměrně bohatých rozhodně nezávidím, musí mít hodně neklidné spaní, pokud jejich portfolio spravuje někdo cizí, např. banka, fond, pojišťovna nebo a.s, nedej bože stát. Pokud se vůbec v dnešní době nějaká investice vyplatí, pak jde o investici do finančního vzdělání. Platí, že něž začneš investovat peníze, investuj je do sebe a nepleťme si ho s ekonomikou.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2011 8:27, Bouček Antonín

O spokojenosti movitých klientů se správou svých prostředků během krize viz rozhovor s panem Šimáněm (Unimex): http://ekonom.ihned.cz/c1-43657040
Podívejte se především na počátek a na dvě poslední otázky. Správcovskou společností byla tuším ČSOB.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půda: Investice hlavně pro trpělivé

21. 1. 2011 | František Mašek | 10 komentářů

Půda: Investice hlavně pro trpělivé

Zatímco vývoj cen nemovitostí, hlavně rezidenčních, zůstává nejistý, o zemědělské půdě se říká, že je levná. Od května si ji v ČR budou moci volně kupovat občané z jiných zemí EU. Očekávat,... celý článek

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

20. 1. 2011 | Jan Traxler | 2 komentáře

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

Rostoucí ceny komodit lákají. Stále více lidí je pokládá za zajímavou investici, která by měla ochránit jejich jmění před očekávanou inflací. Přichází však pozdě. Znovu opakuji, naskakovat... celý článek

Koupíte si celý český akciový trh?

12. 1. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Koupíte si celý český akciový trh?

Kdo se bojí investovat do jednotlivých českých akcií, může vložit peníze do podílového fondu Volksbank, který kopíruje index PX pražské burzy a rozkládá tak riziko možné ztráty. Vývoj... celý článek

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

10. 1. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

Nejlepší investicí byly loni mongolské akcie. Exotické trhy ale nejsou pro každého. Pokud má pravdu portfoliomanažer Lászlo Birinyi, americké akcie čeká ještě několik let růstu, letos... celý článek

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

15. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

Analytici serveru Morningstar se zeptali několika finančních poradců, na jaká rizika nyní připravují své klienty. A dali dohromady seznam. Hrozí mizerný růst, nezaměstnanost, deflace... celý článek

Partners Financial Services