Akcie: pražská burza opět pokořila historické maximum

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 17. 4. 2007
Akcie: pražská burza opět pokořila historické maximum
Domácí index PX slavil další úspěšný týden, kdy dosáhl nového vrcholu. V průběhu středečního obchodování mu dokonce k nové psychologické hranici 1 800 bodů chybělo jen necelých 5 bodů. Rostl i americký a německý trh. Výrazně poskočil i maďarský BUX, ten se rychle blíží k hranici 25 000 bodů. Které tituly stály za dalším růstovým týdnem?


Česká republika

Po Velikonocích investorům nevadily vysoké ceny a s chutí se nakupovalo dál. Index PX (profil, názory) opět pokořil historické maximum, přidal 1,93 % a zavíral na hodnotě 1 788,1 bodů. V průběhu středečního obchodování byl jen necelých 5 bodů od hranice 1 800 bodů.

Doslova raketový růst předvedla Komerční banka (profil, názory), která za čtyři dny posílila o 10 %. Na hranici 4 000 Kč jí poslala informace o tom, že UBS tuto banku preferuje díky dobré očekávané ziskovosti. Dařilo se i Pegasu (profil, názory), který přidal přes 4 %. Tabák (profil, názory) se již na burze obchoduje bez nároku na dividendu a zavíral tak o 4 % slabší. Největší reálný pokles tak zaznamenala Zentiva (profil, názory) (-2,2 %) poté, co byl ministerstvem zdravotnictví zveřejněn plán reforem.

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 754,20 1 788,10 + 1,93


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Investiční banka Bear Stears zvýšila doporučení pro český trh na "market weight" z předchozího "under weight".
  • Spotřebitelské ceny vzrostly na konci kvartálu dle očekávání o 0,3 %. Meziroční míra inflace se zvýšila na 1,9 %. Hlavní zásluhu na růstu měl vývoj cen v dopravě a tabákových výrobků.
  • Podle údajů MPSV klesla nezaměstnanost v březnu na 7,3 % z únorových 7,7 %. Jedná se o nejnižší hodnotu od listopadu loňského roku.
  • Stavební produkce za únor reálně posílila o 2,6 %, meziročně se tato produkce zvýšila o 32,5 %. Tržní očekávání stavební produkce byl meziroční nárůst o 19 procent. Hlavním důvodem posílení stavebnictví je především příznivé počasí. Průmyslová produkce stoupla meziročně o 15,4 procenta, za měsíc únor se reálně zvýšila o 1,9 procenta. Očekáván byl meziroční nárůst průmyslové produkce o 8,2 procenta. Tahounem českého průmyslu je silná zahraniční poptávka. Posilování průmyslové výroby se očekává i nadále.


Vývoj titulů na domácích trzích

CETV (profil, názory)
10/4: Investiční banka Bear Stears zařadila akcie mediální skupiny do seznamu svých sledovaných titulů.

ČEZ (profil, názory)
10/4: Raiffeisenbank (profil, názory) zvýšila cílovou cenu pro energetickou firmu na 1 085 Kč. Doporučení bylo ponecháno "kupovat". Původní odhad byl 915 Kč.
11/4: Merrill Lynch zařadila ČEZ na svůj seznam preferovaných titulů. Důvodem je sbližování českých cen elektrické energie s cenami na západě. Společně s ČEZem byla na list zařazena i španělská Iberdola.

Komerční banka (profil, názory)
12/4: Akcie předního bankovního ústavu na našem trhu zařadila na svůj list preferovaných titulů švýcarská banka UBS. Hlavním důvodem je zajímavý potenciál v růstu zisku banky, jehož tempo vidí UBS v roce 2007 jako dvouciferné.

Unipetrol (profil, názory)
10/4: Skupina KBC/Patria snížila stupeň investičního doporuření na petrochemický holding na "držet" z původního "kupovat". Cílová cena byla upravena mírně směrem dolu na hodnotu 256- Kč. Analytici KBC/Patria odůvodnili tento krok změnami v prognóze cen ropy.

Zentiva (profil, názory)
12/4: UBS vyřadila farmaceutickou společnost ze svého seznamu preferovaných titulů.


Co se stane - očekávané události

  • 16/4 výrobní ceny
  • 17/4 maloobchodní tržby
Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Spustili jsme pro vás denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni, si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této rubrice.


USA

Americké trhy navázaly na svůj růst z minulého týdne. Index Dow Jones (profil, názory) sice přerušil dlouhou sérii, kdy rostl osmkrát v řadě, ale i přes středeční zaváhání zavíral týden na nejvyšších hodnotách a přidal 0,4 %. Zaváháni trhů přišlo po zveřejnění zápisu z hlasování Fedu ohledně nastavení úrokových sazeb. Technologickým titulům se dařilo o trochu víc a Nasdaq (profil, názory) přidal necelé 1 %. Titulem týdne se v rámci DJ stal farmaceutický Merck (profil, názory), který přidal přes 10 %. Dobré výsledky a zlepšený výhled udělaly své. Po delší stagnaci u hranice 19 USD se dařilo i Intel (profil, názory), který přidal přes 4 %, dostal se přes 20 USD a prolomil hranici svého 50 MA. Dobré výsledky v závěru týdne pomohly i akciím McDonalds (profil, názory).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 560 12 612 + 0,4
Nasdaq
(profil, názory)
2 471 2 492 + 0,85
S&P 500
(profil, názory)
1 444 1 453 + 0,6

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Vyšší ceny jídla a energií táhly ceny výrobců nahoru o +1 % výše v březnu, ale jádrové ceny zůstaly na stejné úrovni. Jednoprocentní nárůst PPI překonal očekávání ve výši +0,7 %, růst jádrového index PPI se předpokládal o +0,2 %.


Co se stane - očekávané události

  • 16/4 Maloobchodní tržby
  • 16/4 CPI

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 9/4: Společnost AMD oznámila, že výnosy v prvním kvartále poklesly o 8 % kvůli cenové válce s rivalem Intelem. Advanced Micro plánuje snížit výdaje o 500 mil. USD v tomto roce a omezit najímání nových zaměstnanců. Tržby poklesly na 1,23 mld. USD z předchozích 1,33 mld. USD o rok dříve, ukazují to předběžná data. Pokles výnosů nakonec nebyl tak velký jak investoři očekávali.
  • 10/4: Citigroup Inc. (profil, názory), největší americká banka, plánuje v rámci úsporných opatření, v rámci kterých chce ročně uspořit 1 mld. USD, propuštění 5 % zaměstnanců (téměř 17 000 lidí). Propouštění je součástí širšího balíku opatření provozního ředitele Roberta Druskina, která budou zahrnovat uzavření některých poboček, přesun části zaměstnanců do levnějších zemí a lepší propojení stávajících počítačových systémů. Firma si od něj slibuje úspory ve výši 2 mld. USD ročně.
  • 10/4: Seagate Technology (profil, názory), americký výrobce paměťových médií, snížil výhled tržeb pro třetí čtvrtletí současného fiskálního roku z původních 2,9 až 3,0 mld. USD na 2,8 mld. USD. Analytici dosud pro toto čtvrtletí očekávali tržby ve výši 2,94 mld. USD. Hlavní příčinou nižšího odhadu tržeb je slabší poptávka po produktech společnosti a tvrdší konkurence, která sráží ceny na trhu. Firma je však přesvědčena, že se jí podaří si udržet současný podíl na trhu.
  • 11/4: Společnost Alcoa Inc. (profil, názory) odstartovala výsledkovou sezónu. Zisk za první 1Q mimo určitých položek činil 79 centů na akcii, což je více než odhad analytiků ve výši 78 centů na akcii. Zisk vzrostl díky pozitivnímu vývoji cen kovů.
  • 13/4: Zisk General Electric Co. (profil, názory), druhé největší společnosti na světě, v prvním čtvrtletí současného fiskálního roku rostl o 8 % na 4,51 mld. USD (44 centů na akcii) a splnil tak očekávání analytiků. Růst zisku podpořily zejména vyšší tržby letecké, energetické divize a divize vyrábějící zdravotnické vybavení. Tržby firmy rostly o 5,7 % na 40,2 mld. USD a o 300 mil. USD překonaly očekávání analytiků.
  • 13/4: Společnost Merck (profil, názory), třetí největší americký výrobce léčiv, oznámil, že jeho zisk v prvním kvartéle vzrostl na 78 centů, což je o 34 % více, než bylo očekáváno. Vedení zvedlo odhad pro celý rok 2007 na interval 2,60 - 2,75 USD/a z původních 2,40 - 2,55 USD/a. Společnost přistoupila ke zvýšení na základě dobrých tržeb ze napříč produktovou řadou.
Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

Po silném růstu z minulého týdne si v rámci zkráceného týdne DAX (profil, názory) připsal opět velmi dobrý výsledek a zavíral silnější o 1,6 %. Hodnota indexu nad hranicí 7 200 bodů je dalším mezníkem. Dařilo se tour operátorovi TUI, kterému pomáhala spekulace o možném vstupu nových investorů a převzetí podílu ve společnosti. Z akvizičních choutek těžil i Adidas, který se svezl na zájmu francouzské PPR o konkurenční PUMA (profil, názory) a posílil o 3,9 %. Z hlavního indexu klesnul pouze E.ON (profil, názory) a Henkel.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 099 7 212 + 1,6

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Objem německého exportu v únoru ve srovnání s předchozím měsícem vzrostl o 1,9 % a překvapil tak ekonomy, kteří očekávali, že poroste o 0,8 % pomaleji. Jedná se o jeho první růst po čtyřech měsících poklesu. Hlavní zásluhu na tom má silnější poptávka v ostatních evropských zemích. Největší evropská ekonomika tak naznačuje, že je stále v dobré kondici.Dovoz se ve stejném období meziměsíčně zvýšil o 5,6 %, zatímco v lednu poklesl o 1,8 %. Schodek obchodní bilance v únoru vzrostl na 13,8 mld. EUR.
  • Velkoobchodní ceny se v uplynulém měsíci vyvíjely v souladu s očekáváním. Oproti předchozímu měsíci se zvýšily o 0,5 %, meziročně vzrostly o 3,1 %.

Co se stane - očekávané události

  • 16/4 CPI
  • 16/4 ZEW index

Vývoj titulů na německém trhu

  • 10/4: PPR SA, francouzský retailový obchodník, koupil 27%-tní podíl v Pumě AG (profil, názory) a plánuje učinit i nabídku na převzetí za německého výrobce sportovního zboží. Nabídka by se měla pohybovat kolem 5,3 mld. EUR. PPR, jenž vlastní třeba značku Gucci, zaplatil za podíl 330 EUR/a a plánuje stejnou částku nabídnout i dalším akcionářům.
  • 11/4: Výrobce pneumatik, Continental AG, kupuje většinový podíl ve slovenském výrobci pneumatik Matador Group. Continental koupí 51% podíl společnosti, když obě společnosti spolupracovali ve společném podniku od roku 1998. Cena transakce nebyla zveřejněna.
  • 12/4: Siemens AG (profil, názory), největší evropská strojírenská společnost, odložil o jeden měsíc na prvního června oddělení VDO, divize vyrábějící součástky do automobilů. Odklad však podle představitelů firmy nebude mít vliv na plánované IPO akcií VDO.
  • 12/4: Lehman Brothers Holdings Inc. nově pokrývá akcie Deutsche Post AG, největší evropské poštovní společnosti. Broker jim přiřadil doporučení "equal weight" a cílovou cenu 27,5 EUR. Podle jeho analytiků je hlavní výhodou firmy stabilní cash flow z poštovních služeb a dobrý růstový potenciál v logistice a expresním doručování zásilek.
  • 12/4: Lufthansa, druhý největší letecký dopravce v Evropě, přepravila v březnu o 9,6 % více pasažérů. Společnosti pomohlo snížení cen, které přilákalo větší počet zákazníků. Průměrné vytížení letadel se v porovnání se stejným měsícem předchozího roku zvýšilo o 4 % na 77,1 %, přepravní kapacita firmy vzrostla o 3,9 %. Objem nákladní přepravy se ve stejném období zvýšil o 1,9 %, zatímco vytíženost nákladních letadel vzrostla o 1,2 % na 71,2 %.
Co deregulace nájemného přinese pronajímatelům, a co nájemníkům?

Odpověď nejen na tuto otázku najdete v našem speciálu Deregulace nájemného: legislativa, rady, názory, rozhovory

Seznámíme vás se souvisejícími změnami občanského zákoníku a zákona o sociální péči. Poradíme vám, jak řešit praktické problémy, ať se jedná o výpočet nájemného, problematiku vztahů pronajímatel - nájemník nebo nárok na příspěvek na bydlení. Dozvíte se, jak deregulaci vidí nezávislí odborníci, Ministerstvo pro místní rozvoj, zástupci sdružení majitelů domů a nájemníků s regulovaným či tržním nájemným.


Maďarsko

Index BUX pomalu atakuje hranici 25 000 bodů. Ve zkráceném týdnu posílil o velmi silná 3,4 %. Mírný středeční pokles ukončil sérii devíti růstových dní v řadě. Své propady korigoval Richter a posílil o necelá 3 %. Dařilo se i koncernu MOL a bance OTP.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
23 962 24 780 + 3,4

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Spotřebitelské ceny se v březnu meziměsíčně zvedly dle očekávání o 0,8 %. Růst je o 0,4% menší než v předchozím měsíci. V meziročním vyjádření jsou ceny vyšší o 9 %.

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 10/4: Největší banka ve východní Evropě, OTP Bank, navrhuje dividendu 144 HUF/a, kterou vyplatí ze zisku v roce 2006. V roce 2005 přitom dividenda činila 211 HUF/a. Akcionáři budou hlasovat o dividendě na výročním zasedání společnost v Budapešti, 27. dubna.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pražská burza posunula rekord

11. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza posunula rekord

Růst na pražské burze pokračoval i v uplynulém týdnu a index PX zavíral na historickém maximu. Také americké akcie posilovaly a německý DAX dalece překonal psychologickou hranici 7... celý článek

Akcie: PX povyskočil, na historické maximum ale nestačil

3. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: PX povyskočil, na historické maximum ale nestačil

Pražská burza si udržela silné zisky z minulého týdne. Americké trhy naopak svorně oslabovaly. V USA poklesl také index spotřebitelské důvěry a na nejnižší hodnotu za posledních 7 let... celý článek

Akcie: pražská burza zažila nejlepší týden letošního roku

27. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza zažila nejlepší týden letošního roku

Pražský index PX zaznamenal 7 růstových seancí v řadě, přidal 4 % a vrátil se nad 1 700 bodů. Propady z přelomu února a března tak zcela vymazal. Také hlavní americké indexy jednotně... celý článek

Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

20. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

Pražská burza první polovinu týdne oslabovala, na týdenní dno se dostala ve středu. Ve čtvrtek a pátek vyrovnala ztráty jen částečně, index PX tedy zavíral o 1,9 % níže než před týdnem.... celý článek

Akcie: hluboké propady vyrovnány

13. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: hluboké propady vyrovnány

Akciové burzy v Praze, Německu a v USA po výrazném poklesu z minulého týdne podstatným způsobem korigovaly, částečně či zcela tak vymazaly své ztráty. Co stálo za těmito výkony? A proč... celý článek

Partners Financial Services